Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

LATEST NEWS
CONTACTS

Futókerék és futókorong

Hörcsögünk lakhelyének elemi része a futókerék vagy futókorong. A legjobban felszerelt, hatalmas hörcsögbirodalom sem elég önmagában ahhoz, hogy ezen apró állat óriási mozgásigényét teljes mértékben kielégítse. Egy átlagos, egészséges hörcsög egyetlen éjszaka alatt 5-12 km-es távot tesz meg. Ezért tehát rendkívül fontos, hogy rendelkezésére álljon egy megfelelő, biztonságos futóeszköz.

hörcsögkerék

A futókerék esetében az alábbiakra kell ügyelnünk

– a futófelület zárt legyen, ne rácsos kialakítású
A rácsok életveszélyesek: az állat lába futás közben könnyedén beakadhat, aminek következménye ficam, zúzódás vagy törés is lehet. Ez utóbbi egy hörcsögnél gyakran halállal végződik. Emellett a rácsokon futni meglehetősen kényelmetlen, sok esetben talpfekélyt okoz, ami borzasztó fájdalommal jár. Továbbá a rácsokon futással egyidejűleg a hörcsögnek koncentrálnia kell, nehogy mellélépjen, ezért nem tud kellőképp felgyorsulni.

– a kerék teli hátlapú legyen, ne ollós kialakítású
A rácsokon kívül nagy veszélyt rejt magában az ollós kialakítás is, ugyanis az állvány és a kerékrész oldalain található merevítők (melyek segítségével az az állványhoz kapcsolódni tud), egy ponton találkoznak, párhuzamosan állnak. Ha a hörcsög éppen ezen a ponton hirtelen kiszáll a kerékből, a lába, a teste, a feje egy pillanatra az állvány és a merevítő közé szorulhat. Ez súlyos sérüléseket, akár halált eredményezhet.

– megfelelő méret
Az egyed méretétől függően aranyhörcsögöknek legalább 27-33 cm, dzsungáriai, campbell, kínai csíkos törpehörcsögöknek 20-25 cm, roborovszki törpehörcsögöknek 18-22 cm átmérőjű kerék kell. Az ezeknél kisebb kerekekben az állat háta többé-kevésbé hajlik futás közben, ami már kevés használat után erős fájdalmat okoz, hosszútávon pedig helytelen testtartáshoz, a gerinc sérüléséhez, eldeformálódásához vezet. Egyes hörcsögök a fájdalom miatt nem vagy alig használják a kereket, míg más egyedek mozgás iránti vágya erősebb, és a fájdalom ellenére is ugyanúgy hajtják azt.

Hol szerezhető be megfelelő futókerék vagy futókorong?

Sajnos rengeteg olyan futókereket gyártanak, melyek egy hörcsögre nézve életveszélyesek, vagy egyszerűen kényelmetlenek, fájdalmat okoznak. A legtöbb kereskedésben csak ilyeneket árulnak, ezért inkább az online rendelést ajánljuk. A következő kerekek mind megfelelőek, biztonságosak:

futókerék

Amit a futókorongokról tudni érdemes

Előnyök:
– funkcióját tekintve épp olyan kiváló, mint a kerék
– nem létezik rácsos formában, sem ollós kialakítással
– a gerinc kevésbé sérül (a méretre itt is figyelni kell)

Hátrányok:
– jóval nagyobb helyet foglal, mint a kerék
– néhány hörcsög nem kedveli, vagy nem jön rá, hogyan kell használni
– a túl kicsi futókorongon a hörcsög háta oldal irányba hajlik, ez szintén fájdalommal, gerinc sérüléssel járhat

Törpehörcsögöknek 17 cm, aranyhörcsögöknek 30 cm átmérőjű futókorong szükséges.

Műanyag vagy fa kereket/korongot válasszak?

Mind a futókerék, mind a korong készülhet fából vagy műanyagból. Mindkettőnek vannak pozitív és negatív tulajdonságai, ám a célnak mindkettő tökéletesen megfelel. A műanyag legnagyobb előnye, hogy könnyű takarítani, míg a fa nem tisztítható olyan egyszerűen. Amennyiben fából készült kerék vagy korong mellett döntünk – hogy megvédjük a vizelettől -, érdemes lefesteni lakkal, melyen szerepel az EN 71-3 (állatok szervezetére sem mérgező) jelzés. A fa előnye, hogy természetes hatást kelt, és nem okoz kárt az állat szervezetében, ha rágcsálja, esetleg lenyel belőle egy-egy darabkát.

Tévhit: 3 hónapos kor előtt tilos kereket adni a hörcsögnek.

