Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

LATEST NEWS
CONTACTS
hörcsöggömb

Sokan azt gondolják, hogy a hörcsöggömb egy szuper találmány, hiszen a hörcsög szabadon járhat-kelhet a lakásban anélkül, hogy szem elől veszítenénk. Sajnos a gömb több szempontból is nagyon veszélyes, egyáltalán nem való semmilyen állatnak. Az alábbiakban felsoroljuk, miért.

Miért veszélyes a hörcsöggömb?

– a hörcsög nem érzékeli benne a környezetét
A hörcsögök látása nem túl jó, így egy műanyagon még kevésbé látnak át, mint egyébként. Emellett nem tudják felmérni a terepet, nem látják, nekimennek-e valaminek. Ha a hörcsög nagyobb lendülettel fut neki egy bútornak a gömbben, akár komoly sérülése is lehet. A hörcsögök a bajszukkal és a szaglásukkal tájékozódnak. Gömbön belül viszont a bajszaikkal nem érzékelik az őket körülvevő tárgyakat, és a gömb a szagokon is tompít, így gyakorlatilag teljesen vakon közlekednek.

– nem szellőzik
A gömbön lévő szellőző nyílások nagyon kicsik, így a gömbben nem cserélődik megfelelően a levegő. Ahhoz viszont pont elég nagyok a lukak, hogy a vizelet és a széklet átmenjen rajta, és ahogy a hörcsög a lakásban mászkál, szétkenje ezeket a padlón, illetve összekenje magát vele a gömbön belül. Emellett sajnos történt már olyan baleset, hogy a hörcsög lába beakadt a szellőzőnyílásba, és eltört. Egy ilyen sérüléshez megfelelő orvos szükséges, viszont az országban nagyon kevesen értenek hozzájuk megfelelően.

– túl kicsi a gömb átmérője
Ahogy feljebb kifejtettük, ahhoz, hogy a hörcsög egyenes háttal tudjon futni, figyelembe kell vennünk a kerék méretét. Törpehörcsögnek minimum 20, aranyhörcsögnek minimum 28 cm átmérőjű kerék kell, hogy gerince egyenes legyen futás közben. A legtöbb gömb sajnos borzasztó kicsi átmérőjű, a hörcsög gerince folyamatos hajlásnak van kitéve, ami állandó fájdalommal jár. Az itt felsorolt többi érv miatt akkor sem érdemes futtatni benne a hörcsögöt, ha egyébként a minimum méreteknek eleget tesz a gömb.

– a hörcsög ki akar jönni
A hörcsögök azért mennek bele a gömbbe, mert zsákmányállatok lévén a búvóhelyet látják benne. Viszont nem azért futnak a gömbben, mert annyira jól érzik magukat, hanem mert ki akarnak jönni belőle. A fent felsorolt okokat átolvasva ez teljesen érthető. Ha szeretnénk, hogy hörcsögünk szabadon, de biztonságosan tudjon szaladgálni lakhelyén kívül, szerezzünk be több elemből összeépíthető kerítést, melyből kifutó készíthető. Több típus is kapható, de akár válogathatunk aszerint is, hogy színes vagy szürke legyen. Természetesen építhetünk kifutót saját magunk is, de arra mindenképpen érdemes figyelni, hogy legalább 25-30 cm magas legyen. Fontos, hogy hörcsögünk a kifutóban töltött idő alatt is folyamatos felügyeletet igényel, mert felmászhat és megszökhet.