Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

LATEST NEWS
CONTACTS

Jutalomfalatok, fogkoptatók és egyéb eleségek

Manapság számos kényeztető eleséget vásárolhatunk állataink számára: különféle jutalomfalatok, fogkoptatók, egyéb nassolnivalók. Ám az igazság az, hogy ezek többsége rendkívül egészségtelen, káros a szervezetre. A különböző hörcsögöknek készült sütemények, snackek, dropsok, kekszek, rudak és társaik mind csupán üzleti fogás. A jóhiszemű gazdi szeretne kedveskedni kedvencének, meglepni valami finommal, valami újjal. Nem is sejti, hogy ezzel mennyit árt neki.

Ezen készítmények általában cukrot, mézet vagy melaszt tartalmaznak, melyek rendkívül hizlalóak, elősegítik a túlsúlyt, a cukorbetegséget, illetve ebből kifolyólag megannyi megbetegedést okozhatnak. A hirtelen halálesetek többsége a szervek elzsírosodásának köszönhető. Gyakori a fogprobléma, a zápfogak szuvasodása, továbbá az összeragadt pofazacskó is. Az állati és növényi melléktermékek, ízfokozók, aromák, színezékek, tartósítószerek, sütést segítő anyagok szintén kedveznek a betegségeknek,. Főként emésztőrendszeri problémák figyelhetők meg: lelassult anyagcsere, puffadás, hasmenés, székrekedés, de hozzájárulnak a különféle daganatok kialakulásához is. Mindemellett az ilyen jellegű nyalánkságoktól az állat hamar eltelítődik, és az elsődleges táplálékokból kevesebbet vesz magához, ami hiánybetegségeket idézhet elő.

Az ilyesfajta nassolnivalók elkerülésével növelhetjük hörcsögünk élettartamát.

nasik

Mindez persze nem jelenti, hogy kedvencünket semmiféle finomsággal nem kényeztethetjük. Rengeteg természetes csemege létezik, mely semmiféle káros anyagot nem tartalmaz, mégis pompás ínyencség.

Hörcsögünknek adható egészséges és ízletes jutalomfalatok, nassolnivalók

– almaszirom
– banánchips – magas cukortartalma miatt csak aranyhörcsögöknek
– borsópehely
– búzaköteg
– cirokköteg
– csicseriborsó
– csipkebogyó
– fehérbab
– fenyőmag
– földimogyoró
– fürtös köles
– kukoricacső – magas keményítőtartalma miatt csak aranyhörcsögöknek
– kukoricapehely
– lóbabpehely
– lenmag köteg
– dió
– mogyoró
– mungbab
– napraforgófej
– pitypanggyökér
– rágcsálórúd, snack – a feljebb említett összetevőket nem tartalmazó, egészséges rudak és snackek (pl. Glirex, Grainless, MultiFit nature snack, Mr. Woodfield, stb.)
– répachips
– rizspehely
– szentjánoskenyér
– szójapehely
– tökmag
– vöröslencse
– zabköteg

Az általános állatboltokban kapható jutalomfalatok többségéhez hasonlóan káros összetevők sokasága a fogkoptatókő is, mely ráadásul porszerű, morzsolódó állaga miatt alig járul hozzá a fogak koptatásához. Sokkal hatásosabb és egészségesebb néhány friss faágat, széná, és egyéb szálas növényeket felkínálni kedvencünknek, ezek ugyanis amellett, hogy pozitív hatással vannak a szervezetre, szilikátot tartalmaznak, mely keményebb a fogaknál, így erőteljesen koptatja azokat.

Tévhit: a száraz kenyér fogkoptatásra alkalmas

Ez egy rendkívül régre visszavezethető téveszme, mely alapja az a laikus gondolkodásmód, hogy az ember számára a kiszáradt kenyér rendkívül kemény, nehezen elrágható, ebből következően jó fogkoptató azon állatok számára, melyek fogai állandóan növésben vannak. Az évtizedek során ez az állítás megdőlt, kutatások révén ma már tudjuk, hogy a száraz kenyér tulajdonképpen alig koptatja a fogat, egy kifejlett rágcsálófogazat számára egyáltalán nem kihívás, sokkal keményebb anyagra van szükség annak koptatásához.

Ráadásul a kenyér meglehetősen ártalmas a hörcsög szervezetére, hiszen tele van olyan alkotóelemekkel, amiket az állat nem, vagy csak roppant nehezen képes megemészteni: cukor, só, tartósítószer, keményítő, élesztő, sütőpor. Ezek terhelik és károsítják a hörcsög emésztőrendszerét, illetve elősegítik a betegségek kialakulását, különösen a vesékre és a májra veszélyesek. Teltségérzetet okoznak, ezáltal az állat a létfontosságú táplálékokból kevesebbet vesz magához, így hiánybetegségek léphetnek fel. Mindemellett a száraz kenyér általában szemmel nem látható penészspórákat tartalmaz, ami úgyszintén káros a szervezetre. Ugyanezek vonatkoznak minden péksüteményre, embernek szánt feldolgozott táplálékra, kekszekre, tésztafélékre.

Mi a helyzet a nyalósókkal, vitaminokkal?

Nyalósóra és kiegészítő vitaminokra egy egészséges hörcsögnek ugyancsak nincs szüksége, sőt, indokolatlan adása kimondottan ártalmas lehet. A felesleges ásványi anyagok, sók, vitaminok sok esetben nem ürülnek ki a szervezetből, hanem lerakódnak, aminek a következménye a szervek meszesedése, vese- vagy hólyagkő lehet. Felhalmozódása savasítja a vizeletet, bőrirritációhoz, és végső esetben veselégtelenséghez, így akár az állat halálához vezethet.