Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

LATEST NEWS
CONTACTS

Zöldségek, gyümölcsök, friss eleségek

A friss zöld eleség fontos része az étrendnek. Ellátja kedvencünket vitaminnal, folyadékkal, ásványi anyagokkal, segíti az emésztést és a szervezet kiegyensúlyozott működését. A zöld eleség a zöldségek, gyümölcsök, egyéb növények, levelek, virágok, ágak és csírák összessége.

A törpehörcsögök természetes körülmények között nem találkoznának zöldséggel vagy gyümölccsel. Ezzel magyarázható, hogy oly sok törpe rendkívül válogatós, gyakran nem hajlandó megenni a zöld eleséget, vagy csak roppant keveset vesz magához. Viszont a jó egészség fenntartása, és a (hiány)betegségek elkerülése végett minden hörcsögfaj esetében elengedhetetlen, hogy naponta gondoskodjunk a friss zöld eleségről. Akkor is, ha állatunk nem eszi meg. A változatos étrend pozitív kihatással van az egészségi állapotra, ezért érdemes minden nap legalább 3-4 féle zöldséget, csírát vagy mezei növényt felkínálni.

A gyümölcsökkel a magas cukortartalmuk miatt óvatosnak kell lennünk. A campbell törpehörcsögök, és ebből kifolyólag a hibridek is (Magyarországon a dzsungáriai törpehörcsögök mintegy 80%-a hibrid!) erősen hajlamosak a cukorbetegségre, ami további betegségeket válthat ki, és jelentősen csökkenti élettartamukat. Ennek okán a campbell törpehörcsögöknek és a hibrideknek egyáltalán nem javasolt gyümölcsöt adni, sőt tulajdonképpen egyik törpehörcsögfajnak sem. Szervezetüknek nincsen rá szüksége. Amennyiben mégis ragaszkodunk a gyümölcs etetéséhez, havonta legfeljebb egy vagy kettő alkalommal egy kisujjkörömnyi darabot kínáljunk kedvencünknek. A törpehörcsögökkel ellentétben azonban az aranyhörcsögök olykor a vadonban is találnak egy-egy lehullott gyümölcsöt. Számukra a gyümölcscukor kevésbé veszélyes, ám ha túlzásba visszük, épp olyan káros lehet, mint a törpehörcsögökre nézve. Aranyhörcsögöknek hetente egyszer, maximum kétszer adható egy körömnyi gyümölcsdarab.

Összességében a napi zöld eleség mennyisége körülbelül annyi legyen, amennyi egy átlagos befőttes üveg kupakjában kényelmesen elfér.

A zöld eleség romlandó, 24 óránál tovább ne hagyjuk állatunk lakhelyén! A meg nem evett, otthagyott, vagy elraktározott gyümölcsök és zöldségek mindig legyenek eltávolítva, kidobva. Helyettük adjunk frisset, hiszen megromolva egészségügyi problémákhoz vezethet.

Hörcsögünknek adható zöldségek

– brokkoli – kis mennyiségben adható, erősen puffaszt
– cékla – kis mennyiségben adható, oxálsavtartalma magas, a vizeletet elszínezheti
– cukkini
– csicseriborsó – aranyhörcsögöknek adható kis mennyiségben
– édeskömény – a gumó és zöldje egyaránt adható, a vizeletet elszínezheti
– kukorica – magas keményítőtartalma miatt kis mennyiségben adható
– lencse – aranyhörcsögöknek adható kis mennyiségben
– mángold – kis mennyiségben adható, oxálsavtartalma magas
– mungbab – aranyhörcsögöknek adható
– paprika – piros, sárga, zöld stb. egyaránt adható csumájával együtt a zöldje nélkül, de a csípős fajták tilosak
– paradicsom – zöldje mérgező, azt eltávolítva adható
– pasztinák – gyökér és zöldje egyaránt adható
– petrezselyem – gyökér és zöldje egyaránt adható
– saláta – fejessaláta, jégsaláta, cikória, endívia stb. – jól raktározza a méreganyagokat, ezért csak bio termesztésű adható, az is csak kis mennyiségben magas nitráttartalma miatt
– sárgarépa – törpehörcsögöknek csak kis mennyiségben adjunk, zöldjét magas kalciumtartalma miatt ne vigyük túlzásba, a vizeletet elszínezheti
– spenótlevél – kis mennyiségben adható, oxálsavtartalma magas
– tök – minden általunk is ehető tökfajta adható hörcsögünknek kis mennyiségben
– uborka
– zeller – gumó és zöldje egyaránt adható

A listában nem szereplő zöldségek, például a retek, burgonya, padlizsán, rebarbara vagy a hagymafélék, mérgezőek, vagy kis mennyiségben is túl nagy mértékű puffadást okoznak, ezért ne adjunk belőlük hörcsögünknek!

