Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

LATEST NEWS
CONTACTS
Érdekesség Hírek Tanácsok

Hörcsögként melyik ketrecben élnél szívesebben?

ideális lakhely

Sajnos Magyarországon a mai napig rengeteg hörcsög él kis, ingerszegény ketrecben. Ennek egyik oka a tudatlanság, hiszen sok gazdi úgy gondolja, hogy a kereskedések által értékesített hörcsög lakhelyek és hörcsög felszerelések megfelelőek. Viszont sajnos a legtöbb üzletben a 30-40 évvel ezelőtti tartásmódról tájékoztatják a vásárlókat. Ma már tudjuk, hogy ez nem ideális a hörcsögök számára. A másik ok, hogy sajnos sokan úgy vannak vele, hogy a hörcsög kicsi állat, rövid ideig él, így nincs értelme sok pénzt költeni rá. Egy pillanatra gondold magadat a hörcsög helyébe!

Melyiket választanád?

A bal oldali ketrec tipikusan olyan, amit egy átlagos, magyarországi kereskedésben megtalálhatsz. Alapterülete kevesebb, mint 1.000 cm2, ami rettentő kicsi. Alomtálcája túl alacsony, így alig fér bele néhány centi vastagon alom. A hörcsögök a vadonban föld alatti járatokat ásnak. De ebben a ketrecben a vékony alomrétegben nem tudnak ásni sem. Felszerelés gyanánt csupán egy rácsos kerék van benne, amiben hajlik a hörcsögök gerince, ez pedig állandó fájdalommal jár. A rácsokon való lépkedéstől a talpuk is állandóan fáj, ráadásul könnyen el is törhet a lábuk…

A jobb oldali ketrec 78*48 cm-es, vagyis közel 4.000 cm2 alapterületű. Ez ideális élettér törpe- és aranyhörcsögnek is, amennyiben ingergazdagon be van rendezve. A képen látható ketrecben törpehörcsög felszerelések láthatóak: megfelelő méretű kerék, csincsillahomok, közel 15 cm vastag alom, rengeteg rágcsálható, természetes dekoráció, illetve fa és kerámia búvóhelyek. A 20 cm-es kerékben egy törpehörcsög gerince futás közben már egyenes, így a futás nem okoz fájdalmat. A teli futófelületnek köszönhetően lába (a rácsos kerékkel ellentétben) nem tud beakadni, sem eltörni, és fájdalmat sem okoz a talpaknak.

A hörcsög lakhelyét és felszereléseit a gazdi, vagy annak szülője választja ki. A hörcsög sajnos nem tudja jelezni, ha neki valami nem megfelelő neki, vagy ha rosszul érzi magát lakhelyén. Ha állatot vállalunk, mindig a gazdi felelőssége utánanézni a helyes tartásnak, és biztosítani minden szükséges felszerelést hörcsögének, hogy az valóban szép, hosszú életet élhessen. A hörcsögnek nincs választása. A gazdinak viszont van!