Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

LATEST NEWS
CONTACTS
Fürdőhomok

Sokan nem ismerik, vagy nem tartják lényeges felszerelésnek a fürdőhomokot, pedig – különösen a törpehörcsögök esetében – rendkívül fontos kelléke kedvencünk otthonának. A legtöbb hörcsög hempereg vagy ás benne.

Miért fontos a fürdőhomok?

– tisztítja a bundát
– felszívja és megköti a felesleges faggyút
– növeli a komfortérzetet
– természetes talajt/közeget biztosít

Mire érdemes figyelnünk a fürdőhomok kiválasztása során?

– kizárólag csincsilláknak vagy deguknak készült fürdőhomokot válasszunk (ez rendkívül finom szemű, legömbölyített, a kisemlősök igényeihez igazodik)
– ne legyen túl poros

Kiváló csincsillahomok márka: Versele-Laga, JR Farm

Hörcsögünkhöz be NEM tehető homokok:

– madárhomok
– általános játszóhomok
– strandhomok
– egyéb homokfajták
Ezek a homokok azért nem felelnek meg, durva szeműek, gyakran nagyon porosak, koszosak, illetve balesetveszélyes, éles darabokat, kagylókat, esetleg illatanyagokat tartalmaznak.

Milyen homokozót alakítsunk ki hörcsögünknek?

Hogy kedvencünk kényelmesen használhassa a homokot, aranyhörcsögöknél minimum 20 cm, törpehörcsögöknél minimum 15 cm átmérőjű homokozó felületre van szükség, melyben legalább 3-4 cm vastagon terül el a fürdőhomok. Az aranyhörcsögök jobban kedvelik a mély homokozót, érdemes vastagabb rétegben felszórni. Roborovszki törpehörcsögök esetében javasolt a lakhely 1/3 részét homokkal megtölteni, hiszen sivatagi állat lévén ez számukra a természetes talaj, ahol igazán jól érzik magukat.

Érdemes a fürdető részen egy-egy búvóhelyet elhelyezni, néhány hörcsög ugyanis jobban preferálja, ha védett, fedett helyen tisztálkodhat.

Egyes hörcsögök előszeretettel használják toalettként a fürdőhomokot. Ez esetben célszerű két külön fürdető kialakítása: egy wc és egy tisztálkodóhelyiség. Ha a hörcsögünk a homokba pisil, 1-3 naponta ajánlott kivenni belőle a pisis részt (kis gombócokba összeáll). Az egész homokot elég heti egyszer átszitálni, mert a legtöbb hörcsög telehordja magokkal, alommal, stb. Ha a homok tiszta, nem szükséges kidobni, az átszitálással mindig friss marad.