Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

LATEST NEWS
CONTACTS

Fehérjék

A fehérjék létfontosságú anyagokkal látják el hörcsögünk szervezetét, az étrend elemi részei. A vadonban a fehérjebevitel mennyiségét nagyban befolyásolják a környezeti tényezők, az évszak, az időjárás, az adott rovarkínálat, illetve az aktuális egyéni igények. Mindenesetre – ha a fennálló körülmények engedik – a törpehörcsögök napi táplálékának csaknem 1/3 részét teszi ki, aranyhörcsögök esetében ez valamivel kevesebb.

Törekedjünk rá, hogy változatos, természetes fehérjeforrást biztosítsunk kedvencünknek, tehát elsősorban különféle rovarokkal próbálkozzunk. A tejtermékek csak másodlagos megoldásként szolgáljanak, ezekben ugyanis számos állatunk számára szükségtelen tápanyag is található, a tejtermékek zsírtartalma általában túlzottan magas, és nem is fedezi a szükséges fehérjeadagot, kevésbé egészségesek hörcsögünk számára. A rovarok vagy egyéb természetes fehérjeforrások közül kizárólag az erre kitenyésztett eleségállatok adhatók, a vadonból befogottak számos betegséget terjeszthetnek. Egy hörcsög heti fehérjeadagját például 6-7 élő lisztkukac vagy 4-5 élő szöcske, tücsök teszi ki. Ha ezeket szárított formában etetjük, akkor ezen mennyiségek háromszorosával kell számolnunk, mivel kiszárítva a rovarfélék körülbelül 1/3 annyi fehérjét tartalmaznak, mint élve. Tejtermékek esetében egyszerre egy körömnyi darabnál többet ne adjunk! Fehérjét 1-3 naponta szükséges felkínálni kedvencünknek, ügyeljünk a heti adag egységes eloszlására.

Vannak állapotok, mikor hörcsögünk több fehérjét igényel, mint normál esetben. Ilyen a vemhesség kezdeti szakasza, valamint a szülés után elkövetkezendő 4 hét, a még fejlődő, fiatal állatok, az időskor és a betegségek időszaka. Ekkor javasolt 2-4 további fehérjeetetést beiktatni.

Hörcsögünknek adható fehérjék

– édesvízi halak – a legáltalánosabb a szárított kínai razbóra
– gammarus (tüskés bolharák) – szárítva adható
– garnéla – az édesvízi garnélák szárítva adhatók
– gyászbogárlárva – élő vagy szárított formában is adható
– joghurt – natúr, cukormentes joghurt ritkán adható
– kutyatáp – minőségi, magas hústartalmú kutyatáp ritkán adható
– lisztkukac – élő vagy szárított formában is adható
– macskatáp – minőségi, magas hústartalmú macskatáp ritkán adható
– sajt – kizárólag natúr sajt adható, lehetőleg zsírszegény
– selyemhernyó báb – szárítva adható
– szöcske – élő vagy szárított formában is adható
– tejföl – zsírszegény, illetve alacsony zsírtartalmú ritkán adható
– tojásfehérje – főve adható
– túró – sovány adható
– tücsök – élő vagy szárított formában is adható

A listában nem szereplő fehérjeforrások feltehetően ártalmasak hörcsögünk szervezetére, ezért azokat kerüljük!

Vegyük figyelembe, hogy a legtöbb minőségi hörcsögtáp már eleve tartalmaz szárított rovarokat!