Házikó

Egy kuckó, ahová kedvencünk bármikor visszahúzódhat, egyetlen hörcsöglakból sem hiányozhat. Zsákmányállat lévén a hörcsögök csak akkor érzik biztonságban magukat, ha mindig a közelükben tudhatnak egy – vagy inkább több – menedéket, ahol vész esetén elrejtőzhetnek, ahol senki sem zavarhatja őket. Szükség van tehát egy házikóra, amit igyekeznünk kell a lehető legkevesebbszer bolygatni. Ez lesz az alvóhely, valamint sok esetben a raktár, ahová a magokat gyűjtögeti, és a toalett is – ennek okán érdemes több kamrából álló házat keresnünk. A hörcsögök természetes körülmények között föld alatti járataikban külön helyiségeket alakítanak ki a különféle cselekvések számára, s ezt igyekeznek fogságban is megvalósítani. Kényelmesebbé tehetjük életüket egy több kamrából álló házzal.

Mire érdemes figyelnünk a házikó(k) kiválasztása során?

– ház anyaga lehetőleg fa legyen, ne műanyag
A fa természetesebb, jobb közérzetet eredményez, és nem okoz problémát a megrágcsálása sem, sőt, kiválóan koptatja a fogakat. Ellenben a műanyag a kisállat szervezetére káros anyagokat tartalmaz. A műanyagok sok esetben átlátszóak, túl sok fényt beengednek. Egy éjszakai állat számára az ilyen házikó nem megfelelő.

– ne legyen alja
Ha a háznak nincs alja, a talaj az alatta lévő forgácsréteg lesz, ami meleg, puha és kényelmes. A hörcsögök szeretik magukat bevackolni, beásni a forgácsba az alvóhelyükön. Egy nyílt aljú ház számunkra is praktikus, ugyanis sokkal könnyebb takarítani, az esetleges vizelet vagy étel nem szárad bele, nem ragad vagy ivódik be a padlóba.

– válasszunk levehető tetejű házikót
Így anélkül kukkanthatunk bele, hogy feltúrnánk a kialakított vackát, és stresszelnénk az állatot. Így könnyedén ellenőrizhetjük kedvencünket vagy a raktárat, van-e romlandó eleség.

– ne legyen se túl nagy, se túl kicsi
Nem mindegy a kuckó mérete és kialakítása sem. A hörcsögök kedvelik a szűk, sötét helyeket, hiszen természetes élőhelyük is éppen ilyen. Ha a ház túl nagy vagy túl világos, nem érzik kellőképp biztonságban magukat. A sötétség megőrzése végett javasolt ablak nélküli házikó mellett döntetnünk. Vagy ha van is ablak, az ne engedjen be túl sok fényt. Ügyeljünk rá, hogy az alvóhely ne legyen túlzottan tágas, ám kedvencünk mégis kényelmesen elférjen benne. Tudnia kell mozogni, megfordulni, kinyújtózni. Ajánlott körülbelül kétszer-háromszor akkora teret nyújtó házat biztosítanunk, mint amekkora maga az állat, de ennél nem nagyobbat és nem kisebbet. Kamrás házak esetén ez a méret egyetlen kamrára vonatkozik!

– ügyeljünk a bejárat méretére
A bejáratok, ablakok mérete törpehörcsögök esetében minimum 5 cm, aranyhörcsögöknél minimum 7 cm átmérőjű legyen, hogy elkerüljük a beszorulást és ebből adódó sérüléseket.

Ajánlott webáruház, ahol széles választék van fa felszerelésekből: petnet.hu

Szerző: Bejegyzés időpontja: | Kategória: Egyéb kategória