Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

LATEST NEWS
CONTACTS
Hírek

Mi is az a Nyusziokos?

nyusziokos

A kisemlősök helyes tartásáról egyre több felületen olvashattok. Ebben a cikkben Szandi, a Nyusziokos megalkotója osztja meg Veletek észrevételeit, tanácsait és tapasztalatait.

Magyarországon az állattartási kultúra sajnos még mindig gyerekcipőben jár, és jócskán le van maradva a fejlettebb, nyugat-európai normákhoz képest. Habár egyre több civil kezdeményezés is indul az egyes állatfajok megfelelő tartásával kapcsolatban, még mindig rengeteg a hiányosság, illetve a tévhit a köztudatban.

Fontos, hogy mielőtt állattartásra adjuk a fejünket (majd a bevételünk egy részét, aztán a lakásunkat és végül a szabadidőnk jelentős részét), részletesen utána olvassunk a tartani kívánt állatfaj igényeinek, táplálkozási szokásainak, megfelelő tartási körülményeinek, környezete kialakításának. Ha még felelősebb állattartók szeretnénk lenni, akkor utánanézhetünk a kiválasztott állatfaj leggyakrabban előforduló betegségeinek, ezek tüneteinek és az esetleges várható kezeléseinek. A Nyusziokoson minden ilyen információ megtalálható!

Hiteles forrást választani nem könnyű. Az interneten bárki szolgáltathat információt, és készíthet weboldalt bármilyen témában – ellenőrzések nélkül. Így előfordul, hogy egy lelkiismeretes gazdi is hibát követ el. Ennek legfőbb oka az, hogy hiába olvas utána a helyes tartásnak, táplálásnak, nem tud eligazodni a hiteles információk, illetve az általános tévhitek, félrevezető tények, marketingcélú féligazságok és kárt okozó tanácsok között. Ezért esnek bele gyakran ugyanabba a hibába a laikus, kezdő állattulajdonosok, mert sajnos nem mindig tudják szétválasztani az álhíreket a valós tényektől.

A Nyusziokos pontosan az ilyen hibák kivédésére készült el. Ahogy a neve is mutatja, az oldal a nyuszikról szól. A megfelelő gondozáshoz szükséges tartalmakkal van ellátva, amelyeket egzotikus szakállatorvosok, nyulak gyógyításában is jártas állatorvosok és hivatalos tenyésztők lektoráltak a hitelesség jegyében. A Nyusziokos oldal létrejöttét összesen 6 állatorvos és 1 rangosabb tenyészet támogatta önkéntes alapon. A támogató orvosok az ország legkülönbözőbb pontjain élnek, és látják el a kedvenceket munkájuk során. Mégis időt szakítottak a hosszú, fárasztó napok végén, hogy a tartalmak megírásában segédkezzenek, illetve tájékoztató videókat készítsenek. Ennek legfőbb oka az, hogy hozzám hasonlóan szívügyüknek tekintik az állatok, jelen esetben a nyulak jólétét. Aki a Nyusziokosról informálódik, ismeretet szerezhet az alapigényeikről és a betegségeikről is.

Amennyiben a nyúltartás mellett döntünk, több dolgot is figyelembe kell vennünk. Alább a legfontosabb információk olvashatóak a nyúltartásról. Részletesen pedig a Nyusziokos oldalon találtok további hasznos tartalmat.

Aki nyuszikat szeretne, annak hosszú távon kell elköteleződnie. Élettartamuk ugyanis 8-12 év is lehet. Érzékeny állatok, nem lehet őket folyamatosan emelgetni, piszkálni, mert azzal könnyen árthatunk nekik. Emiatt kisgyermek mellé nem a nyúl a legideálisabb választás.

Társas lények, párban érzik jól magukat. Szükségük van fajtársra a boldog élethez, mert mi, emberek nem tudjuk ezt helyettesíteni. Nem beszéljük a nyelvüket, ezért nem tudunk úgy kommunikálni velük, ahogyan ők egymással. Nyúlnak kizárólag nyúl lehet a társa, nem tartható együtt tengerimalaccal, sem más fajjal. Ez balesetveszélyes, emellett lehetőséget ad bizonyos fertőzések átadására a másik fajnak. Továbbá ebben az esetben is fennáll a fent említett probléma: a kommunikáció köztük sem működik.

