Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

LATEST NEWS
CONTACTS
hörcsögfog kisokos

Gyakori kérdés, hogy milyen a szép, egészséges, megfelelő hosszúságú hörcsögfog, és ha túlnőtt, letört, mi a teendő vele. Ebben az egyik önkéntesünk által írt cikkben ezt a témát járjuk körbe alaposan.

A normál metszőfogak sárgásak, a felsők erősebben, mint az alsók. Az alsó metszők párhuzamosak, nem nyílnak szét V alakban. Valamennyi mozgása van az alsó metszőiknek. Ha az átnézésnél kicsit szétnyílnak, ahogy mozgatjuk az állkapcsot, az nem probléma. A lényeg, hogy nyugalmi helyzetben szépen álljanak egymás mellett. Az alsó metszők kb. két-háromszor akkorák, mint a felsők. Pont összeérnek, nem nőnek a felsők alá/fölé. Ha összecsukja a hörcsög a száját, akkor nem lógnak ki, nem látszódnak. Kis ék alakban pont illeszkednek. Természetesen itt is számít, hogy milyen pozícióban van fogva az állat, hogy mennyire van nyitva a szája. A felső metszők csak másodlagosan tudnak túlnőni, tehát előbb az alsók nőnek túl, és csak utána a felsők. Így ha alul minden rendben van, akkor esélyesen felül is. Persze egy esés miatt azok is letörhetnek, vagy ha belül sérült az íny valamitől, akkor ott is keletkezhet tályog, ezért a felső metszőket is ellenőrizni kell!

A hörcsögfog ellenőrzése úgy a legkönnyebb, ha hanyatt fektetjük a hörcsögöt a kezünkben. Óvatosan meg lehet fogni a grabancát is, így jobban látszódnak a felső fogak. A másik kezünkkel odébb lehet tologatni az ajkakat, hogy rendesen lássunk mindent. A ficánkolós hörcsög poláranyagba bugyolálva általában nyugodtabb lesz, így érdemes ezt is megpróbálnunk, ha kedvencünk nagyon mocorogna.

A hörcsögöknek csak az első két pár metszőjük nő folyamatosan, a hátsó, őrlőfogak nem. Természetesen azokkal is lehet probléma, de ezt otthon, éber állapotban nem lehet ellenőrizni. Ha büdös az állat szája, nem eszik, fogy, akkor egyébként is orvoshoz kell vinni. De ha mindent rendben talál nála, akkor a hátsó fogakat is érdemes megnézetni altatásban.

A hörcsögfog túlnövésének okai

A hörcsögfog túlnövésének több oka is lehet. Nézzük a leggyakoribbakat:
– Nem megfelelő magkeveréket kap, így nem kopnak tőle rendesen a fogai.
– Beteg, nem eszik eleget, nem tud szárazat rágni.
– Betegség (pl. fülgyulladás) miatt ferdén rág.
– Valahogy megütötte magát, leesett valahonnan, és így elmozdult a fogtengely. Emiatt nem érnek rendesen össze az alsó és felső metszők, nem tudnak megfelelően kopni.
– Rágja a rácsot. Ketrec helyett érdemesebb terráriumban tartani.
– Genetikai okból is túlnőhetnek minden külső hatás nélkül.

A hosszú fogak már könnyebben letörhetnek. Ennek is több oka lehet:
– Itt is opció, hogy valahogy megütötte magát, leesett valahonnan.
– Erős rácsrágás közben is kitörhetnek. A rácsrágás számos okból történhet.

Ha úgy látjuk, hogy gond van a fogakkal, akkor az első lépés egy hozzáértő állatorvos felkeresése. Ő le tudja csiszolni a túlnőtt fogat. Fontos, hogy egzotikus állatokhoz értő orvos legyen, injekció helyett altatógéppel altassa a hörit, és vágás helyett csiszolja a fogakat. Az injekciós altatás ilyen apró állatok számára nagyon kockázatos, gyakran fel se ébrednek belőle. Ébren nem lehet csiszolni, nem lehet jól látni a fogakat, könnyű komoly sérülést okozni. A fogak lecsípése pedig még több bajt is okozhat: megrepedhet a gyökér, ferdülhet a fogtengely, sérülhet, betályogosodhat.

Ha rendbe lettek téve a fogak, akkor el lehet kezdeni ötletelni, szétnézni, hogy mi okozhatta a túlnövést/törést. Ilyen esetben, ha tesztek fel képeket Facebook csoportunkba a hörcsög eledeléről, helyéről, akkor könnyebben tudunk segíteni, hogy környezeti tényező okozhatta-e a túlnövést vagy simán csak szerencsétlen genetikával született. A törés biztos külső hatásra történik. Ha annak kiderül az oka, és azt megszünteti a gazdi, akkor remélhetőleg többet ilyen nem fordul elő.

Mi koptatja jól a fogakat?

Valahogy mindenki azt gondolja, hogy ami kemény, az koptatja a fogat. Pedig nem! A fogakat leginkább a puhának tűnő fűfélék koptatják. Tavasszal és nyáron rengeteg zöld eleség szedhető. Ezeknél a friss növényeknél jobban semmi nem koptatja a fogat. Ha még nincs friss, akkor szárított növény is beszerezhető. A szénát a hörcsögök nem szokták rágcsálni, csak ritkán, de néhány maréknyi elhelyezhető belőle a lakhelyükön, mert búvóhelynek is tökéletes. A fa felszerelések nem sokat érnek ebből a szempontból, mert puhafából vannak, és amúgy is már régiek. Egy frissen szedett finom mogyoróág vagy valami keményfa sokkal többet ér.

Nasikból is a növényi alapúak a jobbak. Zöldségből a levelesek koptatják jobban a fogat. Érdemes olyan étrendet kialakítani a magok mellett, hogy minél több leveles növényt, növényszárakat egyen a höri, kevesebb gumósat meg paprikajellegűt. Persze az egyéb rágás (puhafák, wc papír guriga, stb.) is koptatja a fogat valamelyest, de közel sem annyira, mint a frissebb növények. A jó összetételű, egészséges hörcsögsütemény jó ötlet, de az is növényi alapú legyen. Kiegészítésnek lehet biztonságos, rágható játékokat betenni a höriknek. Ez is segíti a foguk megfelelő koptatását.

A fogak minimum heti ellenőrzése mellett fontos a súlymérés is. Így időben látszik, ha fogyni kezd az állat. Ez szinte minden betegségnek a tünete, de egy túl hosszú, letört, betályogosodott, fájós hörcsögfog is okozhatja, ha nem tud enni tőle. Ha kedvencünk nem tud enni a fogaitól, akkor a csiszolásig érdemes ledarálnunk a magkeverékét, szárított nasijait, és azt kell vízzel pépesre keverni. Így tud enni, míg állatorvoshoz nem jut.

Ha korábban már fennállt fogprobléma, akkor célszerű gyakrabban ellenőriznünk hörcsögünk fogait. Lehet egy csiszolás nem elég, és 1-2 hét múlva kell egy újabb. Érdemes alapból egy kontroll időpontot is megbeszélni a csiszolás után, hogy az orvos is lássa hogyan alakulnak a fogak, és rögtön le is csiszolja, ha nem jól. Ne várjuk meg, hogy túl hosszúak legyenek, mert ez akadályozhatja az evésben és fájdalommal is járhat!