Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

LATEST NEWS
CONTACTS
Érdekesség Hírek Tanácsok

Segítség, itt a nyári forróság! Tippek hőség esetére

hőség

Érkezik a meleg idő, a nyári hőség, és ezzel párhuzamosan ebben az időszakban sajnos megnőnek a hőség által okozott halálesetek is. Szeretnénk felhívni a figyelmeteket arra, hogy mi a teendő nagy meleg esetén. Mivel a hörcsögök nem képesek izzadni, könnyen hőgutát kaphatnak. Ezért melegben (25°C felett) érdemes néhány óvintézkedést tenni. A hőguta könnyen az állat halálát okozhatja. Kérünk titeket, most fokozottan figyeljetek kedvenceitekre!

Tippjeink hőség esetére:

  • Legyen a hörcsög előtt mindig friss, hűvös ivóvíz. Ezt naponta többször is érdemes cserélni. Természetesen friss ivóvízre nem csak nyáron, hanem egész élete során szüksége van, viszont meleg időben erre fokozottan figyelni kell.
  • A lakhelyet tedd árnyékos helyre. Soha ne legyen ablak előtt, ahol rátűzhet a nap!
  • Nappal csukd be az ablakokat, húzd le a redőnyöket. Éjjel szellőztess.
  • Rakj a ketrecbe a hörcsögnek viszonylag hűvös helyeket. Ilyen például a kerámiaház, csempe, gránitlap, fémtálca, vagy épp a nagy és lapos kövek. Ezeket érdemes előtte hűtőbe rakni, hogy kicsit hűvösebben kerüljenek be a hörcsöghöz.
  • A csincsillahomokot is berakhatod a hűtőbe, és 2 adagban cserélgetheted. Amíg az egyik hűl a hűtőben, a másik bent lehet a hörcsögnél, majd csere. Ebben az esetben a hörcsögnél lévő mindig hűvös lesz.
  • Tehetsz a ketrece tetejére jégakkut, fagyott vizes palackot, nedves törölközőt. A hideg levegő lefelé áramlik, így hűteni fogja. Arra figyelj, hogy a kiolvadó víz ne csöpögjön be a hörcsög helyére. A jégakku és a palack alá tegyél egy száraz törölközőt, hogy felfogja a lecsöpögő vizet.
  • A ketrecben is elhelyezhetsz jégakkut vagy fagyott vizes palackot, de fontos, hogy sose érje közvetlenül a hörcsögöt. A jégakkut vagy palackot mindig fedd le egy nehéz tállal, virágcseréppel vagy valami olyannal, amit a hörcsög nem tud felborítani, nem tud aláásni. Ez törölközőbe vagy rongyba tekerve nem teljesen biztonságos, mert azt a hörcsög könnyen szétszedheti, és közvetlenül hozzáférhet. Emellett a ruhaanyag átázhat, vizes lehet, illetve a szövetdarabokat a hörcsög lenyelheti, ha rágcsálja.
  • Használhatsz ventilátort vagy klímát is, de soha ne érje közvetlenül a hörcsögöt, ne kapjon huzatot, és ne legyen túlzottan hideg. Minimum 18-20°C legyen.
  • Használhatsz külön állatoknak (elsősorban kutyáknak) gyártott hűtőpárnát is. Ezt a lakhelye alá tedd.
  • A hörcsög kapjon több lédús zöldséget (pl. uborka, cukkini, paradicsom). Akár naponta többször is adhatsz neki.

Ha a hörcsögön mégis hőguta jelét észleled, azaz nem mozdul, túlzottan egykedvű, ingatag a járása, nagyon szapora a légzése, azonnal vidd még hidegebb helyre (pl. pince), vagy esetleg csavard enyhén nedves törölközőbe. A szájába egy pipettával csepegtess hűvös vizet, és mielőbb menj vele orvoshoz!