Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

LATEST NEWS
CONTACTS
Magkeverékek

A magkeverék a hörcsögök fő elesége, étrendjük nagy részét ez teszi ki, ezért különösen figyelnünk kell a jó minőségre. Ideális magkeverékhez hozzájutni Magyarországon nem egyszerű feladat, a boltokban kapható hörcsögtápok nagy része rendkívül egészségtelen. A gyártók általában sajnos nem veszik figyelembe, mire van szüksége valójában egy hörcsög szervezetének, csupán arra törekednek, hogy minél kevesebb pénzből minél több eleséget hozzanak ki – hogy minél nagyobb nyereségre tegyenek szert. Ennek kiváló módja a tápok pelletálása, granulátumok készítése: a magokkal együtt tömérdek hulladékanyagot (többek között állati ürüléket, maradványokat, koszt, másra már nem felhasználható növényi részeket) is leőrölnek, majd összetömörítenek, így azok felismerhetetlenné válnak. Színezékeket hozzáadva a laikus vásárlók könnyedén átverhetők: egy narancssárga színű granulátumra azt hihetjük, répás, egy zöldre azt, hogy növények alkotják. Pedig nem sok közük van hozzá. Az ilyen tápok nem kevés aromát, ízesítőszert is tartalmaznak, hogy az állat megegye, a gazdi pedig azt lássa, mennyire ízlik kedvencének, ezért következő alkalommal is megvegye. Mivel a takarmány a feldolgozás során tápanyagértéke és vitamintartalma jelentős részét elveszíti, az előállítók mesterséges vitaminokkal, és tömegnövelő szerekkel igyekeznek pótolni azt. Ezek és a további kémiai anyagok, tartósítószerek egy ilyen apró szervezet számára roppant károsak.

Amennyiben készen kapható hörcsögtáp mellett döntünk, törekedjünk rá, hogy feldolgozatlan, természetes formájú, változatos magvakból álljon. Egy jó keverék legalább 20 különböző magot tartalmaz. Lehetőleg ne legyen benne pellet vagy granulátum, cukor, melasz, méz, állati és növényi melléktermék, színezék, ízfokozó, olaj, valamint törpehörcsögök esetében gyümölcs és túl sok gabona sem.

Annak érdekében, hogy kiderítsük, mely magkeverékek számítanak jó minőségűnek, a Hörcsögmentés vezetői rengeteg bolti magkeveréket vizsgáltattak be különböző szempontok alapján az Állatorvostudományi Egyetem Állattenyésztési, Takarmányozástani és Laborállat-tudományi Tanszék Takarmányanalitikai Laboratóriumával. A közel másfél éves kutatásnak 2019-ben lett meg az eredménye, erről természetesen beszámoltunk a Hörcsögmentés hivatalos Facebook csoportjában.

Kiderült, hogy a bolti eleségek közt (összetevőik alapján) nincs különbség a törpe- és aranyhörcsög számára gyártottak között, ezt csak a csomagolás sugallja felénk. A kapott eredmények alapján az alábbi magkeverékek tartalmazzák mindazt, amire egy hörcsögnek szüksége van, és ezek bármelyik fajnak adhatóak. Tehát pl. a Vitakraft magkeverékből csak a törpének való jó minőségű – ez pedig adható törpének és aranynak is.

Megfelelő minőségű bolti magkeverékek:

Hörcsögünknek adható magvak:

– amaránt – álgabona
– árpa – törpehörcsögöknek minimális mennyiségben adjunk
– borsó (csicseriborsó, borsószirom) – törpehörcsögöknek ne, vagy minimális mennyiségben adjunk
– búza (tönköly, alakor, stb. elsősorban hántolatlanul) – törpehörcsögöknek minimális mennyiségben adjunk
– bükköny
– cirok (fehér és vörös)
– dió – rendkívül hizlaló
– fenyőmag
– fénymag
– földimogyoró – rendkívül hizlaló
– fűmag – az összes fűféle magja kitűnő eleség minden hörcsögfaj számára, különösen a törpehörcsögök magkeverékének elengedhetetlen alkotóeleme
– hajdina (elsősorban hántolatlanul) – álgabona, törpehörcsögöknek is nyugodtan adható
– heremag (mindenféle)
– kamut
– kanárimag
– kapormag
– kárdi
– kendermag
– köménymag
– köles (vörös, sárga, japán, stb.) – álgabona
– kukorica (sárga, bordó, stb.) – törpehörcsögöknek ne, vagy minimális mennyiségben adjunk
– lencse – törpehörcsögöknek ne, vagy minimális mennyiségben adjunk
– lenmag
– lucernamag
– makadámia – rendkívül hizlaló
– mák – aranyhörcsögöknek ne, vagy minimális mennyiségben adjunk
– máriatövismag
– mogyoró – rendkívül hizlaló
– mungbab – törpehörcsögöknek ne, vagy minimális mennyiségben adjunk
– napraforgómag (fekete, csíkos, stb.) – rendkívül hizlaló
– négermag
– pekándió – rendkívül hizlaló
– perillamag
– petrezselyemmag
– pitypangmag
– quinoa – álgabona
– retekmag
– répamag
– rizs (elsősorban hántolatlanul) – törpehörcsögöknek minimális mennyiségben adjunk
– rozs – törpehörcsögöknek minimális mennyiségben adjunk
– salátamag
– sáfrányos szeklicemag
– spenótmag
– százszorszépmag
– szentjánoskenyér
– szezámmag
– teff
– tökmag – rendkívül hizlaló
– tritikálé – törpehörcsögöknek minimális mennyiségben adjunk
– turbolyamag
– zab – törpehörcsögöknek minimális mennyiségben adjunk