Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

LATEST NEWS
CONTACTS

Alvóhelyre ürítés

Sokan meglepődnek, mikor észlelik, hogy hörcsögük az alvóhelyre vizel. Teljesen normális cselekvésről van szó! A természetben a hörcsögök föld alatti otthonukban minimum három különböző kamrát alakítanak ki. Egy alvóhelyiséget, egy élelemraktárat és egy toalettet. Normális esetben ez a viselkedés fogságban is megfigyelhető. A legtöbb hörcsög (ha lehetősége van rá) vizeletét mindig egy elkülönített sarokba üríti.

Miért vizel a hörcsög az alvóhelyen?

– a rendelkezésre álló ház túl kicsi
Túl kicsi ház esetében hörcsögünk nem tudja több térre osztani azt. Ebben az esetben javasolt egy többkamrás házikó, vagy legalább egy egyterű, de nagyobb kuckó beszerzése.

– túl lusta
Főként túlsúlyos hörcsögökre jellemző, hogy lusták elhagyni a fészküket a dolguk elvégzéséhez.

– megtanulta, hogy a helye gyakran ki van takarítva
Emiatt már nincs szükség leválasztani egy ürítésre alkalmas teret. Úgyis újabb, tiszta alom kerül majd a helyére.

– nem érzi magát biztonságban a házában
Ennek oka lehet pl. a túl gyakori takarítás vagy az elraktározott élelem eltávolítása. Ezért eleségét a toalettsarokba gyűjti, olykor abban is alszik.

– túl gyakran, túl alaposan van kitakarítva a toalettsarok
Elképzelhető, hogy emiatt nem ismeri fel annak szagát.

– beteg, legyengült, nincs ereje elhagyni a fészkét az ürítés miatt
Betegség esetén lehet, hogy fájdalmat okoz neki az ürítés vagy nem tudja kontrollálni. Keressünk fel egy hozzáértő állatorvost!

– félénk
Nem meri elhagyni a házát, hogy azon kívül végezze el dolgát.

– nem kedveli a toalettsarokban elhelyezett almot
A legtöbb hörcsög számára a csincsillahomok jelenti a toalettet. Célszerű azt szórni az ürítésre kijelölt helyre.

– kevés vagy kicsi a homokos felület
Mivel sok hörcsög az elemózsiát is szívesen gyűjti a homokba, könnyen megesik, hogy ugyanott végzi, ahol a vizelete is. Kínáljunk kedvencünknek több homokos felületet.

– feszült
Ekkor gyakran a teljes lakhelyen elszórtan vizelnek. A stresszt kiválthatja az állat túl gyakori felébresztése, a zajos környezet, a sűrű takarítás vagy egy fajtárs, esetleg más állatfaj jelenléte.

– túl idős
Ilyenkor már megerőltető lehet neki elballagni a toalettig.

– túl korán lett elválasztva az anyjától
Így még nem volt ideje eltanulni tőle a tisztaságot.

Bár a vizeletét a legtöbb hörcsög egy helyre üríti, székletét általában elszórja lakhelyén, gyakran az alvóhelyiségben és az éléskamrában is. Ez teljesen normális viselkedés, hiszen így jelölik meg területüket, illetve sokszor eleségüket is. Mivel a hörcsög széklete rendkívül száraz, higiénikus tartás mellett nem telepednek meg rajta baktériumok.