Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

LATEST NEWS
CONTACTS
Érdekesség Hírek Tanácsok

Ketrec vagy terrárium? Melyik jobb a hörcsögnek?

ketrec vagy terrárium

Sokakban felmerül a kérdés, hogy ketrec vagy terrárium legyen-e a hörcsög leendő lakhelye. Nem egyszerű a választás, hiszen mindkettőnek van előnye és hátránya is.

Ahogy azt már sokan tudják, a legtöbb kisemlős tartására alkalmatlan a terrárium. Egyrészt azért, mert többségük ugróállat, és egy terrárium aligha rendezhető be számukra megfelelően. Másrészt azért, mert kevésbé szellőzik, mint egy ketrec. A legtöbb kisállat vizelete erősen ammóniaszagú, ami egy zártabb térben hamar felgyülemlik, és rendkívül irritálja a légutakat, betegségek, fertőzések alakulhatnak ki tőle. Ez alól a hörcsög sem kivétel. Azonban nem hasonlítható össze egy hörcsög és egy nyuszi vizeletmennyisége. Az esetek többségében a hörcsögök egy helyre pisilnek. Ezt néhány naponta érdemes tisztítani. Egy megfelelő méretű hely esetében kizárt, hogy ennyi idő alatt olyan mennyiségű ammónia gyülemlik fel, ami kárt okozna.

Szóval ketrec vagy terrárium? A hörcsögök számára a ketrecnél sokkal jobb egy nagy terrárium nyitott vagy dróthálózott tetővel.

Hogy miért jobb a terrárium?

  • Sokkal biztonságosabb, hiszen nem áll fenn a veszélye annak (ami a ketrecek esetében oly sokszor előfordul), hogy a hörcsög felmászik, majd leesik, ráesik valamire, vagy beakad a rácsok közé egy végtagja.
  • Nem tudja rágni a rácsokat, ami nem csak azért jó, mert a rácsrágás nagyon hangos és idegesítő, hanem azért is, mert tönkreteszi a fogaikat.
  • A terrárium sokkal természetesebb, hörcsögbarátabb módon rendezhető be. Mivel a vadonban földalatti járatokban élnek, fontos, hogy lehetősége legyen ásni, járatokat készíteni. Ehhez azonban minimum 15-20 cm alomvastagság kellene, ami egy ketrecben nem kivitelezhető.
  • A ketrecben könnyedén huzatot kaphat, megfázhat pl. egy szellőztetés alkalmával, míg a terrárium védi ettől.
  • A terráriumból kevesebb eséllyel szökik meg. A ketrecek ajtaját sok hörcsög képes kinyitni, illetve sokuk átpasszírozza magát a rácsokon.
  • Könnyebben beszerezhető nagy méretben. A megfelelő méretű hörcsögketrec sajnos nagyon ritka, kevés helyen kapható, és sokkal drágább is.
  • A terrárium átláthatóbb, és általában könnyebben hozzáférhetünk a hely minden pontjához.
  • A terráriumból nem szóródik ki az alom, tisztább marad a környezetünk.
  • Ha van a házban ragadozó (például kutya vagy macska), a hörcsög nagyobb biztonságban van előle egy (rácsozott tetejű) terráriumban. A ketrec rácsaink át a ragadozó megsebesítheti a hörcsögöt. Egy műanyagból készült terrárium vagy akár egy nagy műanyag tárolódoboz, vagy a fából, bútorlapból készült hörcsöglakok is pontosan ugyanolyan tökéletesek, mint az üvegterrárium.

Természetesen az sem követ el nagy hibát, aki (megfelelő méretű, megfelelően berendezett) ketrecben tartja a hörcsögét. De a ketrec jelentően több hátránnyal bír. A terrárium mindenképpen jobban javasolt egy hörcsög számára.