Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

LATEST NEWS
CONTACTS

Vemhesség, megszületés

Bár a hörcsögök esetében a vemhesség ideje nem túl hosszú, érdemes több dolgot is szem előtt tartanunk. Sikeres megtermékenyítés után az utódok érkezése néhány héten belül várható. A pontos idő fajtól és egyedtől is függ, valamint attól is, hogy hány hörcsögbaba van a pocakban. Magas alomszám esetén gyakran kevesebb, alacsony alomszám esetén több a vemhességi idő.

FajVemhesség idejeÁtlagos vemhesség idejeAlomszám
Szíriai aranyhörcsög15-17 nap16 nap5-10 utód
Dzsungáriai törpehörcsög17-23 nap18 nap3-7 utód
Roborovszki törpehörcsög19-23 nap20 nap3-5 utód
Campbell törpehörcsög17-20 nap18 nap4-6 utód
Kínai csíkos törpehörcsög20-22 nap20 nap4-7 utód

Nem mindig könnyű felismerni, hogy a pároztatás eredményes volt-e, vagyis hogy hörcsögünk vemhesült-e. Sok esetben a külső és belső változások rendkívül szembetűnőek. Máskor viszont alig vehetőek észre. Mindenesetre a vemhes állat jellemzően több élelmet vesz magához és fészeképítésbe kezd. Viselkedése agresszívabbá válhat. Hasának mérete megnövekszik, az emlői pedig megduzzadnak.

Törekedjünk kedvencünk nyugalmára! Ezzel megkönnyítjük számára a vemhességet, valamint csökkentjük a stresszből fakadó a komplikációk esélyét. Ne változtassunk lakhelye elrendezésén, ne takarítsuk ki, és ne is nyúljunk be hozzá. Biztosítsunk számára elegendő fészekanyagot. Ez lehet pl. széna, kókuszrost, bolti papíralom vagy összetépkedett konyhai kéztörlő papír, esetleg kapokfa termés és gyapot termés.

A vemhes hörcsög ásványi anyag- és fehérjeszükséglete megnövekszik, ezért a minőségi magkeverék mellett naponta álljon rendelkezésére friss, változatos zöld eleség és fehérje is. A szükséges tápanyagok hiánya visszafordíthatatlan károkat okozhat a születendő hörcsögök szervezetében: korlátozza az agy fejlődését, nekrózist okozhat, ami végül halálhoz vezet. További károsodás léphet fel az izomszerkezetben és a májban (akár később, felnőtt korban is). Ha a vemhes állat nem kap kellő mennyiségű fehérjét, előfordulhat, hogy szülés után saját kicsinyeiből pótolja, ezért felfalja őket.

A vemhesség során során távolítsuk el a lakhelyről a vemhes hörcsögre veszélyes felszereléseket. Az alagutakba a megnövekedett haskörfogat miatt beszorulhat. A magasabb házikókról és búvóhelyekről, meg az emeletekről leeshet. A vemhesség utolsó szakaszában (és az utódok felnevelésének idejére) vegyük ki a futókereket, illetve futókorongot is. Ez elapaszthatja a tejet, és kárt tehet a kölykökben, míg nagyon picik.

A fialás általában az éjszaka folyamán vagy hajnalban történik. A hörcsög az utódok világrahozatala után felszakítja a magzatburkot és elharapja a köldökzsinórt. Ekkor az egészséges babák egy rövidke időre hallatják hangjukat, halkan felsírnak. Amennyiben nem, halva születésről van szó, ezért az anya megeszi őket. Az állatok világában a halott vagy gyenge utódok felfalása teljesen normális jelenség. Ez fészek tisztaságát és védelmét szolgálja. 

Fialás után az anya alaposan lenyalogatja a csöppségeket. Ezzel megtisztítja őket, felélénkíti a vérkeringésüket, és felveszi a szagukat. Így kialakul közöttük a kötelék. A méhlepényt az anyaállat megeszi. Ezzel egyúttal beindítja a tejelválasztást.