Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

LATEST NEWS
CONTACTS
Érdekesség Hírek

Vízfejűség a hörcsögöknél

vízfejűség

Gyakran találkozunk az interneten nagy, dülledt szemű, rövid orrú hörcsögök képeivel. Első látásra azonnal elvarázsolja a legtöbb embert, de az aranyos kinézett mögött sajnos egy elég súlyos elváltozás, a vízfejűség áll.

Mi a vízfejűség?

A vízfejűség – hydrocephalus – akkor alakul ki, ha az agyat körülvevő folyadék elfolyása akadályozott, emiatt az felszaporodik a koponyán belül. A túlzott víz miatt a fej kerekebbé válik, az orr megrövidül, a szemek dülledtebbek lesznek. A fejforma miatt gyakran nevezik külföldön ezeket a hörcsögöket „Brachycephalic hamster”-nek, ami magyarra fordítva rövid fejűséget jelent. Ezt a szót használják a rövid orr szerkezettel rendelkező kutyafajtákra, például a bulldogokra. A vízfejűség és a brachycephalicus szindróma 2 különböző állapot, utóbbi nem feltétlenül jelenti, hogy az állat vízfejűségtől is szenved. Hogy pontosan melyikről van szó, csak az állatorvos tudja megmondani a koponyáról készült röntgenfelvétel alapján.

Mi a baj vele?

Bár a vízfejűség miatt a hörcsögök rendkívül aranyosnak néznek ki, számos negatív hatással is számolnunk kell, ha ilyen állat kerül hozzánk. A fogaik rendkívül gyengék, könnyen törnek, sok vízfejű hörcsögnek egyáltalán nincsenek, vagy éppen nagyon gyorsan, és rossz irányba nőnek. Emiatt speciális étrendre, és fokozott figyelemre van szükségük. Általánosak a légzőszervi problémák, hajlamosabbak a légzőszervi megbetegedésekre, fogékonyabbak a fertőzésekre. A nagyobb, kidülledő szemek könnyebben sérülnek és betegednek meg, és az agy állandó nyomása miatt neurológiai problémák is felmerülhetnek. A gyengébb légzőszervek miatt a poros almokat teljesen hanyagolni kell, még a rosszabb minőségű papíralom is árthat nekik. A vízfejűség lehet genetikai eredetű, okozhatja daganat, agyhártyagyulladás, vagy a magzatot az anyaméhben ért trauma is, de komolyabb sérülés után később is kialakulhat. Sajnos ez az állapot nagyban lecsökkenti az élettartamot, főleg, ha daganat vagy gyulladás áll a kialakulás hátterében. Így folyamatos gyógyszerezés és sorozatos műtétek várhatnak a hörcsögre.

Főleg az állatkereskedésekben született hörcsögök érintettek, de az aranyos kinézet miatt sajnos néhányan szándékosan szaporítják őket. Mivel a hörcsögök életminőségét nagyban rontja ez az állapot, a szaporításuk nem etikus.

Az angol nyelvű forrást ide kattintva tekintheted meg.