Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

LATEST NEWS
CONTACTS
Hírek Tanácsok

Házipatika, avagy mi kell a gyógyszeres dobozba

Sajnos a hörcsögök is megbetegedhetnek, vagy baleset érheti őket, és előfordulhat, hogy akkor üt be a baj, amikor nem tudjuk őket azonnal hozzáértő állatorvoshoz vinni, mert mondjuk ünnepnap van, vagy az éjszaka közepe, hétvége. Persze a legtöbb esetben ilyenkor is elérhető 1-1 korrektebb ügyeletes orvos, de nem mindig. Sőt, előfordul néha, hogy még ha akad is akár pár sarokkal arrébb egy, akkor sincs elég időnk már eljutni hozzá, tenni kell valamit. A hörcsög tünetrejtő zsákmányállat. Sajnos többnyire csak akkor mutatja jelét bármi gondnak, ha már tényleg komoly a baj. Így egy otthoni házipatika összekészítése erősen ajánlott hörcsöggazdik esetében is. Szeretnénk leszögezni, hogy a hozzáértő egzotikus állatorvosi ellátás semmivel sem pótolható! Bármi történjen, bármit is csinálunk otthon, minden esetben a lehető leghamarabb el kell vinni a hörcsögöt egy jó orvoshoz!

Mi az, amit azonban mégis érdemes mindig otthon tartani a házipatika részeként, ha gond adódna?

SH-Rodemectin spot on
Ez egy élősködők elleni csepp. Az atka rendkívül gyakori parazita, alig van olyan hörcsög, ami élete során nem esik át legalább egyszer atkafertőzésen. Néhány típusa látható szabad szemmel is. Ezek a kis fekete (ritkábban barna, vörös, piros, narancssárga) apró rovarok a bőrön, bundában, főleg a tarkó környékén gyűlnek össze. Néhány típusának csak a tünetei láthatók: korpás szőr, apró sebek, varosodás, viszketés, szőrhullás foltokban. Ezek persze más bőrbajok velejárói is lehetnek, de az esetek többségében atka áll a háttérben. Az atka könnyen kezelhető. Ha időben észrevesszük, már az első csepp szinte azonnal eltávolítja őket. Minél előbb kezdjük a kezelést, annál gyorsabb a gyógyulás. Ezért is érdemes a házipatika részeként otthon tartani Rodemectint, és ha biztosak vagyunk az atkában, rögtön megkezdeni a használatát. Bár a “csepp” nem egy pontos adagolás, és a legtöbb gyógyszer esetében tilos így mérni, de a Rodemectin esetében elfogadható. Hetente egyszer kell belőle egy csepp a tarkóra. A kezelést 3-4 héten át érdemes folytatni, akkor is, ha már nyoma sincs az atkának.

Insecticide 2000
A házipatika másik kulcsfontosságú eleme. Tulajdonképpen az élősködőkezelés folytatása, elpusztítja őket. A Rodemectin általában nem öli meg az atkákat, csak eltávolítja őket, nem szaporodnak tovább, elmennek az állatról. A legtöbb esetben, ha időben elkezdődik a kezelés, ez is elegendő. De előfordul, hogy hamarosan visszatérnek, máshova vándorolnak át, akár az emberre is átterjednek. Emiatt mindenképp érdemes a Rodemectinnel egyidejűleg a hörcsög lakhelyét teljesen kitakarítani, és befújni az Insecticide permettel a helyet belülről, a hely környékét kívülről, és a szoba többi részét is. Az Insecticide nem (annyira) ártalmas a hörcsögre nézve, csak a rovarokra. Természetesen közvetlenül a hörcsögöt, az eleségét és az ivóvizet nem érheti!

