Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

LATEST NEWS
CONTACTS

Felnevelés

Mi a teendő, ha a nőstény nem gondozza utódjait? A felnevelés nem egyszerű feladat. Viszont mindenképpen érdemes megpróbálnunk.

Sajnos olykor előfordul, hogy az anyaállat nem táplálja utódjait, a fészekből kidobja, magára hagyja őket. Ennek okai a következők lehetnek:
– túl fiatal, még nem érett az anyaságra
– túl idős, már nincs ereje hozzá
– beteg vagy legyengült állapotban van
– a tejelválasztás nem indult be
– az utódokon vagy a fészek környékén idegen szagot érez
– a vemhesség ideje alatt vagy azután erős stresszhatás érte
– környezete frusztráló, nem alkalmas az utódnevelésre

Az elhanyagolt újszülöttek minden igyekezet ellenére csak ritkán maradnak életben, ugyanis az anyatejben lévő nélkülözhetetlen tápanyagokat teljes mértékben mesterségesen pótolni nem lehetséges. Azonban mindenképpen érdemes megpróbálni, hiszen egyáltalán nem kizárt, hogy sikerül felnevelnünk a csöppségeket.

Ha a nőstény nem tette meg, a hörcsögbabáknak készítsünk fészket. Használhatunk az alom mellett szénát, bolti papíralmot, széttépkedett konyhai kéztörlő papírt vagy természetes pamutanyagot is. Ügyeljünk rá, hogy a fészek állandó hőmérséklete 30-35°C közé essen. A melegítéshez elhelyezhetünk forró vízzel megtöltött palackokat a lakhely alatt, használhatunk hüllő inkubátort vagy infralámpát. Ez utóbbi esetében a lámpa minimum 1,5 méter távolságra legyen a fészektől, és egyhuzamban 10-15 percnél tovább ne világítson.

A hőmérséklet mellett a páratartalom is fontos tényező, hogy a bőr és a nyálkahártyák ki ne száradjanak. Száraz levegő esetén érdemes időnként egy permetező flakonnal a lakhelyre spriccelni. Természetesen ne a fészek területére. 

Figyeljünk, hogy a porontyok mindig a fészekben maradjanak. Célszerű a fészket egy levehető tetejű házikóban elhelyezni, onnan a kicsik kevesebb eséllyel kászálódnak ki.

Tápszer recept

A sikeres mesterséges felnevelés legfontosabb eleme a megfelelő táplálás. Ez rendkívül megerőltető feladat, hiszen az első héten óránként, a második héten pedig kétóránként szükséges etetnünk a hörcsögbabákat. Célszerű csapatot alkotnunk, és felváltva táplálnunk őket. Használhatunk kutyáknak vagy macskáknak készült tejpótló tápszert vagy akár csecsemőtápszert (Mildibé, PreAptam) is, azonban mivel a hörcsögtej proteintartalma rendkívül magas (9,4%), zsírtartalma viszont kevés (4,9%), a legjobb választás, ha magunk készítjük el a tejpótlékot.

Tejpótlékhoz az alábbiakat érdemes használni:
– sovány túró: 40%
– sovány tej: 42%
– víz: 11%
– tojássárgája: 4%
– tejszín (30%-os): 1%
– ásványi anyag (Vitakalk, Korvimin ZVT): 2%

Ugyancsak meglehetősen jónak bizonyuló, ám leegyszerűsített recept:
– macska tejpor: 5 gramm
– víz: 20 ml
– ásványi anyag (Vitakalk, Korvimin ZVT): egy késhegynyi

A kész póttejet melegítsük 37-39°C-ra. Figyeljünk az adagokra, egyszerre egy állatnak csak 1-2 csepp tápszer szükséges! Az etetésben segítségünkre lehet egy pipetta vagy fecskendő. A babákat lehetőleg egy kendővel, törülközővel vagy zsebkendővel vegyük csak ki, mert könnyen kihűlhetnek!

Normál esetben az utódok emésztőrendszerét az anya szoptatás után erőteljes nyalogatással indítja be, a hörcsögbabák ennek köszönhetően képesek üríteni. Ha ez nem történik meg, az utódok bélelzáródásban elpusztulnak. Anyaállat híján a mi feladatunk az emésztőrendszer felélénkítése: kisujjunkkal óvatosan, körkörös mozdulatokkal masszírozzuk a kicsik pocakját minden etetés után, míg el nem érik a két hetes kort. Ennél korábban csak akkor hagyhatjuk el a masszást, ha biztosak vagyunk benne, hogy az utódok már önállóan esznek és ürítenek.

Körülbelül 10 napos kortól már kínálhatunk a tápszer mellett apró magvakat és tiszta zabpelyhet, valamint reszelt sárgarépát, de a többi magfélét, zöld eleséget és vizet még mellőzzük!

A kéthetes kor elérésével elkezdhetjük bevezetni a normál, felnőtt étrendet: minőségi magkeverékzöld eleség és fehérje. Minden számukra új táplálékhoz fokozatosan szoktassuk hozzá őket! Adjunk nekik naponta friss ivóvizet is! 

Nagyjából 15-20 napos koruk között apránként szoktassuk le őket a tejpótlóról! Ennyi idősen már minden állatnak önállóan kell ennie, képesek maguktól üríteni, szemük kinyílt, és bár bizonytalanul, de tudnak járni. Túl vannak a nehezén. 

A mesterséges felnevelés során az utódok lassabban fejlődnek, az ivarérés és a szocializálódás időszaka is tolódik, emiatt javasolt őket minimum 4 hetes korukig együtt tartani. Azonban legkésőbb 6 hetesen különítsük el mindegyiküket!