Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

LATEST NEWS
CONTACTS

Fürdőhomok

Sokan nem tudják, mennyire fontos a fürdőhomok, de szerencsére egyre inkább kezd elterjedni a köztudatban. A fürdőhomok, vagy más néven csincsillahomok rendkívül fontos kelléke kedvencünk otthonának. Különösen a törpehörcsögök esetében szükséges, de érdemes aranyhörcsögnek is biztosítani.

No de pontosan miért is ennyire fontos a fürdőhomok?
– tisztítja a bundát
– felszívja és megköti a felesleges faggyút
– növeli a komfortérzetet
– természetes talajt/közeget biztosít

Mire érdemes figyelnünk a fürdőhomok kiválasztása során?
– kizárólag csincsilláknak vagy deguknak készült fürdőhomokot válasszunk (ez rendkívül finom szemű, legömbölyített, a kisemlősök igényeihez igazodik)
– ne legyen túl poros

Hörcsögünkhöz be NEM tehető homokok:
– madárhomok
– általános játszóhomok
– strandhomok
– egyéb homokfajták
Ezek a homokok azért nem felelnek meg, durva szeműek, gyakran nagyon porosak, koszosak, illetve balesetveszélyes, éles darabokat, kagylókat, esetleg illatanyagokat tartalmaznak.

Milyen homokozót alakítsunk ki hörcsögünknek?

Hogy kedvencünk kényelmesen használhassa a homokot, aranyhörcsögöknél minimum 20 cm, törpehörcsögöknél minimum 15 cm átmérőjű homokozó felületre van szükség. Ebbe legalább 2-4 cm vastagon terüljön el a fürdőhomok. Az aranyhörcsögök jobban kedvelik a mély homokozót. Nekik érdemes vastagabb rétegben felszórni. Roborovszki törpehörcsögök esetében pedig javasolt a lakhely 1/3 részét homokkal megtölteni, hiszen sivatagi állat lévén ez számukra a természetes talaj, ahol igazán jól érzik magukat.

A fürdőhomok elhelyezhető bármilyen magasabb falú edényben. Lehet ez akár egy kiürült fagyisdoboz, vagy egy üveg fűszertartó is (tető nélkül). Ha rendelkezésünkre áll egy kis méretű ketrec, ami nem alkalmas állandó tartásra, akkor az alomtálcáját is befoghatjuk homokozónak, és a nagy méretű lakhelyre betehetjük ebben is a homokot.

A homokban egy-egy búvóhely is elhelyezhető. Néhány hörcsög jobban preferálja, ha védett/fedett helyen tisztálkodhat. Ha a homokba teszünk egy fa házikót vagy egy kerámia búvóhelyet, akkor az állat sokkal nyugodtabban tisztálkodik majd a búvóhelyen.

Egyes hörcsögök előszeretettel használják toalettként a fürdőhomokot. Ez esetben célszerű két külön fürdető kialakítása: egy wc és egy tisztálkodóhelyiség. Ha a hörcsögünk a homokba pisil, 1-3 naponta ajánlott kivenni belőle a pisis részt (kis gombócokba összeáll). Az egész homokot elég heti egyszer átszitálni, mert a legtöbb hörcsög telehordja magokkal, alommal, stb. Ha a homok tiszta, nem szükséges kidobni, az átszitálással mindig friss marad.