Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

LATEST NEWS
CONTACTS

Lakhely

Amikor elkezdjük a hörcsög lakhely kialakítását, figyelembe kell vennünk az állat természetes életkörülményeit, és ahhoz igazítanunk otthonát. Boldog, kiegyensúlyozott, egészséges életet csak akkor élhet, ha igényeit képes kielégíteni. A vadonban több m²-en terül el méteres mélységekben felépített birodalmuk, éjszakánként km-eket kódorognak élelem után kutatva, újabb és újabb területeket felfedezve – ezt megadni nekik persze nem tudjuk, de törekedjünk minél közelebb kerülni hozzá.

Minimum méretekTörpehörcsögAranyhörcsög
Alapterület3000 cm²
(pl. 60×50 cm)
4000 cm²
(pl. 80×50 cm)
Magasság40 cm50 cm

Elsőre talán túlzónak tűnhetnek ezek a méretek egy ilyen apró állat számára, azonban jobban belegondolva, természetes életmódját szem előtt tartva, már egyáltalán nem is olyan nagyok. Sokan nem is hinnék, mekkora mozgásigény férhet egy ilyen kis testbe.

A táblázatban található értékek az abszolút minimum méretek, ezek alá semmi esetre se menjünk! Túl nagy lakhely nem létezik a hörcsög számára, érvényes a minél nagyobb, annál jobb elv. Az általunk és az Állatorvosok Állatvédő Egyesülete (TVT e.V.) által is javasolt legkisebb ideális méret törpe- és aranyhörcsög számára is 5000 cm² (pl. 100*50 cm). A berni egyetem genetika, táplálkozás és állattartással foglalkozó intézmény állatgyógyászati karának állattartás és állatvédelem részlege egy tanulmányt végzett a hörcsögök megfelelő életterét illetően, melynek eredményeképp az ajánlott terület minden hörcsög számára 1 m².

Emeletekkel az alapterület nem növelhető! Az emelet bár hasznos, de nem pótolja az alapterületet, hiszen annak lényege, hogy az állat egy síkban mozoghasson.

Mindemellett a megfelelő méretű lakhely nem csak hörcsögünket teheti boldoggá, hanem minket is, hiszen a jó gazdit örömmel tölti el, ha kedvence elégedett. A tágas, ingergazdag környezet csökkentheti a hörcsög agresszivitását és az egyéb viselkedési zavarokat (mint pl. a rácsrágás).

A hörcsög lakhely lehet ketrec, akvárium, házilag készített lakosztály, és sok más alternatíva is található. Ám ezek alapvetően két fő csoportra bonthatók: a rácsosak (ketrecfélék) és a zárt oldalúak (terráriumfélék) csoportjára. Mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya, mindkettő alkalmas az ideális élettér kialakítására.

lakhely

Terráriumfélék

Előnyök:
– biztonságos, nem áll fenn a veszélye, hogy az állat beakad, vagy a rácson mászva leesik
– a szellőzése a föld alatti életmódjukhoz hasonló, felülről jön a levegő, huzatmentes
– rács hiányában nem tudja azt rágni, így nem roncsolódnak a fogai, és nem zajong
– nem szóródik ki az alom vagy az eleség, tisztább marad a környezetünk
– természetesebb módon berendezhető
– szökésbiztos
– átláthatóbb az üvegoldalak által
– könnyen beszerezhető nagy méretben, általában olcsóbban, mint az azonos nagyságú ketrecek
– könnyen tisztítható, kimosható

Hátrányok:
– általában nagy a súlya, nehezen mozdítható
– a rácsok nyújtotta közvetlen kapcsolat megszűnik
– emelet és néhány felszerelés alkalmazásához némi kreativitásra van szükség, a többségüket ugyanis rácsokra fejlesztették ki

Ketrecfélék

Előnyök:
– kicsi a súlya, szétszedhető, könnyen mozdítható
– a rácsokon be lehet nyúlni, közvetlen a kapcsolat
– több felszerelés létezik ketrecre kialakítva
– egyszerű takarítani, kimosni

