Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

LATEST NEWS
CONTACTS
Hírek Tanácsok

Az ideális hörcsögkerék

hörcsögkerék

Bár a hörcsögök apró termetűek, óriási mozgásigénnyel rendelkeznek. Egy átlagos, egészséges hörcsög egyetlen éjszaka alatt 5-12 km-es távot tesz meg. Így a hörcsögkerék a hörcsöglak egyik legfontosabb felszerelése. A különböző üzletekben és webshopokban rengeteg típus és méret közül lehet választani. Laikusként nem könnyű átlátni, mire kell figyelni a megfelelő hörcsögkerék kiválasztása során. Ebben szeretnénk egy kicsit segíteni e cikkben.

A kerekek esetében az alábbiakra kell ügyelnünk:

  • a futófelület zárt legyen, ne rácsos kialakítású
    A rácsok életveszélyesek: az állat lába futás közben könnyedén beakadhat, aminek következménye ficam, zúzódás vagy törés is lehet. Ez utóbbi egy hörcsögnél gyakran halállal végződik. Emellett a rácsokon futni meglehetősen kényelmetlen, sok esetben talpfekélyt okoz, ami borzasztó fájdalommal jár. Továbbá a rácsokon futással egyidejűleg a hörcsögnek koncentrálnia kell, nehogy mellélépjen, ezért nem tud kellőképp felgyorsulni.
  • a kerék teli hátlapú legyen, ne ollós kialakítású
    A rácsokon kívül nagy veszélyt rejt magában az ollós kialakítás is, ugyanis az állvány és a kerékrész oldalain található merevítők (melyek segítségével az az állványhoz kapcsolódni tud), egy ponton találkoznak, párhuzamosan állnak. Ha a hörcsög éppen ezen a ponton hirtelen kiszáll a kerékből, a lába, a teste, a feje egy pillanatra az állvány és a merevítő közé szorulhat. Ez súlyos sérüléseket, akár halált eredményezhet.
  • megfelelő méret
    Az egyed méretétől függően aranyhörcsögöknek legalább 27-33 cm, dzsungáriai, campbell, kínai csíkos törpehörcsögöknek 20-25 cm, roborovszki törpehörcsögöknek 18-22 cm átmérőjű hörcsögkerék kell. Az ezeknél kisebb kerekekben az állat háta többé-kevésbé hajlik futás közben, ami már kevés használat után erős fájdalmat okoz, hosszútávon pedig helytelen testtartáshoz, a gerinc sérüléséhez, eldeformálódásához vezet. Egyes hörcsögök a fájdalom miatt nem vagy alig használják a kereket, míg más egyedek mozgás iránti vágya erősebb, és a fájdalom ellenére is ugyanúgy hajtják azt.

Látható tehát, hogy a megfelelő méretű és típusú hörcsögkerék kiválasztása nagyon fontos. Ha rosszul választunk, hörcsögünk különböző sérüléseket szerezhet. A hörcsögkerék beszerzése során feltétlenül tartsuk szem előtt a fenti 3 szempontot. Így biztosan jót fogunk választani.