Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

LATEST NEWS
CONTACTS

Búvó- és mászólehetőségek

Hörcsögünk lakhelyét ingergazdagabbá tehetjük néhány búvóhely vagy mászóka beszerzésével. Ezek érdekesebbé teszik lakhelyét, kevésbé válik unalmassá, és hozzájárulnak kedvencünk jó közérzetéhez, valamint segítik az unalomból kialakuló viselkedési zavarok elkerülését. A búvóhelyekre és mászóeszközökre való igény azonban fajonként eltér.

Mennyi és milyen búvóhely szükséges?

A roborovszki törpehörcsögök lakhelyén minimum 4, a többi hörcsögfajnál minimum 2 búvóhely elhelyezését javasoljuk. Ám minden fajnál érvényes, hogy minél több, annál jobb. A hörcsög zsákmányállat, ezáltal rákényszerül a bujkáló életmódra, és csak akkor érzi igazán biztonságban magát, ha a közelében tudhat néhány rejtekhelyet. A roborovszki törpehörcsög rendkívül félénk, távolságtartó, így számára – a stresszmentes élet érdekében – több menedékként szolgáló búvóhely biztosítása szükséges.

Törekedjünk a természetes anyagok használatára! Különösen kedveltek a fakuckók és faalagutak, kókuszházak, vesszőhidak, szénarakások, használhatunk kerámiaházakat, de akár egy eldöntött virágcserepet vagy wc papír gurigákat is. Ez utóbbi esetében figyeljünk rá, hogy ne vízben oldódó guriga legyen, illetve ne legyen festett. Minden búvóhelynél ügyeljünk a nyílások méretére! A szorulás és sérülések elkerülése végett aranyhörcsögöknek minimum 7 cm, törpehörcsögöknek minimum 5 cm átmérőjű bejárat szükséges.

A mászójátékok változatosságot adnak, elfoglaltságot nyújtanak, ezért nagy szerepük van az ingergazdag környezet megteremtésében. A legtöbb esetben azonban elegendő a házak, bújók által biztosított mászási lehetőség.

A legtöbb hörcsög nem egy mászóbajnok. Habár ügyesen feljutnak mindenhova, az ellenkező irányba már nehézkesen megy, gyakran lepottyannak. Az esés veszélyes lehet, főként, ha éppen egy kemény vagy hegyes tárgyra zuhan az állat. Ehhez ráadásul társul az is, hogy nem érzékelik reálisan a magasságot, így fogalmuk sincs, hogy ha leugranak vagy elengedik az adott kapaszkodót, akkor mekkorát fognak zuhanni. Kedvencünk lakhelyét ezért úgy alakítsuk ki, hogy ne zuhanhasson 20 cm-nél többet. Kivételt csupán a kínai csíkos törpehörcsögök tesznek, ők rendkívüli ügyességgel másznak fel és le mindenhová. Mászásra való igényük meglehetősen nagy, ezért otthonát ennek megfelelően alakítsuk ki. Kiváló megoldás például néhány egyszerű faág, amit enyhén megdöntve elhelyezhetünk lakhelyén.

Ajánlott webáruház, ahol széles választék van fa felszerelésekből: petnet.hupetsexpert.hu