Rácsrágás

A rácsrágásnak több oka is lehet, de leggyakrabban az unalom, a feszültség a probléma forrása.

Általában a lakhely méretével, illetve berendezésével van a gond, a hörcsög ugyanis apró termete ellenére hatalmas mozgásigényű, éjjel rendkívül aktív állat. Ha lakhelye kicsi, meglehetősen frusztrálttá válik, aminek következtében heves rácsrágásba kezd. Bár törpehörcsögöknek 3000 cm², aranyhörcsögöknek 4000 cm² a minimális alapterület, ez nem jelenti, hogy ekkora helyen minden hörcsög jól is érzi magát. Ez csupán a lehető legkisebb, elfogadhatónak vélt méret. Az ajánlott területnagyság minden faj számára 5000 cm², ekkora helyen kedvencünknek már lehetősége van egy síkban viszonylag hosszasan szaladni, vándorolni, illetve kellő mennyiségű felszerelés is elfér, hogy ingergazdag környezetet alakíthassunk ki számára. A hörcsögök többségének az ajánlott fél m² már elegendő a helyigénye kielégítéséhez, de természetesen, mint ahogy minden ember is, úgy minden állat is más és más jellem, szükségleteik eltérőek. Egyes hörcsögök megelégszenek a minimum méretekkel is, míg mások az ajánlottnál is nagyobb helyet igényelnek.

A lakhely berendezése épp oly lényeges, mint maga a területméret. Hiába kínálunk kedvencünknek óriási teret, ha az sivár. Hogy ne unatkozzon, biztosítsunk számára ingergazdag környezetet: az alapfelszerelések mellett több búvóhelyet, mászásra és a tér megfigyelésére alkalmas magaslatokat, változatos talajt, valamint ásólehetőséget, azaz olyan vastag alomréteget, mely hörcsögünk hosszának legalább kétszerese – föld alatt élő állatok lévén az ásás és a földalatti járatok kialakítása rendkívül kedvelt elfoglaltság.

A felszerelések közül a rácsrágás kapcsán kiemelendő a futókerék. Mivel mozgásigényüket javarészt az abban való futással vezetik le, nagyon fontos, hogy az biztonságos és megfelelő méretű legyen. Ha a kerék kicsi, a gerinc meghajlik benne, ami komoly fájdalmat okoz. Sok esetben ezért a hörcsög egyáltalán nem, vagy csak nem annyit használja, mint amennyire szüksége lenne, és ez vezet a feszült állapothoz. Az egyed méretétől függően törpehörcsögöknek 18-25 cm, aranyhörcsögöknek 27-32 cm átmérőjű futókerék ajánlott. Ügyeljünk arra is, hogy zárt felületű legyen, mert a rácsos kerék nemhogy csak veszélyes, de felgyorsulni sem tud kellőképp az állat, így kevesebb élvezetet nyújt számára, kevésbé használja.

Számos esetben a rácsok rágását azonban nem a szűk élettér és a hiányos felszerelés váltja ki, hanem a negatív környezeti hatások: kedvencünk így vezeti le a stresszt. Ha sűrűn felébresztjük, túl gyakran takarítjuk lakhelyét, kiürítjük az éléskamráját, a közelében más állatot is tartunk, vagy egyszerűen túl nagy a hangzavar, akkor nem érzi magát kellően biztonságban otthonában, ingerültté válik, és gyakran rácsrágásba kezd – egyfelől, mert ki akar törni, és egy nyugodtabb hajlék után nézni, másfelől, mert a feszültséget a rágással csökkenti.

Előfordul, hogy egy hörcsög olyan helyről kerül hozzánk, ahol hosszú ideig nem megfelelő körülmények között élt, ahol az unalom és a stressz hatására régóta rágta már a rácsokat. Ebben az esetben előfordulhat, hogy ez a tevékenység berögződött, mindennapi szokásává vált, az állat tulajdonképpen függő lett. Az ilyen fajta kényszeres cselekvésekről leszoktatni egy hörcsögöt csaknem lehetetlen, a probléma csak rácsmentes lakhelyre váltással oldható meg.

Szerző: Bejegyzés időpontja: | Kategória: Kategória