Ezt a feltevést gyakran hallani akár tapasztalt hörcsögtartóktól vagy tenyésztőktől is, pedig valójában nem igaz. A téveszme alapja, hogy a hörcsögök gerince körülbelül 3 hónapos korukig fejlődés alatt van, így ha a kerékben a háta hajlik, gyakorlatilag meghajolva formálódik ki, ami torz testtartáshoz és fájdalmakhoz vezethet.

Magyarországon korábban nem volt kapható megfelelő méretű futókerék (még napjainkban sem egyszerű ilyet találni), ezért az eldeformálódott gerinc sem volt ritka, főként fiatal korban. Emiatt tehát az lett mondva, hogy míg a gerinc ki nem fejlődik, tilos a kereket használni. Sokan nem ismerik a figyelmeztetés hátterét, csupán megfogadják, és továbbadják a tanácsot, ezért állítják ezt ma is oly sokan. Mivel azonban már létezik megfelelő méretű kerék, amiben nem hajlik a hörcsög háta, tehát a gerinc nem tud sérülni, így az használható az egészen fiatal hörcsögöknél, tulajdonképpen attól a pillanattól fogva, hogy képesek járni. Sőt, nagyon is fontos ekkortájt a kerék, hiszen az ifjú hörcsögökben dúl az energia, ami levezetésre szorul.

Miért veszélyes a hörcsöggömb?

Sokan azt gondolják, hogy a hörcsögöknek való gömb egy szuper találmány, hiszen kedvencünk szabadon járhat a lakásban anélkül, hogy szem elől veszítenénk. Sajnos a gömb nagyon veszélyes, egyáltalán nem való semmilyen állatnak. Az alábbiakban felsoroljuk, miért.

– a hörcsög nem érzékeli benne a környezetét
A hörcsögök látása nem túl jó, így egy műanyagon még kevésbé látnak át, mint egyébként. Emellett nem tudják felmérni a terepet, nem látják, nekimennek-e valaminek. Ha a hörcsög nagyobb lendülettel fut neki egy bútornak a gömbben, akár komoly sérülése is lehet. A hörcsögök a bajszukkal és a szaglásukkal tájékozódnak. Gömbön belül viszont a bajszaikkal nem érzékelik az őket körülvevő tárgyakat, és a gömb a szagokon is tompít, így gyakorlatilag teljesen vakon közlekednek.

– nem szellőzik
A gömbön lévő szellőző nyílások nagyon kicsik, így a gömbben nem cserélődik megfelelően a levegő. Ahhoz viszont pont elég nagyok a lukak, hogy a vizelet és a széklet átmenjen rajta, és ahogy a hörcsög a lakásban mászkál, szétkenje ezeket a padlón, illetve összekenje magát vele a gömbön belül. Emellett sajnos történt már olyan baleset, hogy a hörcsög lába beakadt a szellőzőnyílásba, és eltört. Egy ilyen sérüléshez megfelelő orvos szükséges, viszont az országban nagyon kevesen értenek hozzájuk megfelelően.

– túl kicsi a gömb átmérője
Ahogy feljebb kifejtettük, ahhoz, hogy a hörcsög egyenes háttal tudjon futni, figyelembe kell vennünk a kerék méretét. Törpehörcsögnek minimum 20, aranyhörcsögnek minimum 28 cm átmérőjű kerék kell, hogy gerince egyenes legyen futás közben. A legtöbb gömb sajnos borzasztó kicsi átmérőjű, a hörcsög gerince folyamatos hajlásnak van kitéve, ami állandó fájdalommal jár. Az itt felsorolt többi érv miatt akkor sem érdemes futtatni benne a hörcsögöt, ha egyébként a minimum méreteknek eleget tesz a gömb.

– a hörcsög ki akar jönni
A hörcsögök azért mennek bele a gömbbe, mert zsákmányállatok lévén a búvóhelyet látják benne. Viszont nem azért futnak a gömbben, mert annyira jól érzik magukat, hanem mert ki akarnak jönni belőle. A fent felsorolt okokat átolvasva ez teljesen érthető. Ha szeretnénk, hogy hörcsögünk szabadon, de biztonságosan tudjon szaladgálni lakhelyén kívül, szerezzünk be több elemből összeépíthető kerítést, melyből kifutó készíthető. Több típus is kapható, de akár válogathatunk aszerint is, hogy színes vagy szürke legyen. Természetesen építhetünk kifutót saját magunk is, de arra mindenképpen érdemes figyelni, hogy legalább 25-30 cm magas legyen. Fontos, hogy hörcsögünk a kifutóban töltött idő alatt is folyamatos felügyeletet igényel, mert felmászhat és megszökhet.