Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

LATEST NEWS
CONTACTS

Étrend

A megfelelő étrend elengedhetetlen hörcsögünk jó egészségének fenntartásához. Statisztikák szerint a legtöbb hörcsög halálát az egészségtelen táplálkozás, illetve az abból fakadó betegségek okozzák. Ezek gyakran tünetmentesek, ezáltal nem is szerzünk róla tudomást, és az állat rövidke élete miatt végelgyengülésnek tudjuk be.

Ahhoz, hogy kedvencünket egészségesen táplálhassuk, figyelembe kell vennünk, mit esznek természetes körülmények között, és igyekeznünk kell ahhoz hasonló étrendet felállítanunk. Szervezetük egy adott életmódhoz alkalmazkodott, adott táplálékok megemésztésére, feldolgozására specializálódott. Hiába a sok évtizede tartó háziasítás, fogságban élésük során emésztőrendszerük nem alakult át, csupán némileg érzékenyebb lett, tehát még nagyobb odafigyelést igényel.

Alapvetően minden hörcsögfaj étrendje hasonló: fő táplálékukat különféle magvak alkotják, ez egészül ki friss zöldekkel és rovarokkal. A hasonló étkezési szokások ellenére azonban nem etethetünk minden fajt ugyanazzal. A törpehörcsögöknek és az aranyhörcsögnek másfajta magkeverékre van szüksége az egészséges élethez.

A törpehörcsögök, bár mind különböző tájékról származnak, közös bennük, hogy mindegyikük eredeti élőhelye kopár sztyeppvidék, illetve félsivatag, így eleségük zömmel hasonló aprómagvakból (nem gabonákból!), rovarokból és különféle növények csekély választékából áll. Zöldségekkel és gyümölcsökkel nem igazán találkoznak.

Ezzel szemben az aranyhörcsögök termékeny fennsíkok, gyakran gabonaföldek alatt élnek, így gabonák és egyéb magvak, rovarok, zöldségek, lehullott gyümölcsök, és más növények teljes palettája rendelkezésükre áll.

A helyes táplálásról részletesen a további almenüpontokban olvashatsz.