Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

LATEST NEWS
CONTACTS

Utódfejlődés

Az utódfejlődés folyamata a hörcsögöknél meglehetősen gyors. Nézzük végig ennek főbb állomásait!

Az újszülött hörcsögök kopaszok, vakok, magatehetetlenek, fajtól és egyedtől függően a súlyuk körülbelül 1-3 gramm. Az első héten kizárólag az anyjuktól függenek. Egyetlen és legfőbb táplálékuk az anyatej, illetve az anya lágy bélsárja, melyből fontos vitaminokhoz jutnak. Emésztőrendszerüket minden etetés után az anyaállat indítja be a has erőteljes nyalogatásával. Az ő feladata továbbá a hörcsögbabák melegen tartása és gondos tisztogatása is. Az utódok gyakran hallatják hangjukat, hívják anyjukat, ha az éppen távol van, illetve így jelzik, ha valamire szükségük van: éhesek vagy fáznak. Ha tehát a fészekből halk csipogást hallunk, az teljesen normális.

Fontos, hogy az anyaállat számára nyugalmat biztosítsunk. Stressz hatására gyakran felfalja, kidobja, magára hagyja kölykeit. Ugyanígy cselekszik, ha túl fiatal vagy túl gyenge az anyasághoz, ha túl soknak érzi az utódok számát, ha azok betegek, gyengék, illetve ha valamely tápanyagból hiány lép fel a szervezetében. Stresszt válthat ki, ha túl sokat zaklatjuk és figyeljük, ha fenyegetve érzi magát más állattól vagy személytől, ha benyúlunk hozzá, ha kitakarítjuk lakhelyét, vagy más módon idegen szagot érez a fészek közelében. A fészekhez és a hörcsögbabákhoz legkorábban akkor érhetünk hozzá, ha azok már önállóan elhagyják a fészket!

Fejlődés napról napra

Az utódfejlődés a hörcsögök esetében rendkívüli gyorsasággal történik. Már a 2. napon megkezdődik a pigmentáció. A 4-5. napon a szőrzet is láthatóvá válik, a bajusz felismerhető, a fülkagylók elhatárolódnak a fejtől. A babák súlya csaknem duplájára nő. Észlelhetők az első mosakodó mozdulatok és bukfencek. A 8. naptól az utódok több-kevesebb sikerrel már elfogyasztják az anya által a fészekbe hordott szilárd táplálékot is. Az ujjak csaknem teljesen elhatárolódnak egymástól, a hallójárat kifejlődik. A 10. napon hiánytalan a szőrzet, a színek kiválóan felismerhetők, a bajusz teljes. A kicsik képesek az önálló ürítésre és mosakodásra, nagyobb mennyiségben vesznek magukhoz szilárd táplálékot, a fészket sűrűn elhagyják. Egyes egyedek, főként a törpe fajok, már ekkor kinyitják szemüket.

A 2. héten már minden utód szeme nyitva van, az önállósodás erősödik, megtöltik és kiürítik pofazacskóikat. Bár járásuk még bizonytalan, céltudatosan barangolnak végig a teljes lakhelyen, képesek a tájékozódásra. Gyakran játékos verekedésbe kezdenek, melyet hangos visítás kísér. Méretük jelentősen nő, szőrzetük sűrűbbé válik. A 3. héttől már nem igénylik az anyatejet, önállóan esznek, gyűjtögetnek, tisztálkodnak, mozgásukat sikerül összhangba hozni, azonban még szükségük van anyjuk és testvéreik közelségére, ebben a korban rengeteget tanulnak, többek között, hogy mely táplálék fontos számukra, és mit kell elkerülniük, valamint ekkor történik a szocializálódás is. Az utódokat legkorábban a 25. napon választhatjuk el családjuktól. A túl korai leválasztás komoly pszichés zavarokat okozhat, sőt akár fizikális problémák is megjelenhetnek.

Ivarérettség

Hogy az ifjú hörcsögök pontosan mikor válnak ivaréretté, nehéz megmondani, mert az egyes fajokon belül is egyedenként hatalmas eltérések mutatkoznak. A valamivel fejlettebb állatok előbb, a fejletlenebbek később kezdenek ivarosodni. Átlagosan ez a 4. héten következik be.

FajIvarérés
Szíriai aranyhörcsög28-45. nap
Dzsungáriai törpehörcsög26-43. nap
Roborovszki törpehörcsög28-45 nap
Campbell törpehörcsög25-43. nap
Kínai csíkos törpehörcsög28-34. nap

A felesleges szaporulat és a korai vemhesség – mely gyakran az anya és/vagy kicsinyei halálával végződik – elkerülése érdekében a hörcsögöket legkésőbb 4 hetes korukig nemek szerint válasszuk szét! Ezután az azonos nemű testvérek legfeljebb még 2 hétig maradhatnak együtt, amennyiben nem tapasztalunk köztük feszültséget. Habár javasolt már 4 hetes korban egyesével elhelyezni őket. Kivételt csupán a campbell, és adott esetben a roborovszki törpehörcsögök képeznek. Ha ők láthatóan jól megvannak azonos nemű testvéreikkel, együtt maradhatnak.

Mielőtt az utódokat továbbadnánk, győződjünk meg róla, hogy megfelelő helyre kerülnek-e! A leendő gazdi minden esetben legyen informálva a helyes hörcsögtartás feltételeiről.