Hátrányok:
– balesetveszélyes, az állat beakadhat, akár lábát törheti, felmászhat és leeshet
– huzatos
– rághatja a rácsot, ami roncsolja a fogakat, a közben esetlegesen lenyelt festékdarabok károsak a szervezetre, valamint a zajongása bosszantó lehet
– könnyedén kiszóródik az alom vagy az eleség a rácsok között
– sok hörcsög rájön, hogyan kell a ketrecajtót kinyitni, vagy átpréseli magát a rácsok között, így megszökhet
– a rácsok miatt nehezebben látható át
– nehezen szerezhető be belőle megfelelő méretű, ezek általában nagyon drágák

Terráriumfélék esetében fontos, hogy – a megfelelő szellőzés érdekében – a magasság ne haladja meg a szélességet. Az akváriumok nyílt tetejűek, ezekre érdemes egy rácsos keretet készíteni, így továbbra is jól szellőzik, ám kizárt, hogy a hörcsög megszökjön, illetve jobban kihasználhatjuk a rendelkezésünkre álló teret. A drótháló szemmérete maximum 2*1 cm legyen, a huzalvastagság pedig minimum 1 mm. A terráriumoknál a szellőzőrács már adott, ekkor úgy válasszunk, hogy a leghosszabb oldalnak minimum az 1/3 részével megegyező méretű legyen a szellőzőnyílás. A fa alapú terráriumokat érdemes EN 71-3 (az állat szervezetére is ártalmatlan) kóddal jelzett lakkal lefesteni, így időtállóbbá válik, jobban bírja a nedvességet.

Hol és hogyan legyen elhelyezve a lakhely?

Az elhelyezésnél figyelembe kell vennünk, hogy a számukra ideális hőmérséklet 18-25°C. Ezért túlfűtött vagy éppen túl hideg helyiségbe ne vigyük. Ne tegyük közvetlenül radiátor, kályha vagy egyéb hőforrás mellé, sem klíma, ventillátor és más hűtőalkalmatosság elé. A hörcsögök könnyedén hőgutát kapnak, a hőség halálos lehet, ezért igyekezzünk a nyári kánikulában is 27°C alatti hőmérsékletet biztosítani kerámiaházak, csempe, hűtött fürdőhomok, éjszakai szellőztetés, és nappal lehúzott redőnyök segítségével. Télen is ügyeljünk a megfelelő hőmérséklet fenntartására. A tartós hideg – körülbelül 10°C alatt – hibernációt válthat ki, mely a háziasított hörcsögök esetében rendkívül megterhelő, életveszélyes lehet. A huzatra csakugyan roppant érzékenyek, óvjuk őket ettől. Ne helyezzük közvetlen ablak közelébe!

Továbbá célszerű olyan helyiségben elhelyezni kedvencünk lakhelyét, ahol nappal nyugodtan aludhat, nincs túl nagy nyüzsgés, ám a külvilágtól sincs teljesen elzárva.

Miből lehet hörcsöglak?

A kereskedésekben, állatboltokban sajnos ritkán találkozhatunk megfelelő méretű hörcsögöknek készült lakhellyel, ezért érdemes online vásárolnunk. Összefoglalva tehát az alábbi lehetőségeink vannak hörcsögünk lakhelyének kialakítására:
– ketrec
– akvárium/terrárium
– műanyag tárolódoboz
– átalakított bútor
– saját készítésű hörcsöglak

Ha sikerült kiválasztanunk hörcsögünk számára a megfelelő lakhelyet, be kell rendeznünk azt. Hogy igazán jól érezhesse magát, szükségünk lesz alomrafürdőhomokrakerékre vagy korongraházikóraetetőre és itatóra, illetve búvóhelyekre. Minden felszerelés esetében törekedjünk a természetességre, kerüljük a műanyagot.