Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

LATEST NEWS
CONTACTS

Valóban nekem való állat a hörcsög?

Mielőtt hozzánk kerülne egy hörcsög, fel kell tennünk magunknak néhány kérdést. Egy állat mindig nagy felelősség. Így érdemes alaposan végiggondolnunk, tudunk-e biztosítani mindent számára a boldog élethez.

– Bár a hörcsög kicsi, nagy mozgástér szükséges neki – van számára elegendő helyünk?
– Hogy boldog, kiegyensúlyozott, egészséges életet élhessen, ingergazdag környezetre és minőségi eleségre van szüksége, aminek beszerzése igencsak költséges – van rá elegendő pénzünk?
– A lakhely rendszeres tisztítása, az állat napi szintű etetése, vízcseréje, az állattal való foglalkozás időt igényel – van erre elegendő időnk?
– Bár a hörcsög megfelelő ellátással néhány napot kibír nélkülünk, ha elutazunk, de hosszabb időre nem hagyhatjuk őt egyedül, magunkkal cipelni pedig rendkívül nagy stressz számára – van, aki gondozza, ha hosszabb időre elutazunk?
– A hörcsögök éjjeli állatok, általában csak késő este kelnek fel, nappal többnyire alszanak, ekkor nem szabad felébresztenünk őket – megfelel ez az életritmusunknak?
– Nem minden hörcsög lesz szelíd, hiába bánunk velük jól, néhányuk nem kívánja az emberi társaságot – el tudjuk fogadni akkor is, ha csak nézegetni való kedvenc?
– Előfordul, hogy hörcsögünk megbetegszik, ekkor egzotikus állatokhoz értő állatorvosra van szüksége, ám ilyen leginkább csak fővárosunkban található – tudjuk számára biztosítani a megfelelő állatorvosi ellátást, ha szükséges?
– Felszerelései, főként a forgács és széna, de olykor maga az állat szőre is allergén anyagok – el tudjuk ezt fogadni?
– A hörcsögök élettartama átlagosan 2 év – képesek vagyunk elviselni, hogy kedvencünk csak ilyen rövid ideig lesz mellettünk, illetve tudunk róla gondoskodni ennyi időn át?

Amennyiben minden kérdésre igennel tudunk válaszolni, belevághatunk a hörcsögtartásba.

Milyen hörcsögöt válasszak?

Alapvetően túl nagy különbségek nincsenek a különféle fajok tartásmódja és viselkedése között. Amit érdemes tudnunk, hogy Magyarországon a legkönnyebben szíriai aranyhörcsögökhöz és dzsungáriai törpehörcsögökhöz (hibridekhez) juthatunk hozzá. Elvétve roborovszki törpehörcsögöket is találunk az országban, azonban a campbell és kínai csíkos törpehörcsög egyelőre csak külföldről szerezhető be.

Az, hogy az állat mennyire szelíd, leginkább az egyedtől függ, nem a fajtól. Vannak szelíd aranyhörcsögök, agresszív dzsungáriai törpék, és ugyanígy fordítva, szelíd dzsungáriai törpehörcsögök és agresszív szíriai aranyok. Ugyanez a többi fajról is elmondható. Hogy mennyire válik az adott állat kezessé, értelemszerűen a bánásmód is befolyásolja, ám a legnagyobb szerepe ebben a géneknek van.

Az egyetlen faj, aminél maga a faj összefüggésbe hozható a szelídség mértékével, az a roborovszki törpehörcsög. Ők rendkívül fürgék és félénkek, általában nem válnak kezessé, de persze, mint mindig, akadnak kivételek. A szíriai aranyhörcsögnek mérete miatt valamivel nagyobb hely szükséges, valamint nagyobb felszerelések, mint törpe társaiknak, ezáltal némileg költségesebb is azoknál.

A nemek csakugyan nincsenek befolyással a viselkedésre. Az egyetlen dolog, ami a nemek kapcsán érdemes megemlíteni, az az ivarzás időszaka. A nőstények 4 naponta ivarzanak, ekkor erős, kellemetlen szagot árasztanak magukból – ez némileg zavaró lehet.

Részletesebb leírást a különféle fajokról a Fajok menüpontban olvashatsz. Ha sikerült döntened, és beszerezted a szükséges felszereléseket leendő hörcsögöd számára, jöhet a következő izgalmas feladat: a névadás. Amennyiben hörcsögödnek nevet keresel, érdemes szem előtt tartanod a nemét, viselkedését. Az sem utolsó szempont, hogy milyen finomságokat szeret, illetve milyen vicces tulajdonságai vannak.