Meloxidyl 0,5 mg
A házipatika egyik legfőbb eleme. Fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő minden jellegű sérülés, betegség, műtét stb. okozta fájdalomra. A hörcsögök is ugyanúgy éreznek fájdalmat, mint bármely más állat vagy ember, ám erről sajnos sokan (az orvosok is) megfeledkeznek… A fájdalom (amellett, hogy szenved a hörcsög) nagyon veszélyes, sokszor közvetetten a fájdalomcsillapító hiánya vezet halálhoz. A fájdalomtól nem esznek, nem mozognak, ami még inkább legyengíti őket, és engedi, hogy a betegség eluralkodjon rajtuk. Adott esetben a végtag lerágásához vezethet, műtét után a varratok kiszedéséhez, a seb felszakításához, stb. Ha egyértelmű fájdalom jelét látjuk (lapított fülek, görnyedt járás), illetve láthatóan fájdalommal járó sérülés (pl. törés) történik, azonnal kezdjük meg a fájdalomcsillapító adását! A Meloxidyl 0,5 mg-os készítményből 0,1 ml kell 100 g-ra. Ha esetleg csak 1,5 mg-os van, abból 0,1 ml kell 300 g-ra, szájon át. Az adagolás egyes esetekben elérhet, érdemes egy hozzáértő orvossal egyeztetni. Fontos, hogy a Meloxidyl dobozában található fecskendő nem jó a fájdalomcsillapító adagolásához, mert azon nem a ml mennyiség van feltüntetve! Mindenképpen be kell szereznünk mellé egy olyan fecskendőt, amin a helyes egységek láthatóak!

Vetri-DMG liquid
Immunerősítő, amolyan csodaszer. Rengetegféle immunerősítő létezik, de a legtöbbnek semmi hatása. A Vetri mondhatni csodákra képes. Persze nem pótolja a tényleges gyógyszereket, a szükséges kezelést, operációt, de valóban nagyon sok pozitív hatás érhető el vele. Minden jellegű betegség, gyengeség esetén használható, illetve stresszhelyzetben és idős állatoknak is adható. Egy kúra 30 napos, szükség esetén a 30 nap után 1-2 hónappal ismételni lehet. Az első 2 hétben 0,2 ml/100 g, utána 0,1 ml/100 g adandó belőle szájon át. A DM Guard hasonló jellegű immunerősítő. Sokáig vita tárgya volt, hogy jobb-e, de a Vetri hatásosabbnak bizonyult. Immunerősítés, vitaminozás céljából a B-vitamin komplex (hozzáértő orvossal egyeztetett adagolással) hasznos lehet még, de az egyéb ilyen készítmények kerülendők, feleslegesek, adott esetben még árthatnak is. Bár ez nem egy elsősegélynyújtó gyógyszer, de mégis hasznos, ha van belőle egy otthon, és nem a szükséges helyzetben kell felkutatni, hogy hol szerezhető be.