Nem ketrecben tartandó állatok. A legtöbb internetes oldalon nyúl lakhely gyanánt a 100*50 cm alapterületű ketrecet javasolják. Azonban az az igazság, hogy a nyulaknak hatalmas mozgástérre van szükségük. Én a Nyusziokos oldalon a 120*50 cm alapterületű ketrecet ajánlom, de ezt sem állandó tartásra. A ketrec mellé mindenképp szükséges egy karám, amelyben van lehetősége az állatoknak legalább napi 4-5 órát legalább szabadon mozogniuk. Kinti tartás esetén fontos, hogy legyen minden irányból védett helyük a ragadozók, csapadék, meleg és huzat ellen. Szoktassuk hozzá őket a friss fű evéséhez, hogy ne okozzon emésztési problémát, hasmenést a hirtelen nagy mennyiségű fű elfogyasztása.

A nyulak számára is léteznek védőoltások bizonyos betegségek ellen. Ilyen a Myxomatózis, az RHD-1 és az RHD-2 vérzéses betegségek. Ezek mind olyan betegségek, melyek nehezen gyógyíthatóak, és védőoltás nélkül a legtöbbször halálosak. Különösen kinti tartás esetén fontos a védőoltások megléte, és azok folyamatos ismétlése, de a szobában tartott nyulak védelméről is gondoskodnunk kell ezekkel.

Nyusziknál fontos téma az ivartalanítás mind a bakok, mind a nőstények esetén. Térmészetesen a Nyusziokos erre is felhívja a figyelmet. Az ivartalanításnak a nem kívánt szaporulat megakadályozása mellett számos jótékony hatása van rájuk nézve egészségügyi és viselkedési szempontból. Az ivartalanítással különböző gyulladásos és daganatos betegségek is megelőzhetőek, továbbá ivartalan állapotban a viselkedésük is barátságosabbá válhat. Megszűnhet akár a bakok vizelettel való jelölése is. A bakok és a nőstények is nagyjából 3-5 hónaposan válnak ivaréretté, és ha az ivarzás mellett elérik a biztonságos súlyt a beavatkozáshoz, akkor ivartalaníthatóak egzotikus szakállatorvos által. Előtte érdemes a választott állatorvossal megbeszélnünk az altatás módját, és az utókezelés főbb lépéseit.

Általános tévhit, hogy a nyúl piszkos, szagos állat. A valóság az, hogy a nyulak megfelelő tartás esetén kimondottan kellemes, mondhatni „púderillatúak”. Alomanyagnak javasolt a fa- vagy szalmapellet használata, mert nagyon jó nedvszívó képességgel rendelkeznek, és kevésbé válnak szagossá. A faforgács nem ajánlott, mert könnyen átázik, nem szívja fel kellően a nedvességet, és feláztathatja a nyulak talpát, ezzel talpfekélyt okozva. Az alomanyagot célszerű egy nagyobb macskaalmos tálcába szórni, mert abban kényelmesen elfér akár 2 nyuszi is, és nagyobb felület áll rendelkezésükre a szükségletek elvégzésére. A megfelelő higiénia érdekében 1-2 naponta cseréljük alattuk a pelletet, különösen nyáron a nagy melegben, mert a legyek ilyenkor szívesen használják ezeket lárváik lerakására is. Kültéren való tartás esetén használjunk szalmát almozásra, és cseréljük gyakran.

Az etetés a legmegosztóbb témakör a nyulak esetében. Itt a legnagyobb tévhit, amelynek eloszlatásában nem segítenek sem a nyuszis mesefilmek, sem a gyermekkönyvek, de sajnos akár a régóta állatot tartó, azonban már elavult ismeretekkel rendelkező gazdik sem, az az, hogy a nyúl rágcsáló, és répát eszik. A nyúl nem rágcsáló, hanem növényevő, pontosabban fűevő állat! Fogazata is ennek megfelelő. A nyulak fogai folyamatosan nőnek, és a megfelelő koptatáshoz elengedhetetlen a korlátlanul elérhető, jó minőségű, por- és penészmentes, nagyrészt hosszú szálas, zöld széna. Ez a fő táplálékuk. A legjobb az, ha a szénát a fent említett pelletre helyezzük el, mert a nyulaknak a földről enni a legtermészetesebb, nem pedig nyújtózkodva, ágaskodva a különböző szénatartók felé.