Tévhit: K betűs zöldségeket tilos a hörcsögnek adni!

A téveszme nem alaptalan, hiszen minden káposztaféle puffasztó hatással bír, ám sok közülük kis mennyiségben nem okoz semmiféle problémát. Egyes kelfajták, illetve a karalábé, pagodakarfiol és a brokkoli például nem okoz erőteljes felfúvódást, ezért olykor adhatunk belőlük kedvencünknek egy keveset. A nagyfokú puffadáshoz vezető káposztaféléket, mint a kelkáposzta, bimbós kel, fejes káposzta vagy lila káposzta, azonban kerülnünk kell.

Hörcsögünknek adható gyümölcsök

– áfonya
– alma – magja mérgező, anélkül adható
– banán – aranyhörcsögöknek ritkán, törpehörcsögöknek extrém magas cukortartalma miatt egyáltalán nem adható
– dinnye (görög, sárga stb.) – aranyhörcsögöknek ritkán, törpehörcsögöknek extrém magas cukortartalma miatt egyáltalán nem adható
– egres
– eper
– goji bogyó
– körte
– málna
– ribizli
– szeder

A listában nem szereplő gyümölcsök kis mennyiségben is ártalmasak lehetnek, ezért ne adjunk belőlük hörcsögünknek! A legtöbb egzotikus gyümölcs és a citrusfélék, a mangó, papaja, gránátalma, kiwi, narancs, citrom és társaik túl nagy mennyiségben tartalmaznak gyümöcssavat, emésztési problémákhoz vezethetnek. A csonthéjasok, mint például a barack, szilva, cseresznye, meggy hasmenést vagy puffadást okozhat, valamint a magjukban keletkező kéksav erősen mérgező.

Hörcsögünknek adható további növények, levelek, virágok, ágak

– abrakzab
– árnika
– árvacsalán
– bazsalikom – esztragoltartalma miatt kis mennyiségben adható
– betyárkóró
– búzanövény
– búzavirág
– bükk – levele magas oxálsavtartalma miatt kis mennyiségben adható
– borsmenta
– cickafark
– citromfű
– csalán – kizárólag szárítva adható
– csíra
– erdei gyömbérgyökér
– éger
– fekete üröm
– fű (egyszerű fűfélék, macskafű, stb.)
– gyermekláncfű
– gyertyán – magas csersavtartalma miatt kis mennyiségben adható
– hársfa
– hibiszkuszvirág
– ibolya
– juharág – kis mennyiségben adható
– kaliszia
– kamilla
– kankalinvirág
– kapor
– katáng
– kányazsombor
– kicsiny gombvirág
– körömvirág
– közönséges gyíkfű
– len
– levendula
– lucerna – magas kalciumtartalma miatt kis mennyiségben adható
– lóhere (réti here, fehér here, stb.)
– kakukkfű
– kasvirág
– kenderkefű
– komló
– majoranna
– margaréta
– martilapu – kis mennyiségben adható
– mályva
– mezei sóska – magas oxálsavtartalma miatt kis mennyiségben adható
– mézontófű
– napraforgó
– nyárfa
– nyírfa – levele magas csersavtartalma miatt kis mennyiségben adható
– olocsáncsillaghúr
– ökörfarkkoró
– palástfüvek
– páfrányfenyőlevél
– pásztortáska
– pázsitszegfű
– petrezselyemzöld
– pitypang
– podagrafű
– réti here
– rózsaszirom
– seprence
– szarvaskerep
– százszorszép
– szegfű
– tárkony
– tyúkhúr
– útifű (lándzsás, nagy, réti, stb.)
– varfű
– zsálya

A listában nem szereplő növények, például az aranyeső, boróka, bodza, őszi kikerics, orgona és társaik, hörcsögünk számára mérgezők, vagy egyszerűen nem ehetők, ezért ne adjunk belőlük!

Honnan szedjünk növényeket hörcsögünknek?

A különféle növények ne közvetlen autóút mellől, kutyasétáltató parkból vagy egyéb szennyezett helyről legyenek szedve, inkább erdőből, mezőről vagy az udvarunkból hozzuk. Így biztosan a lehető legkevesebb szennyeződés található meg rajta.