Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

LATEST NEWS
CONTACTS
zsákmányállat

Az internet tele van képekkel és videókkal, ahol valamilyen zsákmányállat – esetünkben hörcsög – együtt van fényképezve kutyával vagy macskával. Ezeket a laikus szem aranyosnak, cukinak látja, hiszen láthatóan jól megvannak együtt, barátok, szeretik egymást, a kutya vagy macska sosem bántaná a hörcsögöt. Sajnos kevesebben teszik fel azokat a történeteket és képeket, ahol a papagáj, hörcsög, nyuszi pórul járt, rosszabb esetben meg is halt.

Ösztönök

Az ember hajlamos elfelejteni, hogy állatokról van szó, akik nem gondolkodnak, hanem ösztönből cselekszenek. Egy ragadozó számára ez az ösztön a vadászat, míg a rágcsálóé a félelem, a félelem elnyomása. Zsákmányállatok révén a hörcsögök az utolsó pillanatig rejtegetik gyengeségüket. Az emberi szem nem fogja észrevenni, ha az állat stresszel. Márpedig egy zsákmányállat számára a ragadozó közvetlen jelenléte, de még a szaga is hatalmas stresszforrás lehet. Nem hinnénk, de magának a ragadozónak is stresszes a zsákmány jelenléte. Izgatja az ösztöneit, és ha elég jól van nevelve, meg is próbálja elfojtani őket. De a végtelenségig nem képes rá.

Mivel a hörcsögön nem látszik a félelem, ugyanúgy viselkedik, mint máskor. Így joggal hihetjük, hogy nincs problémája a többi háziállattal, aki körülötte lebzsel. Pedig sajnos ez nem így van. Egy másik, ketrecméretekre irányuló kísérletben lemérték a hörcsögök pulzusszámát, ragadozó jelenlétében is. Minden esetben mérhetően magasabb volt a pulzusa, pedig a viselkedésében nem mutatott változást.

Fertőzések

Bármennyire is figyelünk, egy bemutatás alkalmával a kutya vagy macska sajnos bármikor odakaphat. És nem lehet elég gyorsnak lenni ahhoz, hogy megakadályozzunk egy ilyen balesetet. Ezen kívül pedig egyéb egészségügyi kockázata is lehet egy találkozónak. A különböző állatok különböző bacilusokkal, élősködőkkel élnek együtt, amelyekhez az adott faj alkalmazkodott, más állaton viszont súlyos problémákat okozhatnak. Egy fertőzés akár az adott házikedvenc életébe is kerülhet. Sétáltatott kutya, kint élő macska esetén a fertőzésveszély pedig még ennél is magasabb. Vigyázzunk tehát kisállatainkra, mert a mi felelősségünk, hogy biztonságban, megfelelő körülmények között éljék le az életüket!

Hogyan helyezzük el a hörcsögöt, ha ragadozó is van a lakásban?

Ha nem tudjuk megoldani, hogy a ragadozó ne tudjon bemenni abba a helyiségbe, ahol a hörcsög lakik, akkor a hörcsög lakhelye mindenképpen terrárium vagy bútorlapokból épített hely legyen. Erre tegyünk jól záródó, rácsos tetőt, amit a ragadozó nem tud kinyitni. A ketrecet mindenképpen kerülnünk kell.