A tévhittel ellentétben a nyulaknak nincs szükségük zöldségekre és gyümölcsökre, mert a gyümölcsök többségének magas a cukor- és szénhidráttartalma. Ezáltal az emésztésüket, bélflórájukat akár véglegesen felboríthatja. A bolti áruk nagy része permetszerrel kezelt, így azok még megmosás esetén is mérgezőek lehetnek kedvenceink számára. A széna mellé kínálhatunk kiegészítésképp legalább 20% rosttartalommal rendelkező tápot, de naponta maximum kétszer, kis adagban. Nem szabad, hogy a szénaevés kárára menjen! Adhatóak különböző fűszernövények is, de ezekből maximum hetente egyszer, egyfélét adjunk. Hetente 2-3 alkalommal kínáljunk friss levélzöldeket. Magvakra nincs szükségük, ne etessük őket magkeverékekkel! A fogkoptató kövek, joghurtos nasik, mézes magvas rudak, nyalósók szintén károsak, szükségtelenek. Fogkoptató gyanánt válasszunk nem mérgező faágakat. Mint minden emlős, a nyúl is iszik vizet. Így friss ivóvíz mindig álljon rendelkezésükre! Erre a célra használjunk egy nehezebb tálat.

Mérjük rendszeresen nyuszijaink súlyát, vezessük, és ha nagy ingadozást észlelünk, akkor forduljunk egzotikus állatokhoz értő orvoshoz. A nyulak zsákmányállatok, így betegség esetén az arra utaló külső tünetek gyakran csak később mutatkoznak meg. Ha azt látjuk, hogy étvágytalan, kedvetlen, gubbaszt, akkor mielőbb szükséges egy szakorvos felkeresése. A nyulaknál 10-12 óra koplalás végzetes lehet! A karmok megfelelő hosszáról is gondoskodnunk kell. Ha mi nem merjük vágni, kérjük állatorvos segítségét. Hetente ellenőrizzük a fülek, talpak, szemek, testfelületek állapotát is. A fogak ellenőrzését bízzuk állatorvosra, csak ő látja megfelelő vizsgálóeszközzel a hátsó őrlőfogakat is. Naponta ellenőrizzük az állat aktivitását, táplálék- és folyadékbevitelét.

A nyulak 25°C felett hőgutát kaphatnak. Melegben mindenképpen gondoskodjunk hűtésükről! Az árnyékos, hűvös hely és a friss ivóvíz folyamatos biztosítása elengedhetetlen. Meleg esetén törülközőbe csavart jégakku, légkondi, ventilátor vagy márványlap, gránitlap használata ajánlott. A nyulak évente átlagosan kétszer vedlenek, azonban a lakásban tartott, tartósan 22-25°C-on élő nyuszik ennél többször is áteshetnek szőrváltáson. Fontos, hogy a vedlések ideje alatt rendszeresen fésüljük a nyulainkat, és kínáljunk nekik szőroldó pasztát, illetve hozzászoktatás után friss füvet, mert ezekkel segíthetjük a folyamat gyorsabb és kockázatmentesebb lefolyását. Megfelelő gondoskodás nélkül a szőr a belekben összetapadhat, ez pedig bélelzáródást is okozhat.

Remélem, hogy a Nyusziokos által sok nyuszigazdi válik még felelősségteljesebb gazdivá. Bízom benne, hogy az oldalon található információk és tanácsok sokaknak segítenek, hogy kedvencükkel még harmonikusabb kapcsolatot alakítsanak ki. Ha bármilyen kérdésetek lenne a nyuszik helyes tartását illetően, keressetek nyugodtan facebookon.