Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

LATEST NEWS
CONTACTS
Hírek

Mi is az a Kisállatjogsi?

kisállatjogsi

A kisemlősök helyes tartásáról egyre több felületen olvashattok. Ebben a cikkben Berni, a Kisállatjogsi megalkotója osztja meg Veletek észrevételeit, tanácsait és tapasztalatait.

Egyre népszerűbb házi kedvencek a hörcsögök, illetve más rágcsálók és a nyulak. De a helyes tartáshoz szükséges tudnivalók nem terjednek ilyen ütemben. A Kisállatjogsi azért jött létre, hogy ezen megpróbáljak változtatni, segíthessek a gazdiknak és az állatoknak. Szerencsére nem vagyok egyedül, számos szervezet – köztük a Hörcsögmentés is – azon dolgozik, hogy jobb sorsa legyen a hobbiállatoknak.

Közel 9 éve vannak rágcsálóim, és úgy látom, hogy hosszútávon is működik a gazdik edukálása. Folyamatosan szélesedik az a réteg, aki először tájékozódik, megfogadja a tanácsokat, utánajár az adott faj igényeinek mielőtt beszerez egy állatot. Minél több felületen látják az emberek, hogy milyen a felelős állattartás, annál nagyobb az esély rá, hogy jó gazdik lesznek.

Ettől függetlenül nem könnyű száműzni a köztudatból a régi, elavult információkat. Még mindig ezek vannak többségben sajnos. Az állatkereskedések zömében a polcokon csupa veszélyes, egészségtelen termék található, és általában az eladók ajánlásai se megbízhatóak. Természetesen itt is akad már kivétel, léteznek olyan webáruházak és üzletek, ahol az állatok az elsők. Ilyen például a Glirex és az Állatijó Áruház.

A nagy álmom az, hogy elkészüljön a Kisállatjogsi online tanfolyam, ezen dolgozok jelenleg is. Azt hittem, hogy sokkal hamarabb bemutathatom nektek, de hatalmas feladat összerakni egy ilyen komplex tananyagot. A tanfolyam segítségével egy kezdő gazdi is mindent megtanulhat a kisemlősök megfelelő tartásáról, nem kell hosszú hónapokig vagy akár évekig bújnia a netet, és persze nem kell a kezdő hibákat elkövetnie. Nekem, és másoknak is komoly kutatómunka volt megtalálni a helyes infókat, és rengeteget hibáztunk is. Szeretném ettől megkímélni a jövő generációit.

Az első háziállataim a patkányok voltak és szinte mindent rosszul csináltam. Pici ketrecben éltek egy ideig, nem nekik való almot és tápot kaptam hozzájuk a kereskedésben. Szinte semmit nem tudtam róluk – mint utólag kiderült –, pedig előtte sok honlapon olvastam a tartásukról. Akkoriban néhány felület létezett csak, ahol hasznos tanácsokat kaphatott az ember, és nehéz volt megtalálni ezeket. 1-2 év kellett ahhoz, hogy jobb gazdi legyek, megtaláljam a hiteles forrásokat.

A patkányok miatt elkezdtem beleásni magam a többi rágcsáló és a nyulak helyes tartásába is. 2016-ban megalakult az Együtt a Kisállatokért Alapítvány, ami összefogta a különböző fajok mentőit, akik eddig csak magánemberként tudtak segíteni a kisemlősökön. Őket már ismertem az internetről és a Rágcsálók Világa rendezvényekről. Hamar önkéntes lettem náluk, főleg a grafikai munkáimmal támogatom az alapítványt a mai napig.

A hörcsögtartásba nagyon tudatosan, felkészültem vágtam bele 3 évvel ezelőtt. Ekkor már létezett a Hörcsögmentés az Együtt a Kisállatokért Alapítványon belül, tudtam, hogy bennük megbízhatok. Először csak ideiglenes gazdi szerettem volna lenni náluk, de olyan nagy bútorlapos helyet sikerült építenem, hogy körberöhögtek – jó értelemben –, amiért egy ekkora lakhelyről akarok hörit örökbe adni.

szíriai aranyhörcsög

Az első lakója Sam, a szó szerint szemtelen szíriai aranyhörcsög volt. A nyomi állatok a gyengéim lettek időközben, főleg azért, mert senkinek nem kellenek, pedig ők is ugyanúgy szerethetőek. Ráadásul a hörcsögöknek elég rossz a látása, amúgy se használják túl sokat ezt az érzékszervüket. Sam-et semmiben nem zavarta, hogy vak, pont olyan volt, mint bármelyik másik hörcsög. Közben érkeztek ideiglenes hörcsögök is másik, kisebb helyre, az idizésről nem mondtam le. A többségüket sikerült örökbe adni, de volt, aki túl nagy szerelem lett, és itt ragadt. És sajnos olyan is volt, aki előbb elköltözött az örök szotyimezőkre, minthogy végleges gazdit talált volna.

Az állattartásnak természetesen vannak árnyoldalai is, ilyenek a betegségek. Emiatt muszáj volt profi egzotikus szakállatorvosokhoz fordulnom, akiktől szintén rengeteget tanultam. Szerencsére egyre több orvos érdeklődik az egzotikus állatok iránt, és képzi tovább magát, de azért jelenleg se könnyű hozzáértő orvost találni. Ez még mindig nehéz feladat, főleg hétvégén, ünnepnapokon, éjszaka és a nagy városoktól távolabbi településeken.

Úgy látom, hogy egyre gyorsabban és jobb irányba fejlődik minden téren a kisállatok tartása, de hosszú az út, mire elérünk odáig, hogy a gazdik nagy része felelős, felkészült, jól informált legyen. Remélem ebben a folyamatban én is sokat tudok segíteni, és amíg készül a Kisállatjogsi tanfolyam, addig is rendszeresen ellátlak titeket érdekességekkel, hiánypótló tartalmakkal. A hasznos információkat a közösségi média felületeken éritek el: weboldal, Facebook oldal, Instagram oldal és Youtube csatorna.