Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

LATEST NEWS
CONTACTS

Etető és itató

Míg az etető elhanyagolható felszerelés a hörcsöglakban, az itató egyáltalán nem az. Tény, hogy az etetőtál használata nem kötelező, viszont előnyös. Higiénikusabb abba helyezni a hörcsög élelmét, mint az alomban elszórni. Bár annak is megvan a pozitív oldala.

Ha az alomban szórjuk szét az eledelt, elfoglaltságot nyújt kiszimatolni, kiásni, kiválogatni a különféle magvakat. Ez pedig feléleszti a hörcsög természetes ösztöneit. Az etetőtál azonban kényelmesebb, mert így kedvencünk könnyebben megtalálja a táplálékot. Különösen a lédús zöldségfélék esetében jön jól egy tálka, mert így az eleség tiszta marad, nem tapad rá a kosz, az alom. Érdemes kerámia vagy más hasonló anyagú etetőtálat választanunk a műanyag helyett. A kerámia közelebb áll a természethez, az állat nem rágcsálja meg, súlya miatt nem borítja fel, nem tolja el.

Sokakban él a tévhit, miszerint a hörcsögök nem igényelnek vizet, a zöldségfélékből elegendő folyadékhoz jutnak, vagyis itató nem szükséges. Ez nem igaz! Hörcsögünk előtt mindig legyen friss, tiszta, hűvös víz! Ennek biztosításához használhatunk vizestálat vagy csapos/golyós itatót. Mindkettőnek van pozitív, illetve negatív tulajdonsága, mindkettő kiválóan megfelel a célnak.

etető és itató

Tálka

Előnyök:
– könnyebben és alaposabban tisztítható, nem tapadnak meg benne a baktériumok
– természetesebb mind az anyaga, mind az ivás pozíciója
– nem szivárog, nem lesz nedves az alom
– az állat nagyobb mennyiségű vizet tud egyszerre magához venni, jobban oltja a szomjúságot

Hátrányok:
– ha nem megfelelő helyre tesszük, belepotyoghat az alom, az eleség
– ha nem elég nehéz az anyaga, a hörcsög kiboríthatja, fellökheti
– előfordulhat, hogy a hörcsög belemászik, vizes lesz

Önitató

Előnyök:
– nem szóródhat bele az eleség, az alom
– nem lehet kiborítani, fellökni
– nem mászhat bele a hörcsög, nem lesz vizes

Hátrányok:
– nem tisztítható ki kellő alapossággal, a csőben és az éleknél megtapadnak a baktériumok
– természetellenes mind az anyaga, mind az ivás pozíciója
– általában előbb-utóbb szivárogni kezd, nedves lesz tőle az alom
– az állat csak apró cseppenként tud inni belőle, nehezebb a szomjat oltani

Tálka

Ha a vizestálkát választjuk, ügyeljünk rá, hogy kellő nehézségű legyen. Lehetőleg kerámia vagy üveg, ne pedig műanyag. A műanyag tálat hörcsögünk megrághatja, aminek következtében szervezetére ártalmas anyagokat nyelhet le, illetve a tálka is tönkremehet. Ezenkívül a műanyag tál rendkívül könnyű, az állat könnyedén eltolja, felborítja. Egy nagyobb súlyú tál esetén kizárt a borulás veszélye. A kerámia- vagy üvegtálaknál egy további jó pont, hogy természetesebb hatást keltenek. A tálkát célszerű egy alommentes magaslaton elhelyezni, például egy emeleten vagy a ház tetején, így kiküszöbölhető, hogy alom hulljon bele.

Néhányan tartanak attól, hogy kedvencük a vizestálba beleesik/belemászik, így megfázik. Nos, ennek valóban van esélye, de meglehetősen kevés. A hörcsögök nem kedvelik a vizet, legalábbis nem akkor, ha az a bundájukon van. Önszántukból nem másznak bele a vízzel töltött tálba, és elég ügyesek ahhoz, hogy beleesni se essenek bele. Esetleg első alkalommal, mikor még nem tudják, mi is az, beleléphetnek, de tanulnak belőle, és legközelebb nem fognak. Biztos, ami biztos alapon ajánlott olyan tálat használnunk, ami nem túl mély, hogyha netán az állat belepottyan, egyből ki tudjon mászni.

Önitató

Amennyiben az önitató mellett döntünk, javasolt a csapos (és nem golyós) itató választása, ez utóbbi ugyanis előbb-utóbb valamelyest csöpögni kezd. A nedves alom megbetegedéshez, talpfekélyhez vezethet. A csapos itatók általában csepegésmentesek, azonban nehezebb hozzájutni, és az áruk is magasabb. Kiváló például a Sippy márkájú itató. Sok esetben azonban a hörcsög rágni kezdi a műanyag itató azon részét, melyhez hozzáfér. Ez nem csak azért rossz, mert káros anyagok jutnak a szervezetébe, de az itatóra lyukat is rághat, így az tönkremegy, a víz pedig kifolyik. Ennek okán, ha kedvencünk hozzáfér az önitató műanyag részéhez, érdemes üvegből készült itató mellett döntenünk. Ilyen például a Living World vizespalack. A csapos/golyós itatók általában felakaszthatók, ketrecre csatolhatók vagy tapadókoronggal üvegre rögzíthetők.