Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

LATEST NEWS
CONTACTS

Hazánkban összesen 5 házikedvencként is tartható hörcsögfaj él:
– szíriai aranyhörcsög
– dzsungáriai törpehörcsög
– roborovszki törpehörcsög
– campbell törpehörcsög
– kínai csíkos törpehörcsög

A fajta téves megnevezés! A fajta a faj alatti kategória, hörcsögök esetében nincsenek fajták, csak különféle fajok.

Campbell törpehörcsög

campbell törpehörcsög

Származási hely: Mongólia, Mandzsúria, Észak-Kína kopár sztyeppvidékei
Természetes lakóhely: 25-30 cm-es mélységben 1-2 m hosszan fekvő, föld alatti járatrendszerek
Életmód: éjszaka aktív, a természetben csoportosan él, az egynemű egyedek együtt tartása fogságban is lehetséges
Táplálék: magvak (nem gabona!), gyökerek, gyógynövények, virágok, fűfélék, rovarok

Súly: 35-60 gramm
Méret: 8-9 cm
Élettartam: 2-3 év
Helyigény: minimum 3000 cm² (pl. 60*50 cm) alapterület

Személyiség:
– kíváncsi, eszes állat
– egyértelműen megmutatja, ha valami nem tetszik neki
– némi türelemmel megszelídíthető, teljes mértékben kezessé válhat

Érdekesség:
– a campbell törpehörcsög az egyetlen hörcsögfaj, ami az esetek többségében fogságban is békességben él együtt azonos nemű fajtársaival
– a dzsungáriai törpehörcsöggel való keresztezhetőség miatt a fajtiszta campbellként árult hörcsögök is sok esetben hibridek

Színvariációk: rengeteg színváltozat, különféle mintázatok és szőrtípusok

Társítás

A hörcsögök világában az egyik legnehezebb, örökösen vitatott kérdés, hogy lehet-e őket párban vagy csoportban tartani. Ahhoz, hogy ezt megválaszolhassuk, először is meg kell vizsgálnunk természetes életkörülményeiket.

A legtöbb törpehörcsög a vadonban szoros kapcsolatban él családjával. Gyakran a szülők 1-3 alommal együtt maradnak a kotorékban, és közösen nevelik fel a legújabb ivadékokat. Hogy a zord telet átvészeljék, összefognak, mindannyian egy hatalmas éléskamrába gyűjtögetnek. Az utódok általában akkor hagyják el otthonukat, ha készek saját családot alapítani, ám ritka esetekben ez is a szülői fészekben történik meg. Jogos tehát a felvetés, vajon fogságban is tarthatók-e csoportosan. Sokak támogatják a törpehörcsögök együtt tartását, míg mások erélyesen tiltják azt. A kérdésre azonban sem az igen, sem a nem nem megfelelő válasz.

A vadonban azért kivitelezhető a békés együttélés, mert a pároknak, illetve családoknak több m² áll rendelkezésükre, valamint stressz-szituáció esetén az adott egyed bármikor továbbállhat, vagy ha önszántából nem megy el, száműzetésre kerülhet. Otthonunkban sem elegendő hely nem áll rendelkezésünkre, sem a lehetőség nem adatik meg, hogy az állat maga döntse el, mikor távozik a fészekből. Az ember maga határozza meg, hány főnek mekkora helyet biztosít, rajtunk múlik, sikerül-e időben észrevennünk az esetleges stresszhelyzetet, ezáltal minden lehetséges következményért, sérülésekért vagy akár halálért, kizárólag mi magunk vagyunk felelősek.

A campbell törpehörcsög természetes életmódját tekintve rendkívül szociális állat. Két ellentétes nemű egyed egymásra talál, párt alkot, közösen elkészíti a családi fészket, melyben aztán később gondosan felneveli sarjait. Az ifjoncok ivarérés után gyakran elhagyják otthonukat, más esetben azonban alárendelik magukat szüleiknek, és segítenek a következő generáció felnevelésében. Az így kialakult csoportokban kizárólag a két vezérállat nemz utódokat mindaddig, míg az anya képes rá. Amennyiben az megbetegszik vagy elpusztul, egy másik nőstény veszi át a helyét. Rendszerint ez az a pont, mikor a korábbi generációk elhagyják a kotorékot, és eleget tesznek saját fajfenntartó ösztöneiknek.

A campbell törpehörcsög szociális léte fogságban is megmutatkozik, azonos nemű párban vagy csoportban tartása kellő tapasztalattal lehetséges. Mint minden hörcsögfajnál, itt is gyakran megjelenik az agresszió a betolakodókkal szemben, ezért érdemes az együtt tartani kívánt példányokat egy alomból, illetve egy családból kiválasztani. Ezek minden esetben egyneműek legyenek, különben nagyon hamar módfelett elszaporodnak, minden porontynak ideális környezetet kialakítani, vagy szerető otthont találni pedig csaknem lehetetlen feladat. A békés együttélésre persze nincs garancia. A vadonban – a fajfenntartás végett – egynemű közösségek nincsenek, ezek természetellenesek, és sok esetben problémákhoz vezetnek, olykor szét kell választanunk a csapatot.

Honnan szerezzük be?

Legjobb tudomásunk szerint Magyarországon jelenleg nincs campbell törpehörcsög tenyésztő. Így érdemes külföldi tenyésztővel felvenni a kapcsolatot. Mi a Hamstery Twenty Times For Hamsters tenyésztőtől való vásárlást ajánljuk.