Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

LATEST NEWS
CONTACTS
Érdekesség Hírek Tanácsok

Mik az öregedés jelei? Mikor számít idősnek?

öregség

Úgy gondoljuk, fontos ezzel a témával foglalkozni, mert tapasztalataink alapján a legtöbb ember tévhitben él. Tévhitben, amibe mi ringatjuk saját magunkat, amikor például azt mondjuk egy alig 2 éves hörcsögre, mikor meghal, hogy szép kort megélt. Miért mondjuk ezt? Azért, mert ennyi idősen elég öreg ahhoz, hogy végelgyengülésben elpusztuljon? Nem! De ezt hisszük, a legtöbb ember így értelmezi. Valójában azért mondjuk ezt, mert a hörcsögök átlag életkora 2 év, sőt, valójában valamivel kevesebb. Csakhogy nem azért, mert ekkor már annyira öreg, vagy mert ekkor már tapasztalhatóak rajta az öregedés jelei.

Az 1,5-2 év körüli hörcsögök emberi korba átszámítva körülbelül 50-60 évesek. Ekkortájt a leggyakoribb a különféle betegségek kialakulása. Egyfelől, hasonlóan az embereknél megjelenő változókorhoz, náluk is megfigyelhetők egyes akár normálisnak is betudható tünetek, melyek az öregedés jelei. Másfelől (igazából ezzel összefüggésben) ilyenkor jóval hajlamosabbak a különféle betegségekre, mint például a rák vagy szívbetegségek, illetve ízületi gondok és kismillió egyéb probléma. Természetesen, ahogy az embereknél is eltérő az, hogy kinek milyen az egészségügyi állapota az adott korban, úgy a hörcsögöknél is.

A legnagyobb gond, hogy a hörcsög nem szól. Nem tud szólni, ha fáj valamije. Sőt, zsákmányállat lévén profin eljátssza, hogy semmi baja. Mindaddig, amíg nincs olyan pocsékul, hogy már képtelen rá – ekkor általában már (túl) nagy a baj, gyorsan kell cselekedni. Tünetrejtő állatokról beszélünk. Mire észrevesszük, hogy gond van, addigra sokszor már késő. Az ember normál esetben az első jeleknél, amit érzékel magán, orvoshoz fordul, ezáltal időben diagnosztizálják és kezelik. Ha a hörcsögünk szólna az első tüneteknél, megfelelő orvoshoz vinnénk, akkor az átlag életkor csaknem duplájára nőhetne.

A probléma összetett. Azontúl, hogy a tüneteket elrejtik előlünk, sajnos azt sem mindig értelmezzük jól, amit épp nem rejtenek el. Nagyon sok ember azt gondolja, hogy az idősödő hörcsög esetében normális korral járó folyamat a súlycsökkenés, görnyedt testtartás, szőrhullás, inaktivitás, étvágytalanság, melyek az öregedés jelei lehetnek. Ez részben igaz is, de valahol mégsem. Ha úgy vesszük, ezek többnyire valóban a korral járnak, de nem úgy kell ezt értelmezni, hogy automatikusan megtörténnek, és teljesen ártalmatlanok, mint mondjuk az őszülés. Minden csak bizonyos kereteken belül tudható be normálisnak.

Vegyük sorra az alábbiakat:

  1. Súlycsökkenés: egy minimálisan valóban csökkenhet a súlya egy egészséges, idős hörcsögnek, de ez általában nem 2 éves kor előtt következik be, hanem 2-2,5 év felett. Ez alatt szinte mindig betegség okozza. Azonban e felett sem mindig normális, általában akkor is betegség áll a háttérben, ami persze betudható annak, hogy a korral hajlamosabbak a betegségekre, de ettől még ugyanúgy kezelésre szorulnak. Alapvetően bárhol is jár a höri a korban, ha 10%-nál többet fogy (vagy akár hízik) viszonylag rövid időn belül, az mindig bajt jelent, hozzáértő orvoshoz kell fordulni.
  2. Görnyedt testtartás, púpos hát: ezt a legtöbb esetben fájdalom okozza. Egy idősödő hörcsög esetében gyakoriak az ízületi- és csontproblémák, például a gerincmeszesedés, amik tipikusan görnyedéssel járnak, de ettől ez megint csak nem válik normálissá, nem szabad így hagyni, hiszen fájdalmai vannak az állatnak. Ki kell deríteni, mi a probléma, és ha esetleg nem is gyógyítható, de bizonyos gyógyszerekkel szinten tartható, akár javítható, vagy legalább a fájdalom csökkenthető. Igazság szerint a létező összes fájdalommal járó betegség látható tünete lehet a görnyedés és a lapított fülek. Bármilyen korban.
  3. Szőrhullás: alapvetően nem kopaszodik egy hörcsög pusztán a kora miatt, ez egy tévhit! Esetleg ténylegesen öreg korban (3-3,5 év felett) előfordul néhol gyengébb a szőrzet, akár kisebb kopasznak tűnő foltokat is eredményezhet, de nagyon ritka. A szőrhullás minden korban szinte kivétel nélkül bőrbetegség velejárója, amit kezelni kell!
  4. Inaktivitás: a hörcsögök aktivitását rendkívül sok minden befolyásolja, például az időjárásváltozás is, de alapvetően éjszakánként, illetve hajnalban összességében körülbelül 8 órán keresztül (ezt 3-5 szakaszra felbontva) aktív állatról beszélünk. Ahogy az embernél is: minél fiatalabbak, annál inkább dúl bennük az energia. Felnőtt korra (általában 1-1,5 éves koruk után) megfontoltabbá, valamivel lassabbá válnak, de ez még nem nevezhető inaktivitásnak. Úgy 2-2,5 éves koruk körül kezdenek érezhetően inaktívabbak lenni, kevesebbet futnak és tombolnak, többet alszanak, több időt töltenek kuckóikban, de ettől még nem csökken nagy mértékben az ébren töltött órák száma. Az inaktivitásnak is vannak határai. Hiába idős egy hörcsög, ha majdnem hogy egész nap csak alszik, és alig jön ki pár percekre, nem nevezhető normálisnak – ilyenkor is érdemes hozzáértő orvoshoz fordulni.
  5. Étvágytalanság: a súlycsökkenéssel összefüggésben szokták felhozni, hogy a hörcsög kevesebbet eszik idősebb korban. Ez nem igaz! Sok esetben valóban nem eszik annyit, mint korábban, és emiatt fogyásnak indul, de ennek oka nem az, hogy a kora miatt nem eszik már annyit, illetve csak közvetetten az. Általában egy betegség velejárója az étvágycsökkenés, vagy az idősödés miatt gyengébb fogazat okozza, hogy nem tudja elrágni az eleség egy részét, a keményebb falatokat. Sokszor ez észrevehető abból, hogy a hörcsög többnyire a zöldségeket vagy más puhább eleséget fogyasztja csak el, illetve megnőhet a magtár, mert az élelmet elviszi, de nem tudja megenni, így felhalmozódik.