Critical Care és Carnivore Care
Szintén a házipatika kiemelkedő elemei. Ha a hörcsög betegség vagy sérülés (pl. fogtörés) miatt nem eszik, vagy nem eleget, akkor szükség lehet tápszerre, hogy ne gyengüljön le még jobban, ne legyen nagyobb baj, erőre kapjon, és rendbe jöhessen. Egy rossz minőségű tápszer rendkívül ártalmas is lehet az adott betegség mellett, ezért fontos, hogy igazán jó minőséget válasszunk: a CC-knél nincs jobb! A Critical Care növényevőknek készült, a Carnivore Care húsevőknek. Mivel a hörcsög mindenevő, mindkettőre szüksége van a megfelelő arányban! 3:1 arányban keverjük össze a Critical (3) és Carnivore (1) Care-t. Az így kapott porból szárazon 2,5-3 g/100 g a napi adagja egy hörcsögnek. 1 rész port 2 rész langyos vízzel keverjünk össze. A napi adagot lehetőleg osszuk szét több részre, több etetésre. A legtöbb hörcsög nem szereti, magától nem nagyon eszi meg, szóval nem olyan egyszerű a fecskendővel való etetés sem. De életet menthet. Ezt a 2 tápszert azért érdemes beszerezni előre, mert sajnos nagyon kevés helyen kaphatóak, és SOS helyzetben nem várhat napokig, míg megérkezik a rendelésünk. Az oxbow.hu oldalon megtalálható, hogy mely állatorvosi rendelőkben és weboldalakon lehet kapni. Elég kevés van az országban. Ha SOS szükség van kényszeretetésre, és nincs tápszerünk, akkor (ahelyett, hogy vennénk valami rosszabb minőségűt, ami gyorsan elérhető) daráljuk le az alap eleségét, mixeljük össze egy kis zöldséggel, és az így kapott péppel etessük a hörcsögöt, míg be nem szerezzük a CC-ket. A CC speciális összetétele különösen jó emésztési betegségek esetén, gyengeség esetén. Ha csak olyan okból nem eszik a hörcsög, mint pl. fogtörés, akkor nem feltétlen van szükség a CC-kre. Ekkor hosszabb távra is jó a darálós megoldás. A CC-k kapcsán érdemes megemlíteni az Oxbow vitaminokat is, melyek a legtöbb rágcsálóknak készült vitaminnal ellentétben tényleg jók és hatásosak, kaphatók a fent linkelt oldalon. Létezik multi is, de külön az egyes szervrendszerek támogatására is. Tápszerek és vitaminok közül egyébként a Trovet és a Rodicare is jó még.

Bio-lapis
Hasmenés és más emésztőrendszeri bajok esetén nagyon hasznos és fontos házipatika kiegészítő. Mint tudjuk, a hasmenés rövid időn belül halálos is lehet, kiszáradást okozhat. Ezért fontos a folyadékpótlás, és az emésztőrendszer mielőbbi helyreállítása. Egy negyed tasak Bio-lapist 10-15 ml langyos vízben oldjunk fel, és szájon át adjuk fecskendővel. Legalább egy hétig napi egyszer érdemes adni.

Espumisam emulzió 40 mg/ml
Puffadás és más emésztőrendszeri problémák esetén alkalmazható. Érdemes egyeztetni előtte hozzáértő orvossal, de alapjáraton 0,1 ml/100 g naponta két alkalommal adható szájon át.

Betadine
Általános fertőtlenítőszer, a legtöbb háztartásban megtalálható. Kisebb sérülések esetén érdemes a sérült bőrfelületet bekenni vele. A Betadine-t 10%-os hígításban ajánlott használni, egy kis vattadarabot vagy fültisztító pálcikát belemártani, és azzal kezelni a bőrfelületet naponta 2-3 alkalommal. Ha a kezelni kívánt területen nem sérülésből adódó a seb, hanem az oka ismeretlen, akkor ne kezeljük Betadine-nal, mert szükség lehet mintavételre, ám a Betadine által fals eredményt kaphatunk. Okozhat sebesedést pl. fertőzés, élősködő, stb.

Kék Lukács krém
Gyulladáscsökkentő, sebgyógyulást gyorsító, fájdalomcsillapító krém kisebb sérülésekre. Embernek és állatnak is egyaránt jó csodaszer, így ez sem maradhat ki a házipatika elemeiből. Vékony rétegben naponta 2-3 alkalommal kenjük be az érintett felületet. Nem okoz problémát, ha a hörcsög lenyalogatja. Ahogy a Betadine esetében, úgy itt sem alkalmazható, ha a sebképződés oka ismeretlen, és valószínűleg nem sérülésből ered.

Körömvirágkrém
Gyulladáscsökkentő, sebgyógyulást gyorsító krém kisebb sérülésekre. Nem okoz problémát, ha a hörcsög lenyalogatja. Vékony rétegben naponta 2-3 alkalommal kenjük be az érintett felületet. Nem befolyásolja az eredményeket, ezért alkalmazható akkor is, ha a sebképződés eredete ismeretlen.

