Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

LATEST NEWS
CONTACTS

Milyen esetben mondjuk azt, hogy hibrid hörcsögök? Pontosan melyik hörcsögök a hibrid hörcsögök? Az alábbiakban ezt a témát fogjuk boncolgatni.

A hibrid biológiai értelemben két különböző csoporthoz tartozó élőlény keresztezéséből létrejött, mindkét szülő genetikai tulajdonságát hordozó utód és ezeknek utódai. A hörcsögök világában mindössze két faj keresztezhető egymással: a dzsungáriai törpehörcsög és a campbell törpehörcsög. E két faj kombinációjából született utódok, illetve azok utódjai a hibrid hörcsögök, melyek mindkét faj tulajdonságait örökölték. Még ha ez a párosítás több generációra nyúlik is vissza, leszármazottjaik hibrid hörcsögök maradnak – akkor is, ha a későbbiekben kizárólag fajtiszta hörcsöggel pároztatjuk őket.

A hibrid hörcsögök története

A dzsungáriai törpehörcsögöt a campbell törpehörcsög alfajaként tartották számon egészen 1967-ig. Ekkor Oroszországban egy kísérletet végeztek a két faj DNS-ével kapcsolatban, mely során felfedezték, hogy a két DNS korántsem olyan hasonló, mint azt gondolták. A legfőbb különbség az Y kromoszómában rejlik, mely a campbell esetében teljesen eltér a dzsungáriaiétól. Ez az oka annak, hogy minden hím egyed, ami fajtiszta campbell és fajtiszta dzsungáriai törpehörcsög keresztezéséből született, meddő, csak a nőstények termékenyek. Még napjainkban is nehéz feladat a hibrideket fajtiszta dzsungáriai törpehörcsöggel visszakeresztezni. Az orosz tanulmány 1982-ben lett más nyelvekre is lefordítva, így csak ekkortól ismerték el Oroszországon kívül is a tényt, hogy a campbell és dzsungáriai törpehörcsög esetében nem alfajokról, hanem két teljesen különböző fajról van szó. A latin elnevezésük is ekkor került átváltoztatásra.

Küllem és viselkedés

A hibrid hörcsögök kinézete rendkívül sokféle lehet. Mind színezetet és mintát, mind formai tulajdonságokat illetően. Egyes egyedek inkább campbellre, míg mások dzsungáriaira hasonlítanak. Gyakran nem különíthető el az egyes fajra jellemző sajátosság, ugyanis a jegyek keverednek egymással. Mivel az állat két különböző faj kromoszómáját is magában hordozza, a megjelenésük nem olyan harmonikus, mint a fajtiszta példányok esetében.

A két faj összehasonlítása

Az alábbi táblázatban a dzsungáriai törpehörcsög és a campbell törpehörcsög összehasonlítása látható több szempont alapján.

SzempontokDzsungáriai törpehörcsögCampbell törpehörcsög
Fejszéles, gömbölyded fejforma
egymástól távol álló, kerek szemek
apró, kerek fülek és orr
csúcsos, háromszög alakú fejforma
egymáshoz közel álló, ovális szemek
nagyobb fülek, hegyes orr
Testgömbölyű, O alakú testforma
a farok rövid és kerek, lentebb helyezkedik el
nyújtottabb, középen keskenyedő test, 8-as forma
a farok hosszabb, feljebb helyezkedik el
Szőrzetrövid, finom szálú, nagyon sűrű bunda
télen részben vagy egészen fehérré változhat
hosszabb, kevésbé sűrű szőrzet
a bunda színe nem változik
Színezeteredeti színe sötétebb barnás-szürke
kevés színváltozata létezik
a hármas boltív egyértelműen elhatárolódik
a hátcsík vastag és a fülek között kiszélesedik
eredeti színe halványabb szürkés-barna
rendkívül sok színváltozata létezik
a hármas boltív kissé elmosódott
a hátcsík egyenletesen vékony

Természetesen a két faj találkozása során nem csak a külső, hanem a belső tulajdonságok is keveredtek. Mivel a campbell törpehörcsög csoportokban élő, szociális állat, így azok a hibrid hörcsögök, melyek ezt a tulajdonságot örökölték, jól megférnek fajtársaikkal. Többek között ez a magyarázata annak, hogy sok “dzsungáriai törpehörcsög” egy életen át békében él egynemű társával – feltehetően hibridek. A fajtiszta dzsungáriai az esetek többségében hosszútávon csak az ellenkező nemű párját viseli el. Mivel nem tudhatjuk, hogy egy hibrid hörcsög szociális téren mely faj jellemét örökölte, kizárólag egyedül tartható.

Problémák a hibrid hörcsögök esetében

Két állatfaj keveredése csaknem minden esetben kisebb-nagyobb hátrányokkal jár. Nincs ez másképp a hörcsögöknél sem. Természetesen ez nem jelenti, hogy a hibrid hörcsögök egytől-egyig gondokkal küzdenek, de az esély egyes problémákra jelentősen megnövekszik.

– Backflipping-szindróma
A hibrideknél gyakran figyelhető meg ez a betegség, mely tulajdonképpen a belső fül károsodása. Orientációs zavarokat okoz: zavarodott, dülöngélő járás, gyakori esések, botlások, tolatás, hátrabukfenc. A tünetek súlyossága a betegség erősségétől függ.

– Cukorbetegség
A hibridek és azon belül is egyes színváltozatok (pl. mandarin) extrém módon hajlamosak a diabéteszre, a túlsúlyra, mely más szervekre is kihathat, és rövidíti az élettartamot. Ezért étrendjükre nagyon oda kell figyelnünk.

– Meddőség
A fajtiszta campbell és fajtiszta dzsungáriai törpehörcsög párosításából születő hím egyedek minden esetben meddők, tehát képtelenek utódot nemzeni.

– Vemhességbeli problémák
Ha egy fajtiszta hím campbell törpehörcsögöt egy szintén fajtiszta nőstény dzsungáriaival pároztatunk, nem csak a vemhességi idő változik, de a méhben lévő babák fejformája is, aminek köszönhetően az anya nem képes világra hozni őket, és elpusztul a még meg nem született porontyokkal együtt. Ez a probléma a következő generációk esetében is fennállhat, legfőképpen az első nemzedéknél gyakori.

– Egyéb problémák
Sokgenerációs hibridek esetében növekszik az esélye annak, hogy ugyanazon gének találkoznak egymással. Következménye: gerincproblémák, csupasz hörcsögök, az utódok nem fejlődnek ki teljes mértékben, korán elpusztulnak.