Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

LATEST NEWS
CONTACTS

Szelídítés

A szelídítés egy olyan folyamat, mely során türelmesnek és kitartónak kell lennünk. Hogy hörcsögünk mennyire válik kezessé, az nem kizárólag rajtunk múlik. Befolyásolja egyfelől a genetika, azaz hogy milyen tulajdonságokkal rendelkezik, mennyire barátságos, bátor, illetve mennyire visszahúzódó, félénk jellem. Másfelől pedig a korábbi életkörülményei, hogy rendelkezik-e rossz tapasztalatokkal az emberek felől, bántották-e, sokat nyúzták-e, zaklatták-e, hogy mennyit foglalkoztak vele, fiatal korában megszokta-e az emberi kezet, a közelségünket. Többek között ezért is javasolt a kisállat beszerzésekor egy megbízható tenyésztő felkeresése. Mindenesetre akármennyire is vadóc állattal van dolgunk, megszelídítésére mindig van esély.

Hogyan fogjunk bele a szelídítésbe, barátkozásba?

Amikor hörcsögünk megérkezik hozzánk, tegyük be lakhelyére, és néhány napig hagyjuk békén. Ne nyúljunk be hozzá, csupán ételt és vizet adjunk neki. Szüksége van némi időre, hogy megszokja új környezetét, felfedezze új otthonát.

Ha már teljesen megnyugodott, megkezdődhet a barátkozás. Töltsünk a lakhely közelében sok időt, és beszéljünk hozzá, hogy szokja jelenlétünket és hangunkat. Ügyeljünk rá, hogy ne rémisszük meg hangos zajokkal vagy hirtelen mozdulatokkal. Mindig szemből közelítsünk felé, hogy lásson bennünket. Máskülönben ragadozónak tekinthet minket, megijedhet, és ösztönszerűen támadhat is.

Eleinte csak ujjaink közé fogva kínáljunk neki némi ínyencséget. Célszerű hosszabb falatokat adni, ne kelljen túl közel jönnie hozzánk, hogy elvehesse. Ha ez gond nélkül megy, csökkenthetjük a köztünk lévő távolságot: a csemegét tegyük ujjunk hegyére, majd később tenyerünkbe, ekkor már kénytelen lesz közel merészkedni, esetleg belemászni kezünkbe. Előbb-utóbb rádöbben, hogy nem jelentünk veszélyt számára. Amikor a kézből való etetés már problémamentes, ki is vehetjük, illetve megpróbálhatjuk megsimogatni. A megfelelő irányból való közelítésre természetesen továbbra is figyeljünk. Lehetőleg sose ébresszük fel, csak akkor foglalkozzunk vele, ha éppen aktív.

A barátkozás sok esetben rendkívül nagy türelmet és kitartást igényel! El kell fogadnunk a tényt, hogy egyes hörcsögök az eleség kezünkből való elfogadásánál szorosabb kapcsolatot velünk soha nem fognak kialakítani, míg más egyedek akár órákon át is elfekszenek karjainkban, élvezik a velünk töltött időt.