Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

LATEST NEWS
CONTACTS

Takarítás

A jó egészséghez nagyban hozzájárul a megfelelő higiénia, ezért elengedhetetlen, hogy alkalmanként sort kerítsünk a hörcsög lakhely takarítására. Tudunk kell azonban, hogy a teljes takarítás hatalmas stressz az állat számára, ugyanis minden korábbi szagnyomot eltüntetünk, ami által ezidáig tájékozódni tudott. Prof. Gattermann a kísérletei során kimutatta, hogy a komplett lakhely tisztítás után a hörcsögök szívfrekvenciája erőteljesen megnő, a pulzusszám 300-ról akár 500 fölé emelkedik, valamint egyes állatok lázasak is lesznek. Átlagosan 4 óra szükséges ahhoz, hogy újra megnyugodjanak. A szagok eltüntetése, megváltoztatása tehát nagyobb stresszt jelent számukra, mint egy komoly harc egy fajtárssal.

A takarítások idejére hörcsögünket helyezzük egy biztonságos kifutóba vagy szállítódobozba.

Az alom takarítása

A fenti információkat figyelembe véve javasolt kedvencünk otthonának egyszerre csak egy részét kitakarítani, és soha nem az egész lakhelyét. Célszerű körülbelül az alom negyedét, de maximum a felét egyszerre kiszedni, és a helyére ugyanennyi új, tiszta almot szórni. A következő nagytakarításkor ugyanezt a lakhely egy másik részén végezzük el, és így tovább. Ezt a takarítási módszert megfelelő méretű lakhely és vastag alomréteg esetén elegendő 3-6 havonta megismételni.

Mivel a növényi anyagokban gyakran paraziták tojásai is megtalálhatók, idővel csaknem elkerülhetetlen, hogy az alomban, főként az alvóhely, éléskamra és toalett környékén, különféle organizációk telepedjenek meg. A penészspórák és egyes élőlények sokszor olyan aprók, hogy szabad szemmel nem láthatók. A poratkák, könyvskorpiók, gabonazsizsik és hasonló élőlények az alomban rendkívül jól érzik magukat és bár alapvetően ártalmatlanok, nagymértékű elszaporodásuk légúti problémákhoz, bakteriális fertőzésekhez vezethet. A meleg, párás környezet különösen kedvez az élősködőknek. Emiatt érdemes maximum 6 havonta kivenni az alom egy részét, és újat tenni oda.

Vizelet és széklet

A legtöbb hörcsög ösztöneinél fogva szobatiszta, és mindig egy adott sarokba vizel. Ezen a helyen praktikus egy toalett tálat elhelyezni, melybe csincsillahomokot, csutkaalmot vagy esetleg más nedvszívó almot teszünk. A toalettet 1-3 naponta takarítsuk! Amennyiben hörcsögünk össze-vissza üríti vizeletét, hetente egyszer lapátoljuk ki a koszos, nedves részeket, és helyére szórjunk tiszta almot.

A székletüket a hörcsögök általában a teljes területükön eloszlatják. Bár ez normál esetben teljesen száraz és szagtalan, 2-4 hetente érdemes eltávolítanunk.

A fa felszerelések tisztítása

Néha érdemes fa felszereléseinket is megtisztítani. Ha esetleg beszítva a vizeletet, ecetes-vizes szivaccsal kell áttörölni, majd hagyni kell megszáradni. Az ecet szagtalanít, így miután a felszerelés megszáradt, visszatehetjük hörcsögünk helyére. Az ecetszag szerencsére hamar elillan, így nem kell amiatt aggódni, hogy erős ecetszag lesz hörcsögünk helyén.

Ha esetleg élősködő miatt szeretnénk a fa felszerelést tisztítani, két lehetőségünk van:
– tegyük fagyasztóba minimum 4-5 éjszakára
– süssük ki sütőben körülbelül 20 percen át 150-200 fokon

Miután kiolvadt/kihűlt, visszatehetjük kedvencünkhöz.

A műanyag, üveg, kerámia és fém felszerelések tisztítása

A koszos műanyag, üveg, kerámia és fém felszereléseket forró vízzel, illetve ha erősen szennyeződött, akkor folyékony citromsavval vagy ecetes vízzel tisztítsuk meg. A kémiai vegyszereket kerüljük, mert azok irritálhatják a hörcsög szemét és légutait, valamint mérgezést okozhatnak!

Az itatót és etetőtálat 1-3 naponta alaposan pucoljuk el!

A felszereléseket, különösképp az alvóhelyet, takarítás után ugyanarra a helyre tegyük vissza, ahol korábban volt. Ez segít kedvencünknek hamarabb megnyugodni. Amennyiben változtatni szeretnénk a berendezésen, azt ne közvetlenül takarítás után tegyük.