Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

LATEST NEWS
CONTACTS

Hazánkban összesen 5 házikedvencként is tartható hörcsögfaj él:
– szíriai aranyhörcsög
– dzsungáriai törpehörcsög
– roborovszki törpehörcsög
– campbell törpehörcsög
– kínai csíkos törpehörcsög

A fajta téves megnevezés! A fajta a faj alatti kategória, hörcsögök esetében nincsenek fajták, csak különféle fajok.

Kínai csíkos törpehörcsög

kínai csíkos törpehörcsög

Származási hely: Mongólia, Észak-Kína, Korea, Dél-Szibéria sztyeppvidékei
Természetes lakóhely: kb. 120 cm-es mélységben fekvő, föld alatti járatrendszerek
Életmód: éjszaka aktív, magányos állat – kizárólag egyedül tartható
Táplálék: magvak és gabonák, zöldségek és gyümölcsök, fűfélék, gyógynövények, rovarok

Súly: 30-50 gramm
Méret: 7-12 cm
Élettartam: 2-4 év
Helyigény: minimum 3000 cm² (pl. 60*50 cm) alapterület

Személyiség:
– kíváncsi, fürge
– kissé félénk, de nem agresszív
– némi türelemmel kezessé válhat

Érdekesség:
– farka, a többi hörcsögfajjal ellentétben, rendkívül hosszú, 1,5-4 cm közötti
– az egyetlen törpehörcsög, melyen – az aranyhörcsöghöz hasonlóan – kétoldalt csípőtájékon 1-1 illatmirigy található
– a herék nyáron gyakran erőteljesen megduzzadnak
– valódi mászóbajnok, amit a tartása során figyelembe kell vennünk, így a jó közérzet biztosításának érdekében fontos, hogy elegendő mászólehetőséget alakítsunk ki számára

Színvariációk: agotui, fehér, foltos, tarka, csíkoshátú fehér

Társítás

A hörcsögök világában az egyik legnehezebb, örökösen vitatott kérdés, hogy lehet-e őket párban vagy csoportban tartani. Ahhoz, hogy ezt megválaszolhassuk, először is meg kell vizsgálnunk természetes életkörülményeiket.

A legtöbb törpehörcsög a vadonban szoros kapcsolatban él családjával. Gyakran a szülők 1-3 alommal együtt maradnak a kotorékban, és közösen nevelik fel a legújabb ivadékokat. Hogy a zord telet átvészeljék, összefognak, mindannyian egy hatalmas éléskamrába gyűjtögetnek. Az utódok általában akkor hagyják el otthonukat, ha készek saját családot alapítani, ám ritka esetekben ez is a szülői fészekben történik meg. Jogos tehát a felvetés, vajon fogságban is tarthatók-e csoportosan. Sokak támogatják a törpehörcsögök együtt tartását, míg mások erélyesen tiltják azt. A kérdésre azonban sem az igen, sem a nem nem megfelelő válasz.

A vadonban azért kivitelezhető a békés együttélés, mert a pároknak, illetve családoknak több m² áll rendelkezésükre, valamint stressz-szituáció esetén az adott egyed bármikor továbbállhat, vagy ha önszántából nem megy el, száműzetésre kerülhet. Otthonunkban sem elegendő hely nem áll rendelkezésünkre, sem a lehetőség nem adatik meg, hogy az állat maga döntse el, mikor távozik a fészekből. Az ember maga határozza meg, hány főnek mekkora helyet biztosít, rajtunk múlik, sikerül-e időben észrevennünk az esetleges stresszhelyzetet, ezáltal minden lehetséges következményért, sérülésekért vagy akár halálért, kizárólag mi magunk vagyunk felelősek.

A kínai csíkos törpehörcsög életkörülményeiről meglehetősen kevés tanulmány készült. Feltehetően a dzsungáriai törpehörcsögökhöz hasonlóan élnek, azaz az ellentétes nemű egyedek párt alkotnak, és utódaikat közösen nevelik fel, habár egyes kutatások szerint a hím párzás után azonnal továbbáll. Az ivadékok, mikor már képesek megállni saját lábukon, elhagyják a fészket.

Mivel a kínai csíkos törpehörcsög fajtársaihoz való viszonya nagyon sok esetben rendkívül agresszív, súlyos verekedéssel, akár halállal végződhet – legyen szó idegen állatról, szülőről, testvérről, azonos vagy ellentétes nemű egyedről – kizárólag egyedül tartható, a kiegyensúlyozott élethez nincs szüksége társra.

Honnan szerezzük be?

Legjobb tudomásunk szerint Magyarországon jelenleg nincs kínai csíkos törpehörcsög tenyésztő. Így érdemes külföldi tenyésztővel felvenni a kapcsolatot.