Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

LATEST NEWS
CONTACTS

Éjszakai élet

A összes hörcsögfaj az éjszakai állatok közé tartozik. Ez azt jelenti, hogy csak sötétedés után ébrednek fel, és válnak aktívvá. Világosodáskor visszahúzódnak hajlékukba. Erre a vadonban azért van szükség, hogy a hörcsögökre legfőképpen veszélyes nappali ragadozók (pl. ragadozó madarak) ne kaphassák el őket.

A hörcsögök éjszaka jobban is látnak, mint nappal, illetve a bajszuk is segíti a sötétben való tájékozódást. Továbbá, hogy melyik napszakban mennyi ideig vannak ébren, azt az adott évszak és időjárás is befolyásolja.

Vannak hörcsögök, amik kimondottan akkor kelnek csak fel, ha mi már lefeküdtünk. Ennek az oka az, hogy a hörcsög magányos állat, szereti a nyugalmat. Sokuk nem preferálja, ha mozgolódunk, zajongunk körülötte. Így inkább megvárják, míg elalszunk.

Természetes életmódjukat tekintve a hörcsögök éjszaka is csupán 2-4 órát töltenek fészkükön kívül, élelmet keresnek. Ez persze nem jelenti, hogy a nap többi részében mindvégig alszanak. Általában fészküket rendezgetik, járataikat építgetik, elraktározott eleségüket szortírozzák, mosakodnak. Fogságban értelemszerűen előbb végeznek az ennivaló begyűjtésével, ezenkívül pedig nincs túl sok okuk a fészkükön kívül maradni. Ha tehát kedvencünket alig látjuk a házából kijönni, az nem jelenti, hogy egész nap csak lustálkodik. Feltehetően a kuckó rejtekében tevékenykedik.

A fészken kívül tartózkodás időtartamát növelhetjük azzal, ha kihívások elé állítjuk állatunkat, például ha az eleséget nem csupán egy tálba tesszük, hanem elszórjuk a vastag alomrétegben, hogy neki kelljen kikeresni. Az is egy megoldás lehet, ha a magokat természetes formájukban, tokukkal, gumójukkal, a teljes növénnyel együtt helyezzük el lakhelyén. Így minden szemet neki kell majd kibontania, akár csak a vadonban.