Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

LATEST NEWS
CONTACTS
Testbeszéd

A hörcsögök nem tudnak szavakat formálni, mint mi, emberek. Ám mégis képesek kommunikációra velünk és társaikkal: testbeszéddel és hangjelzésekkel tudatják felénk mondanivalójukat. Hogy megérthessük őket, meg kell tanulnunk sajátos nyelvüket – ez segíti a harmonikus együttélést.

Hogyha hörcsögünk…

– visít, erőteljesen vijjog, akkor félelmét fejezi ki, kétségbeesett és bizonytalan. Egyes hörcsögök minden apróságtól megijednek, míg más társaik soha nem hallatják ily módon hangjukat. A visítás zömmel a fiatal, újonnan hozzánk került hörcsögökre jellemző, amikor közelítünk feléjük.

– hangosan csipog, visításhoz hasonló hangot hallat, akkor feltehetően párzásra kész állapotba került. Jellemzően akkor fordul elő, ha más, ellentétes nemű hörcsög szagát érzi, és fel akarja hívni magára a leendő partnere figyelmét. Olykor megesik azonban, hogy más ivarzó állatra vagy akár emberi szagra is így reagál, leendő párjaként tekinti.

– lakhelyéről halk csipogás hallható, akkor nagy valószínűséggel kicsinyei születtek. Sajnos gyakran fordul elő, hogy a kereskedők vagy szaporítók már vemhes hörcsögöt adnak el a naiv vásárlónak, illetve hogy azt tanácsolják, tartsák párban az állatokat, akár ellentétes neműeket is. Nem ritka a nemek téves megállapítása sem. Amennyiben nem az utódok hallatják a hangjukat, könnyen lehet, hogy kedvencünk légúti megbetegedésben szenved – keressünk fel egy hozzáértő állatorvost!

– tüsszög, makogásszerű hangot ad ki, azzal nemtetszését fejezi ki, valamiféle stresszhatás éri (zaj, fény, por, más állat közelsége, stb.).

– hasát vagy oldalát a falhoz vagy felszereléseihez dörzsöli, azzal saját területét jelöli meg. Az aranyhörcsög és kínai csíkos törpehörcsög két oldalán deréktájt egy-egy illatmirigy található, melyek segítségével fajtársai számára egyértelmű szaglenyomatokat hagy – megjelöli, mi tartozik őhozzá. A többi törpehörcsög fajnál ez a mirigy a hason, a köldök tájékán található. Általában a párzásra kész állatok jelölnek erőteljes módon, de gyakran tapasztalható ez a viselkedés a hörcsöglak kitakarítása után is.

– farát és farkát a magasba tartva ledermed, azzal párzási szándékát fejezi ki. Kizárólag a nőstényeknél figyelhető meg. Így jelzik a hímeknek, hogy kész vannak az utódnemzésre. Ez ivarzáskor, azaz általában négynaponta következhet be. A párosodásra kész állapotban lévő nőstényt javasolt nyugalomban hagyni, nem simogatni – ezzel ugyanis könnyedén megtéveszthetjük. A ledermedés akár fél óráig is eltarthat.

– csipkedi kezünket, akkor általában nemtetszését fejezi ki, egyszerűen nem vágyik a társaságunkra, de bántani nem akar minket. Más esetben azonban érezhet akár ételillatot vagy más ismeretlen szagot is kezünkön, ami felkelti érdeklődését, meg akarja ismerni, esetleg megkóstolni azt.

– harap, akkor közeledésünket támadásnak veszi, fél tőlünk, agressziót mutat. Gyakran fordul elő váratlan harapás teljes mértékben szelíd hörcsögöknél is, ha álmából hirtelen ébresztjük fel, vagy hátulról közelítünk felé.

– meghátrál kezünktől, akkor nyugtalan, fél tőlünk. Ez esetben ne nyúljunk hozzá, ne kergessük, ne akarjuk mindenáron megfogni, hanem várjuk meg, míg magától közeledik felénk. A már kezes hörcsögöknél is megfigyelhető ez a viselkedés. Előidézheti egy idegen szag vagy hirtelen mozdulat, rossz irányból való megközelítés.

– földhöz lapulva közlekedik és erőteljesen szimatol, akkor feszült, ideges, bizonytalan, valami nyugtalanítja. Általában akkor figyelhető meg, ha ismeretlen, idegen szagokkal teli környezetbe helyezzük – ekkor csak lassan, óvatosan fedezi fel az új helyszínt – vagy ha túl üres, nyílt terepen van, és búvóhely hiányában ösztönszerűen fél az esetleges égből támadó ragadozóktól.

– fülei gyűrtek, bundája borzas, lassan közlekedik, akkor feltehetően nemrégiben ébredt fel. Általában a hörcsögök – akárcsak mi magunk is – közvetlenül az ébredés után meglehetősen kócosak és lassúak, azonban hamar nekiállnak rendbe szedni magukat. Megmosakodnak, megigazítják bundájukat, és aktívabbá válnak. Míg ez meg nem történik, hagyjuk nyugalomban őket! Amennyiben kedvencünk nem teszi hamarosan rendbe magát, és nem élénkül fel, valószínűleg beteg – keressünk fel egy hozzáértő állatorvost!

– hevesen mosakodik, akkor talán bizonytalan, nem tudja, mitévő legyen. A hörcsögök általában nem csupán akkor tisztálkodnak, ha úgy érzik, bundájuknak szüksége van rá, hanem gyakran akkor is, ha megijednek vagy nem tudják, mi legyen a következő lépésük. A mosakodás tehát amolyan stresszlevezető cselekvés is. Hogy az adott helyzetben valódi tisztálkodásról vagy pótcselekvésről van-e szó, nehéz megállapítani. Feltételezhető, hogy ha például kifutóba helyezés idején kezd mosdásba, akkor az utóbbi eset áll fenn.

– megrázkódik, felfújja pofazacskóit és nyújtózkodik, akkor támadni készül, dühös, illetve fenyegetve érzi magát. Nagy valószínűséggel egy harapás lesz a következő lépése.

– a forgácsban túr, jól meghempereg a fürdőhomokban, végül alapos tisztálkodásba kezd, akkor jól érzi magát, elégedett hörcsögéletével.

– függőlegesen a magasba ugrik, akkor két eshetőség van. Vagy valami megrémisztette, vagy egyszerűen pajkos, jókedvűen tombol.

– hatalmasra tátja száját, és közben nyújtózkodik, akkor egyszerűen csak ásít, ami az ellazulás, illetve a fáradtság jele lehet, akár az embereknél. Nyújtózkodás nélkül a nagyra nyitott száj azonban az agresszió jele.

– simogatás közepette nyugtalan, el akar futni, csipked, akkor egyszerűen azt jelzi, elég volt, most már nyugalomra vágyik. Ilyenkor tegyük vissza helyére, hagyjuk magára.