Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

LATEST NEWS
CONTACTS

Harapás

A harapás egy olyan kellemetlen dolog, amit minden hörcsöggazdi megtapasztalhat legalább egyszer. Sajnos előfordulhat, hogy hörcsögünk megharap bennünket. Ennek számos oka lehet. Van olyan hörcsög, aki csak apró rágcsálással kóstolgatja a gazdi ujját. Míg másik hörcsög erősen harapva csimpaszkodva lóghat a gazdi ujján. A harapás a testbeszéd egyik kifejezőeszköze. Oka nem mindig egyértelmű, de lejjebb igyekszünk felsorolni pár indokot, hogy mi okozhatja.

Mire utalhat…?

– rémületre
Egy hirtelen mozdulat, rossz irányból való megközelítés vagy váratlan ébresztés könnyen megijesztheti hörcsögünket. Ekkor nem ritka egy reflexszerű harapás.

– rossz időzítésre
Ha kedvencünk elfoglalt, mosakszik, eszik, élelmet gyűjt vagy egyszerűen lakhelyét rendezgeti éppen, nem szereti, ha megzavarják. Ezt gyakran harapással tudatja velünk. Várjuk meg, míg befejezi tevékenykedését, utána nyúljunk csak hozzá!

– vemhességre
A vemhes nőstényekben feltör a védelmező ösztön. Sokszor rendkívül hevesen reagálnak a feléjük közeledő emberre vagy állatra.

– területvédésre
Elsősorban a hímek, de olykor a nőstények is agresszívvá válhatnak az ivarosodás idején. Ez kb. 2-3 hónapos korban jelentkezhet. Ilyenkor extrém módon védelmezhetik territóriumukat.

– betegségre
Ha kedvencünk beteg vagy sérülés érte, előfordulhat, hogy fájdalommal jár számára, mikor hozzáérünk. Ezért támadhat, megharaphat minket. Keressünk fel egy hozzáértő állatorvost!

– idegen szagra
A hörcsögök rendkívül érzékenyen reagálnak az erős, illetve ismeretlen szagokra. Így könnyen megeshet, hogy hörcsögünk ránk támad, amennyiben furcsa szagot, erős szappant vagy parfümöt, más állat szagát, esetleg ételmaradékot érez rajtunk.

– ismerkedésre
Elsősorban a fiatal hörcsögökre jellemző, hogy belekóstolnak mindenbe, így akár az ujjunkba is. Próbálgatják határaikat, illetve így ismerkednek meg a különféle dolgokkal. Ezek azonban csak apró csipkedések, nem erős harapások.

– stresszre
Ha kedvencünk nem megfelelő körülmények között él, lakhelye kicsi, felszerelései hiányosak, túl gyakran zaklatjuk, fajtársával él együtt, vagy más állat van a közelében, ingerülté válhat. Ilyenkor megharaphat minket pusztán csak azért, mert elege van környezetéből.

– ellenszenvességre
Esetenként van olyan is, hogy hörcsögünk számára egyszerűen unszimpatikusak vagyunk, vagy szimplán csak magányos lélek, egyáltalán nem vágyik társaságunkra. Ezért ha közeledünk hozzá, támad, nincs kedve máshoz, csak egyedül nyugalomban lenni.