Vemhesség, megszületés

Sikeres megtermékenyítés után az utódok érkezése néhány héten belül várható – a pontos idő fajtól és egyedtől is függ, valamint attól, hogy hány hörcsögbaba van a pocakban. Magas alomszám esetén gyakran kevesebb, alacsony alomszám esetén több a vemhességi idő.

Faj Vemhességi idő Átlagos vemhességi idő Alomszám
Szíriai aranyhörcsög 15-17 nap 16 nap 5-10 utód
Dzsungáriai törpehörcsög 17-23 nap 18 nap 3-7 utód
Roborovszki törpehörcsög 19-23 nap 20 nap 3-5 utód
Campbell törpehörcsög 17-20 nap 18 nap 4-6 utód
Kínai csíkos törpehörcsög 20-22 nap 20 nap 4-7 utód

Hogy a pároztatás eredményes volt-e, vagyis hogy hörcsögünk vemhesült-e, azt nem mindig könnyű felismerni. Sok esetben a külső és belső változások rendkívül szembetűnőek, ám máskor alig vehetőek észre. Mindenesetre a vemhes állat jellemzően több élelmet vesz magához, fészeképítésbe kezd, viselkedése agresszívabbá válik, a has mérete megnövekszik, az emlők megduzzadnak.

A vemhesség megkönnyítésének és a stresszből fakadó a komplikációk esélyének csökkentése érdekében törekedjünk kedvencünk nyugalmára. Ne változtassunk lakhelye elrendezésén, ne takarítsuk ki, ne nyúljunk be hozzá. Biztosítsunk számára elegendő fészekanyagot. Ez lehet pl. széna, kókuszrost, összetépkedett papírkéztörlő vagy épp kapokfa termésbél. A vemhes hörcsög ásványi anyag- és fehérjeszükséglete megnövekszik, ezért a minőségi magkeverék mellett naponta kínáljunk neki friss, változatos zöld eleséget, illetve mindennapi ételadagját egészítsük ki némi fehérjével is. A szükséges tápanyagok hiánya visszafordíthatatlan károkat okozhat a születendő hörcsögök szervezetében, korlátozza az agy fejlődését, nekrózist okozhat, ami végül halálhoz vezet. További károsodás léphet fel az izomszerkezetben és a májban, akár később, felnőtt korban is. Ha a vemhes állat nem kap kellő mennyiségű fehérjét, előfordulhat, hogy azt szülés után saját kicsinyeiből pótolja, felfalja őket.

Távolítsuk el a vemhes hörcsögre veszélyes felszereléseket, pl. melyekbe a megnövekedett haskörfogat miatt beszorulhat, vagy amelyek magasabbak és leeshet róluk, ugyanígy az emeleteket. A vemhesség utolsó szakaszában, és az utódok felnevelésének idejére, vegyük ki a futókereket, illetve futókorongot is, mert elapaszthatja a tejet, és kárt tehet a kölykökben, míg nagyon picik.

A fialás általában az éjszaka folyamán vagy hajnalban történik. A hörcsög az utódok világrahozatala után felszakítja a magzatburkot, és elharapja a köldökzsinórt. Ekkor az egészséges babák egy rövidke időre hallatják hangjukat, halkan felsírnak. Amennyiben nem, halva születésről van szó, ezért az anya megeszi őket. Az állatok világában a halott vagy gyenge utódok felfalása teljesen normális jelenség, a fészek tisztaságát és védelmét szolgálja. 

Fialás után az anya alaposan lenyalogatja a csöppségeket. Ezzel megtisztítja őket, felélénkíti a vérkeringésüket, és felveszi a szagukat, kialakul közöttük a kötelék. A méhlepényt az anyaállat megeszi, ezzel egyúttal beindítja a tejelválasztást.

Szerző: Bejegyzés időpontja: | Kategória: Kategória