Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

LATEST NEWS
CONTACTS

Ellenőrizendő tényezők

Mint bármely élőlénynél, sajnos a hörcsögöknél is előfordulhatnak betegségek. Fontos tudnunk, hogy mivel zsákmányállatokról van szó, problémáikat, fájdalmaikat rendkívül jól tudják leplezni – ha kimutatnák gyengeségüket, a ragadozók elsődleges célpontjává válnának. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az alábbi ellenőrizendő tényezők legyenek szem előtt tartva naponta/hetente. Ha betegség jelét észleljük, akkor nagy valószínűséggel már súlyos a helyzet, ezért mindenképpen kérjük egy rágcsálókhoz jól értő állatorvos segítségét!

Naponta ellenőrizendő tényezők

– táplálkozás
Megeszi a szokásos élelemadagját?

– aktivitás
Felébred az éjszaka folyamán?
Aktív és érdeklődő?

Hetente ellenőrizendő tényezők

– fülek
Épek?
Nincsen bennük szennyeződés, élősködő?

– szemek
Tiszták, tágra nyíltak?
Egyformák, nem düllednek ki túlzottan?

– fogak
Épek?
Megvan mindegyik?
Nem állnak el egymástól?
Nem nőttek túl hosszúra?

– testfelület
Van szemmel látható seb, sérülés, gennyedzés?
Van kitapintható csomó, dudor?
Puffad vagy érzékeny enyhe nyomásra?

– mozgás
Ugyanúgy mozog, mint máskor?
Nem sántít, nem dülöngél?

– bunda
A szőrzet szép, tiszta?
Nincs kopasz folt?
Nem csomós vagy nedves?
Nincs benne élősködő?

– súly
Fogyott vagy hízott a legutóbbi mérés óta?
Érdemes hetente egy füzetben vezetni a hörcsög súlyát. Ha elkezd fogyni, az betegség jelére utalhat. Ha pár héten belül elveszti a testsúlya 10%-át, forduljunk egzotikus állatokhoz értő orvoshoz!

hörcsög heti mérés

Szükséges a vitamin és az immunerősítő?

Az általános állapot napi, illetve heti felmérésén kívül egy egészséges hörcsög nem szorul különösebb egészségügyi vagy tisztasági ápolásra. Ez alatt értendő egyfelől a felesleges vitaminkúra és immunerősítés, gyógyszerezés, másfelől a kültakaró ápolása.

Ha nem indokolt, ne adjunk kedvencünknek gyógykészítményeket, vitaminokat! Ebben az esetben többet ártanak, mint használnak! Felgyülemlenek, és károsítják a belső szerveket, betegségeket alakíthatnak ki. Ha mégis szükség lenne immunerősítőre, a Vetri DMG és a DM Guard nevű készítményeket javasoljuk. A házipatika legfontosabb elemei ITT találhatóak.

Miért nem szabad megfürdetni hörcsögünket?

Amellett, hogy ez rendkívül nagy stresszel jár, ártalmas a bőrre, irritációt okozhat, könnyedén megfázhat, ráadásul teljesen hasztalan is. A hörcsögök alapvetően rendkívül tiszta állatok, naponta több órát töltenek bundájuk rendbetételével, tisztogatásával.

Soha ne fürdessük meg hörcsögünket!

Az ő bundájuk tisztán tartására a csincsillahomok a legjobb megoldás. Ez amellett, hogy megköti a felesleges faggyút, tisztítja a szőrt, illetve növeli hörcsögünk komfortérzetét.

A bunda fésülése vagy nyírása csakugyan szükségtelen, kizárólag a hosszú szőrű egyedek esetén a szőrbe ragadt egy-egy alomdarabot vagy egyéb szennyeződést érdemes kiszednünk, illetve az esetleges filcesedett tincset óvatosan kivágnunk. Hosszú szőrű hörcsögöknél javasolt a papíralom használata.

Karomvágás

A legtöbb megfelelő körülmények között tartott hörcsög esetében a karomvágás is teljesen felesleges. Akadnak azonban olyan egyedek, akik fogságban képtelenek kellőképp koptatni karmaikat, ezért időközönként le kell vágnunk azokat. A vadonban ehhez bőven elég az állandó ásás, élelem után való kutatás, ám otthonunkban tartva kedvencünknek nincs szüksége karmainak ilyen mértékű használatára. Túlnőve azok könnyen beakadhatnak vagy begyulladhatnak. Ha hörcsögünk karma túl hosszú, egy kisolló vagy körömcsipesz segítségével könnyedén segíthetünk rajta. Amennyiben bizonytalanok vagyunk, bízzuk állatorvosra.

A karom túlnövésének megelőzése érdekében helyezzük el hörcsögünk lakhelyén az alábbiakat:

– kövek
– gránitlap vagy felfordított csempe
– csutkaalom

Ezeket lehetőleg olyan helyre tegyük, ahol naponta több alkalommal is kénytelen átmenni rajta. A csutkaalmot a lakhely egy részén érdemes használni, az ebben való ásás csakugyan jól koptatja a karmokat. Beletehetjük akár egy magasabb falú edénybe is, így az ásás során nem fog kiszóródni onnan. Fontos, hogy az egész lakhelyen ne használjunk csutkaalmot, mert nagyon kemény. Ha hörcsögünk folyton azon jár, talpa kisebesedhet, fájdalmai lehetnek.