Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

LATEST NEWS
CONTACTS

Hazánkban összesen 5 házikedvencként is tartható hörcsögfaj él:
– szíriai aranyhörcsög
– dzsungáriai törpehörcsög
– roborovszki törpehörcsög
– campbell törpehörcsög
– kínai csíkos törpehörcsög

A fajta téves megnevezés! A fajta a faj alatti kategória, hörcsögök esetében nincsenek fajták, csak különféle fajok.

Roborovszki törpehörcsög

roborovszki törpehörcsög

Származási hely: Kelet-Kazahsztán, Mongólia, Észak-Kína sivatagai, félsivatagai
Természetes lakóhely: 50-150 cm-en fekvő járatrendszerek homokdűnékben
Életmód: éjszaka aktív, a természetben szűk családokban él, ám együtt tartása fogságban csak nagy tapasztalattal rendelkezők számára javasolt
Táplálék: magvak (nem gabona!), gyökerek, gyógynövények, virágok, fűfélék, rovarok

Súly: 20-40 gramm
Méret: 6-10 cm
Élettartam: 1,5-2 év
Helyigény: minimum 3000 cm² (pl. 60*50 cm) alapterület

Személyiség:
– roppant fürge, félénk, tartózkodó
– nem agresszív, szinte sohasem harap
– megszelídítéséhez rendkívüli türelem és kitartás szükséges, az esetek többségében csupán megfigyelnivaló díszállat szerepét tölti be

Érdekesség:
– a roborovszki törpehörcsög a legkisebb hörcsög a világon
– sivatagi léte miatt a homokos talajt kedveli, és étrendje is különös odafigyelést igényel

Színvariációk: agouti, fahéj, husky, fehérarcú, fehér, snowbear, foltos, tarka, platinum

Társítás

A hörcsögök világában az egyik legnehezebb, örökösen vitatott kérdés, hogy lehet-e őket párban vagy csoportban tartani. Ahhoz, hogy ezt megválaszolhassuk, először is meg kell vizsgálnunk természetes életkörülményeiket.

A legtöbb törpehörcsög a vadonban szoros kapcsolatban él családjával. Gyakran a szülők 1-3 alommal együtt maradnak a kotorékban, és közösen nevelik fel a legújabb ivadékokat. Hogy a zord telet átvészeljék, összefognak, mindannyian egy hatalmas éléskamrába gyűjtögetnek. Az utódok általában akkor hagyják el otthonukat, ha készek saját családot alapítani, ám ritka esetekben ez is a szülői fészekben történik meg. Jogos tehát a felvetés, vajon fogságban is tarthatók-e csoportosan. Sokak támogatják a törpehörcsögök együtt tartását, míg mások erélyesen tiltják azt. A kérdésre azonban sem az igen, sem a nem nem megfelelő válasz.

A vadonban azért kivitelezhető a békés együttélés, mert a pároknak, illetve családoknak több m² áll rendelkezésükre, valamint stressz-szituáció esetén az adott egyed bármikor továbbállhat, vagy ha önszántából nem megy el, száműzetésre kerülhet. Otthonunkban sem elegendő hely nem áll rendelkezésünkre, sem a lehetőség nem adatik meg, hogy az állat maga döntse el, mikor távozik a fészekből. Az ember maga határozza meg, hány főnek mekkora helyet biztosít, rajtunk múlik, sikerül-e időben észrevennünk az esetleges stresszhelyzetet, ezáltal minden lehetséges következményért, sérülésekért vagy akár halálért, kizárólag mi magunk vagyunk felelősek.

A roborovszki törpehörcsög természetes körülmények között (a dzsungáriaihoz hasonlóan) szoros kapcsolatban él családjával. Elsősorban itt is az ellentétes nemű párok között alakul ki teljes összhang, de sok esetben több generáció is békességben él együtt. A természetes hörcsögösztön, a területvédés, persze ennél a fajtánál is megfigyelhető, így az idegen egyedekre meglehetősen agresszívan reagálnak. Ebből kifolyólag a nem egy alomba tartozó példányokat összeereszteni tilos. Az egyneműek találkozása rendkívül csúnya véget érhet, ha pedig ellentétes neműek, az állandó utódokhoz vezet, ami nemhogy csak az anyaállat életét veszélyezteti, de ennyi poronty számára optimális jövőt biztosítani esélytelen.

S mi van az egy alomból való, azonos nemű állatokkal? Mivel a roborovszki törpehörcsög a vadonban legtöbb hörcsögtársánál némileg szociálisabb életet él, sokak próbálkoznak az egynemű testvérek együtt tartásával több-kevesebb sikerrel. Gyakran hosszútávon is jól működik, és a pár vagy csoport életük végéig harmonikusan él együtt, ám nem ritka az sem, ha kudarcba fullad. Számos esetben a csapat egy tagja kiszorul, ez a tag általában a leggyengébb egyed – és valaki mindig a leggyengébb lesz. Mivel a kirekesztett fél fogságban nem menekülhet el, az esetek többségében komoly sérüléseket szenved vagy elpusztul. Olykor egy tag nyomtalanul eltűnik. Nem, nem szökött meg. Szőröstül-bőröstül felfalták.

Ennek okán a roborovszki törpehörcsögök társsal való együtt tartása nem ajánlott, csak sok éves tapasztalattal rendelkező, hozzáértő személyeknek, tenyésztőknek lehet érdemes megpróbálkozni vele.

Honnan szerezzük be?

Bár több helyen is kapható roborovszki törpehörcsög, mi az örökbe fogadást javasoljuk. A Hörcsögmentés gazdira váró hörcsögei között az esetek többségében vannak roborovszki törpehörcsögök is.