Rindex 5 vagy Ringer-laktát infúziós oldat
Izotóniás sóoldat keverék a folyadék és ionok pótlására. Ha a hörcsög kiszáradt, komoly sérülés, sokk érte, vagy bármilyen oknál fogva rendkívül rossz, instabil állapotban van, agonizál, akkor használandó. Életet menthet! Nagyon súlyos esetben, nyelésképtelen hörcsögöknél bőr alá kellene adni szuriban, más esetben lehet szájon át fecskendővel kb. 1 ml-t 100 g-ra. De érdemes egyeztetni róla hozzáértő orvossal. Ha elárvult babahörcsögök kerülnek hozzánk (vagy az anya nem gondozza őket), és a picik még nem képesek maguktól enni, szintén ezen infúziós oldatok valamelyikével kell a kölyköket táplálni az első 1-2 napban, néhány óránként. Közben érdemes beszerezni Trovet vagy Royal macska tejpótló tápszert, és a 2. naptól fokozatosan átállni arra, majd ha már képesek maguktól enni, akkor fokozatosan leállni velük (esetleg ekkor CC-k kiegészítésnek jók lehetnek).
Babahörcsögöknél létfontosságú minden etetés után a pocakmasszázs, hogy beinduljon az emésztés! Az infúziós oldatok vénykötelesek, de eddig mindig odaadták mindenhol állat nélkül is, ha elmeséltük, miért van rá szükségünk. A legtöbb emberi és állati patikában kaphatóak. Ha a hörcsög állapota rohamosan romlik, ha nagyon rosszul van, agonizál, és nem tudunk infúziót adni, az orvoshoz jutásig sokat segíthet még a méz vagy cukros víz szájon át
való beadása is.

1 ml-es fecskendő
Tulajdonképpen minden gyógyszer beadásához, illetve kényszeretetéshez nélkülözhetetlen az 1 ml-es fecskendő, így ez is a házipatika egyik meghatározó eleme. A legtöbb gyógyszer nagyobb állatokra lett kitalálva, így az esetlegesen mellé járó fecskendő nem alkalmas a hörcsögöknek való adagolásra, hiszen a legtöbb esetben tized, akár század ml-eket kell adagolnunk, ráadásul a végük sem elég vékony, nem fér be kényelmesen a hörcsög szájába. Babahörcsögöknél vagy nagyon ellenkező felnőtt hörcsögöknél érdemes branült (természetesen tű nélkül) használni, ebből is a legkisebbet. A vékony kis csöve az újszülött babák szájába is kényelmesen elfér, illetve a tiltakozó hörcsögök szájába is kényelmesebb betolni, mint a nagy fecskendőt. Megkönnyíti a dolgunkat. A legtöbb humán- és állatpatikában is kapható. Használat előtt ellenőrizzük, hogy a fecskendő nem akad-e, jól használható-e. Érdemes otthon tartani vékony tűt is a fecskendőhöz, például a fentebb írt infúziós oldat beadásához végszükség esetén.

Gumikesztyű
A legtöbb betegség, sérülés esetén erősen ajánlott a gumikesztyű használata! Ezzel saját és hörcsögünk egészségét is védjük, pl. adott esetben nem kerül kezünkről kosz a sebbe, fertőzés esetén nem kapjuk el, nem visszük át kezünkön más állatunkra, stb.

Melegítőpárna
Sok betegség esetén, de különösen a vészhelyzetekben, rendkívül pocsék állapotú hörcsögöknél, illetve műtétek után, vagy árván maradt kicsik nevelésénél nagyon hasznos egy melegítőpárna. Nagy terhet veszünk le az eleve gyenge szervezet válláról, ha segítünk megtartani a testhőt. A melegítőpárna alternatívájaként természetesen jó lehet egy forróvizes palack törülközőbe csavarva, infralámpa vagy más megoldás is, tehát ezt nem feltétlenül kell beszereznünk a házipatika részeként. De jó, ha van.