Alom

A megfelelő alom elengedhetetlen tartozéka a hörcsöglaknak. Nem csak a nedvesség és szagok megkötéséhez szükséges, de melegen tartja kedvencünket, kényelmet és ásólehetőséget biztosít, ami nem csak hogy jó elfoglaltság, de hozzájárul a természetes közeg kialakításához: hörcsögünk kiélheti ásásra ösztönző vágyait.

Alomként használható anyagok:

– faforgács
– kenderalom
– lenalom
– papíralom

Alomként NEM használható anyagok:

– pelletált alom
– macskaalom
– egyéb alomfélék
Ezek többsége nem természetes anyagú, a hörcsög szervezetére ártalmas, valamint kényelmetlen és ásásra alkalmatlan!

Mire érdemes figyelnünk az alom kiválasztása során?

– ne legyen túlzottan poros
– ne legyen illatosított (a hörcsögök légutai nagyon érzékenyek)
– ne legyenek benne hegyes fadarabok, gyanta, idegen tárgyak (ezek mérgezőek lehetnek, illetve megsebesíthetik az állatot)

Első körben mindenképpen fa alapú alommal célszerű próbálkozni, ez közelebb áll a természethez, és ásás szempontjából is kedvezőbb, valamint költségkímélőbb. Kiváló márka például a Chipsi, Tierwohl, Siccofloor, Hugro. Amennyiben rajtunk vagy hörcsögünkön allergiás reakció lépne fel (tüsszögés, könnyes vagy gyulladt szem), váltsunk papíralomra. A Carefresh és a Safebed márkákat javasoljuk.

Milyen vastagon tegyünk almot hörcsögünk alá?

Mivel a hörcsög természetes körülmények között föld alatti járatokban éli életét, az ásás a vérében van. Közérzete akkor válik csak igazán jóvá, ha ez iránti igényeit kielégítheti. Az alomréteg javasolt vastagsága törpehörcsögök esetében minimum 10, aranyhörcsögöknél minimum 15 cm. Ennél kevesebb forgácsban maradandó járatokat ásni nem tudnak. A berni egyetem állatvédelmi kara tanulmányt végzett a forgács mennyiségével kapcsolatban, melyből következtetve az általuk javasolt minimális forgácsréteg 30 cm vastag. Az almot célszerű szénával keverni, ez segít az alagutak rögzítésében. Egy nagy maréknyi szénát önmagában is célszerű elhelyezni hörcsögünk lakhelyén, mert kitűnő fogkoptató és fészekanyag. A jó minőségű széna szellősen csomagolt, zöld színű, kellemes növény illatú, és nem túl poros.

Az almok közé sorolandó a fészekanyag is. Kedvencünk alvóhelyére érdemes némi fészekanyagot tenni, így az melegebbé, kényelmesebbé válik. Tanácsos természetes anyagot választani, mint pl. a gyapot alom vagy a kapokfa toktermése. A célnak megfelel azonban néhány összetépkedett, festetlen és illatmentes kéztörlő vagy wc papír is. Ne adjunk olyan anyagot hörcsögünknek, mely folyadék hatására ragacsosan szétmállik (pl. egyes zsebkendők), vagy ami szálas anyagú (pl. vatta), mert beleragadhat a pofazacskóba, bélelzáródást okozhat, illetve beakadhat a lábakba, karmokba, fogak közé.

Szerző: Bejegyzés időpontja: | Kategória: Egyéb kategória