Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

LATEST NEWS
CONTACTS

Hazánkban összesen 5 házikedvencként is tartható hörcsögfaj él:
– szíriai aranyhörcsög
– dzsungáriai törpehörcsög
– roborovszki törpehörcsög
– campbell törpehörcsög
– kínai csíkos törpehörcsög

A fajta téves megnevezés! A fajta a faj alatti kategória. Hörcsögök esetében nincsenek fajták, csak különféle fajok.

Dzsungáriai törpehörcsög

dzsungáriai törpehörcsög

Származási hely: Észak-Kazahsztán és Délnyugat-Szibéri kopár sztyeppvidékei
Természetes lakóhely: 35-100 cm-es mélységben több m²-en fekvő, föld alatti járatrendszerek
Életmód: éjszaka aktív, a vadonban ellentétes nemű párokat alkotnak, de fogságban kizárólag egyedül tartható
Táplálék: magvak (nem gabona!), gyökerek, gyógynövények, virágok, fűfélék, rovarok

Súly: 35-55 gramm (télen kevesebb)
Méret: 7-11 cm
Élettartam: 2-3 év
Helyigény: minimum 3000 cm² (pl. 60*50 cm) alapterület

Személyiség:
– kíváncsi természetű, türelmes és alkalmazkodó
– barátságos, szinte sohasem harap
– esetenként rendkívül szelíddé válhat, gazdájával bizalmas kapcsolat kialakítására képes

Érdekesség:
– a tél beköszöntével a bunda részben vagy egészen fehérré változik, ezt nevezik winter white típusnak (a vadonban a rejtőzködést szolgálja)
– tavasszal a szőrzet visszaváltozik eredeti színére
– sok esetben a bundaváltás csak az első télen következik be
– a dzsungáriai törpehörcsög (a szíriai aranyhörcsöggel ellentétben) nem alszik téli álmot, ám életműködése a hideg időben gyakran lelassul, testhője és súlya csökken, akár 15 grammra fogyhat
– köldöktájt a hason illatmirigy található, ez különösen a hímeknél mutatkozik meg, és olykor elszíneződhet, kissé kérgesen hathat
– a különféle színváltozatok elérésének érdekében a dzsungáriai törpehörcsögöt a campbell törpehörcsöggel keresztezték, mára a legtöbb fajtisztaként árult dzsungáriai (feltehetően több, mint 80%-uk) valójában hibrid

Színvariációk: a fajtatiszta dzsungáriai törpehörcsög vadas és kék színben létezik, illetve pearl és merle mintázatban, a többi színvariáció csak a hibrideknél jelenik meg

Társítás

A hörcsögök világában az egyik legnehezebb, örökösen vitatott kérdés, hogy lehet-e őket párban vagy csoportban tartani. Ahhoz, hogy ezt megválaszolhassuk, először is meg kell vizsgálnunk természetes életkörülményeiket.

A legtöbb törpehörcsög a vadonban szoros kapcsolatban él családjával. Gyakran a szülők 1-3 alommal együtt maradnak a kotorékban, és közösen nevelik fel a legújabb ivadékokat. Hogy a zord telet átvészeljék, összefognak, mindannyian egy hatalmas éléskamrába gyűjtögetnek. Az utódok általában akkor hagyják el otthonukat, ha készek saját családot alapítani, ám ritka esetekben ez is a szülői fészekben történik meg. Jogos tehát a felvetés, vajon fogságban is tarthatók-e csoportosan. Sokak támogatják a törpehörcsögök együtt tartását, míg mások erélyesen tiltják azt. A kérdésre azonban sem az igen, sem a nem nem megfelelő válasz.

A vadonban azért kivitelezhető a békés együttélés, mert a pároknak, illetve családoknak több m² áll rendelkezésükre, valamint stressz-szituáció esetén az adott egyed bármikor továbbállhat, vagy ha önszántából nem megy el, száműzetésre kerülhet. Otthonunkban sem elegendő hely nem áll rendelkezésünkre, sem a lehetőség nem adatik meg, hogy az állat maga döntse el, mikor távozik a fészekből. Az ember maga határozza meg, hány főnek mekkora helyet biztosít, rajtunk múlik, sikerül-e időben észrevennünk az esetleges stresszhelyzetet, ezáltal minden lehetséges következményért, sérülésekért vagy akár halálért kizárólag mi magunk vagyunk felelősek.

