Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

LATEST NEWS
CONTACTS

Magkeverékek

A magkeverékek a hörcsögök fő eleségét képzik. Étrendjük nagy részét ez teszi ki. Ezért különösen figyelnünk kell a jó minőségre. Ideális magkeverékhez hozzájutni Magyarországon nem egyszerű feladat. A boltokban kapható hörcsögtápok nagy része rendkívül egészségtelen. A gyártók általában sajnos nem veszik figyelembe, mire van szüksége valójában egy hörcsög szervezetének, csupán arra törekednek, hogy minél kevesebb pénzből minél több eleséget hozzanak ki – hogy minél nagyobb nyereségre tegyenek szert. Ennek kiváló módja a tápok pelletálása, granulátumok készítése: a magokkal együtt tömérdek hulladékanyagot (többek között állati ürüléket, maradványokat, koszt, másra már nem felhasználható növényi részeket) is leőrölnek, majd összetömörítenek, így azok felismerhetetlenné válnak. Színezékeket hozzáadva a laikus vásárlók könnyedén átverhetők: egy narancssárga színű granulátumra azt hihetjük, répás, egy zöldre azt, hogy növények alkotják. Pedig nem sok közük van hozzá. Az ilyen tápok nem kevés aromát, ízesítőszert is tartalmaznak, hogy az állat megegye, a gazdi pedig azt lássa, mennyire ízlik kedvencének, ezért következő alkalommal is megvegye. Mivel a takarmány a feldolgozás során tápanyagértéke és vitamintartalma jelentős részét elveszíti, az előállítók mesterséges vitaminokkal és tömegnövelő szerekkel igyekeznek pótolni azt. Ezek és a további kémiai anyagok, tartósítószerek egy ilyen apró szervezet számára roppant károsak.

magkeverék

Amennyiben készen kapható hörcsögtáp mellett döntünk, törekedjünk rá, hogy feldolgozatlan, természetes formájú, változatos magvakból álljon. Egy jó keverék legalább 20 különböző magot tartalmaz. Lehetőleg ne legyen benne pellet vagy granulátum, se cukor, melasz, méz, állati és növényi melléktermék, színezék, ízfokozó, olaj, valamint törpehörcsögök esetében gyümölcs és túl sok gabona sem.

Megfelelő minőségű bolti magkeverékek

Annak érdekében, hogy kiderítsük, mely magkeverékek számítanak jó minőségűnek, a Hörcsögmentés alapítója rengeteg bolti magkeveréket vizsgáltatott be különböző szempontok alapján az Állatorvostudományi Egyetem Állattenyésztési, Takarmányozástani és Laborállat-tudományi Tanszék Takarmányanalitikai Laboratóriumával. A közel másfél éves kutatásnak 2019-ben lett meg az eredménye. Erről természetesen részletesen beszámolt a Hörcsögmentés hivatalos Facebook csoportjában.

Kiderült, hogy a bolti eleségek közt (összetevőik alapján) nincs különbség a törpe- és aranyhörcsög számára gyártottak között – ezt csak a csomagolás sugallja felénk. A kapott eredmények alapján a fenti 10 magkeverék tartalmazza mindazt, amire egy hörcsögnek szüksége van, és ezek bármelyik fajnak adhatóak. Tehát pl. a Vitakraft magkeverékből csak a törpének való jó minőségű – ez pedig adható törpének és aranynak is.

Glirex eledel

A bolti eledeleknél sokkal jobb minőségű a Glirex eledel, amit a Hörcsögmentés egyik vezetője készít. Minden Glirex termék 100%-ban természetes és minőségi alapanyagokból készül. A Glirex termékek elsősorban feldolgozatlan, természetes formában kaphatók, azonban a feldolgozott termékek is kizárólag csak a feltüntetett, értékes összetevőket tartalmazzák, nincs növényi- vagy állati melléktermék. Mindemellett a Glirex termékek vegyszermentes gazdálkodásból valók, és feldolgozott termékeink sem tartalmaznak színezékeket, aromákat, tartósítószereket vagy más adalékanyagokat. A Glirex nem tartalmaz hozzáadott cukrokat, zsírokat, de még mesterségesen előállított vitaminokat sem. Minden termék frissességével gondoskodik a természetadta, megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitelről. A Glirex termékek teljes mértékben kezeletlenek, s míg más termékeknél általánosságban csomagoláskor rovarölő gázokat használnak, a Glirex alkotója fagyasztással gondoskodik arról, hogy ne látogassák kéretlen vendégek az eleségeket. Ezáltal ezek tápanyagértéke jelentősen magasabb marad. Minden termék emberi kezek által kerül átválogatásra, elkészítésre, csomagolásra. A Glirex termékek esetében valóban kiskedvenceink az elsők. A Glirex értük van.

Hörcsögünknek adható magvak

– amaránt – álgabona
– árpa – törpehörcsögöknek minimális mennyiségben adjunk
– borsó (csicseriborsó, borsószirom) – törpehörcsögöknek ne, vagy minimális mennyiségben adjunk
– búza (tönköly, alakor, stb. elsősorban hántolatlanul) – törpehörcsögöknek minimális mennyiségben adjunk
– bükköny
– cirok (fehér és vörös)
– dió – rendkívül hizlaló
– fenyőmag
– fénymag
– földimogyoró – rendkívül hizlaló
– fűmag – az összes fűféle magja kitűnő eleség minden hörcsögfaj számára, különösen a törpehörcsögök magkeverékének elengedhetetlen alkotóeleme
– hajdina (elsősorban hántolatlanul) – álgabona, törpehörcsögöknek is nyugodtan adható
– heremag (mindenféle)
– kamut
– kanárimag
– kapormag
– kárdi
– kendermag
– köménymag
– köles (vörös, sárga, japán, stb.) – álgabona
– kukorica (sárga, bordó, stb.) – törpehörcsögöknek ne, vagy minimális mennyiségben adjunk
– lencse – törpehörcsögöknek ne, vagy minimális mennyiségben adjunk
– lenmag
– lucernamag
– makadámia – rendkívül hizlaló
– mák – aranyhörcsögöknek ne, vagy minimális mennyiségben adjunk
– máriatövismag
– mogyoró – rendkívül hizlaló
– mungbab – törpehörcsögöknek ne, vagy minimális mennyiségben adjunk
– napraforgómag (fekete, csíkos, stb.) – rendkívül hizlaló
– négermag
– pekándió – rendkívül hizlaló
– perillamag
– petrezselyemmag
– pitypangmag
– quinoa – álgabona
– retekmag
– répamag
– rizs (elsősorban hántolatlanul) – törpehörcsögöknek minimális mennyiségben adjunk
– rozs – törpehörcsögöknek minimális mennyiségben adjunk
– salátamag
– sáfrányos szeklicemag
– spenótmag
– százszorszépmag
– szentjánoskenyér
– szezámmag
– teff
– tökmag – rendkívül hizlaló
– tritikálé – törpehörcsögöknek minimális mennyiségben adjunk
– turbolyamag
– zab – törpehörcsögöknek minimális mennyiségben adjunk