Mit tehetünk annak érdekében, hogy a hörcsögünk minél tovább velünk lehessen, és ne haljon meg “fiatal-öregen”?

A megfelelő tartásmódon és tápláláson túl figyeljünk a fenti tünetekre, ne tudjuk be őket pusztán a kornak! Mindenképpen 1-2 hetente szükséges lemérni a höri súlyát (egy sima konyhai mérleg tökéletesen alkalmas rá), és vezetni azt egy füzetben. Ha 10%-nál nagyobb az eltérés, vigyük el hozzáértő orvoshoz! Néhány hörcsög esetében 3-4 g már bőven 10%-ot meghaladó változás lehet, puszta tapintással pedig ez nem igazán lehetne érzékelhető. Fontos a rendszeres átvizsgálás is, megtapogatni, van-e változás, megnézni a szőrét, bőrét, fülecskéit, mindenét. Fontos lehet minden apró megszokottól eltérő jel. 1,5-2 éves kor felett érdemes az alapvetően egészséges(nek tűnő) hörcsögöknél 3-4 havonta egy 30 napos Vetri DMG kúrát tartani. Az Oxbow vitaminok is nagyon jók, kaphatók külön egyes szervrendszerek (pl. emésztőrendszer, ízület) támogatására is. Egyéb vitaminokat – főleg nem fiatal korban – egy egészséges hörcsög esetében nem érdemes használni. 1,5-2 év felett a fehérjeadagot is lehet egy minimálisan növelni.

Állatorvos, de melyik?

A témával kapcsolatban nagyon fontos megemlíteni, hogy hörcsögöt csak és kizárólag hörcsögökhöz jól értő állatorvoshoz vigyünk! Az egyéb általános orvosok sok esetben többet ártanak, mint használnak. Bár alapvetően az egzotikus állatorvosok kisállatokra specializálódtak, de köztük is megoszlik, ki mihez ért igazán (hüllők, madarak, nyulak, rágcsálók, stb.), így önmagában az egzós nem sokat ér. Ha valaki semmilyen módon nem tudja megoldani az eljutást az adott orvoshoz, akkor kérjen segítséget. Facebook csoportunkban rengeteg csodálatos, segítőkész ember van, akik biztosan segítenek megoldani néhány utat telekocsi segítségével. Semmi sem lehetetlen, csak akarás kérdése!

Ne hagyjuk rá egy hörcsögre, hogy úgyis csak öreg! Az idős embereket sem hagyjuk szenvedni a korukból közvetetten vagy közvetlenül fakadó betegségek miatt. Ha másról nem is tudunk, de az életminőség javításáról és a fájdalom csökkentéséről kötelességünk gondoskodni, ha már felelősséget vállaltunk egy ártatlan életért!

Még egy apró megjegyzés a végére: szinte soha nem hal meg hörcsög pusztán azért, mert öreg. Mindig valamilyen megbetegedés áll a háttérben, ahogy egyébként az emberek esetében is. Nyilván összefüggésben van a korral, de alapvetően nem a kor az, amibe belehalunk. Ha időben megfelelő ellátást kapunk, jelentősen nőhet az élettartam.

Boncolás?

Érdemes egy hörcsög halálakor boncoltatni, még ha ez sokak számára felkavaró vagy morbid is. Azon túl, hogy megtudjuk az okot, rendkívül sokat tanulhatunk belőle mi is, minden gazdi is, és legfőképpen az orvosok is. Akár egy következő hörcsög életét mentheti meg a sajátunk boncolása.