A dzsungáriai törpehörcsög a természetben társas állat, két ellentétes nemű egyed között felettébb harmonikus kapcsolat alakul ki. A pár közösen fészket épít, hogy abban együtt felneveljék utódaikat. Szeretetteljesen gondozzák őket, eleséget visznek nekik, majd megtanítják, melyek a különösen ízletes, fontos táplálékok. Ezután az alapvető cselekedetek nyomatékosítása következik: ásás, tisztálkodás, fészeképítés a következő generáció számára. Egy bizonyos kor után feszültség figyelhető meg, ami többnyire az apának köszönhető – el akarja űzni csemetéit. Más esetben azonban mindannyian még akár hosszú hónapokon át békésen élnek együtt. Ez utóbbi állapot rendszerint akkor áll fenn, ha időközben az anyaállat ismét fedezve lett. Olykor néhány különösen szociális vonalú testvér is hosszú ideig jól megfér egymás mellett, ami általában azzal van összefüggésben, korábban hány generáció nőtt fel együtt egy fészekben. A dzsungáriai törpehörcsög (mint minden hörcsögfajta) erősen területvédő állat, a betolakodókat minden esetben rendkívül agresszívan kezeli, legyen szó ismeretlen fajtársról vagy a fészket már korábban elhagyó, visszatérő családtagról.

Következtetésképpen az idegen, egynemű egyedek összeférhetetlenek, csupán az ellentétes nemű párok élnek többnyire zökkenőmentesen együtt, a jól szocializált testvérek kérdéses ideig tűrik meg egymás társaságát. Tarthatunk-e akkor testvéreket vagy ellentétes nemű párokat együtt? Nem javasolt!

Hogy a számtalan vérfertőzött utódot elkerüljük, testvérek közül kizárólag az egyneműek jöhetnének szóba. Közülük néhányak már az első napokban harcba szállnak, míg mások kezdetektől idilli hangulatot festenek. Az első esetben természetes, hogy rögtön szétválasztjuk őket, mielőtt még nagyobb baj történhetne. Az igazi gondot a második eset jelenti. A legfőbb probléma (és rengeteg hörcsög veszte), hogy territoriális létük gyakran csak hetek, hónapok múltán mutatkozik meg. Hosszú ideig harmonikusan élnek együtt, majd egyik percről a másikra kifordulnak önmagukból, verekedésbe kezdenek, ami akár végzetes is lehet, mert nem tudnak elmenekülni, és új lakhelyet keresni, mint a vadonban. Az ellenkező nemű dzsungáriai törpehörcsögpár képes a kiegyensúlyozott kapcsolat kialakítására, ennek ellenére ez az opció sem ajánlott hobbi célból való tartás esetén, ugyanis nagyon rövid időn belül mérhetetlenül elszaporodnak. A természetben ez nem okoz problémát, mert zsákmányállat lévén csak ily módon nem fenyegeti őket kihalás, ám otthonunkban csaknem lehetetlen ennyi jószágnak megfelelő körülményeket biztosítani vagy új, felelősségteljes gazdát találni. Ezenkívül az állandó ellés jócskán rövidíti az élettartamot, ami kiskedvenc esetén nem szerencsés.

Mindezek tekintetében a dzsungáriai törpehörcsögöt a kizárólag egyedül tartható hörcsögfajták közé soroljuk, s mint minden fajta, társ nélkül is teljes, boldog életet élhet, nem érzi magát magányosnak.

Honnan szerezzük be?

Bár sok helyen kapható dzsungáriai törpehörcsög, mi egy hörcsög tenyésztő felkeresését javasoljuk. Támogatjuk az országunkban működő Smallsteps Hamstery tenyészet munkáját, így mi a tőle való vásárlást ajánljuk.