Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

LATEST NEWS
CONTACTS
atka

Sajnos előfordulhat, hogy hörcsögünkön megjelenik az atka. Természetesen ez nem túl gyakori jelenség, de mivel létező dologról van szó, muszáj beszélnünk róla.

Mitől alakul ki az atka?

Az atka oka általában a gyenge immunrendszer, az A- és E-vitamin hiánya. De kiválthatja akár a stressz is, illetve előfordulhat az is, hogy hörcsögünk más által fertőződik meg atkával (például egy másik állat által, vagy esetleg széna, alom, eleség által). Ezek mellett az atka oka lehet a higiénia erős hiánya vagy éppen a túl gyakori takarítás is.

Mik az atka tünetei?

Az atka legfőbb tünete a viszketés, erős vakarózás, szőrhullás. Gyakori, hogy korpás a bunda, kemény és kérges a bőr, illetve hogy apró, piros pöttyök jelennek meg az állat bőrén – ezek a vérrel teleszívott bogarak. A heti súlymérés nagyon fontos, hiszen így időben kiderülhet, ha hörcsögünk fogyni kezd. Mint sok betegségnek, az atkának is az egyik tünete lehet a súlyveszteség. Emellett fennállhat az egykedvűség és a hiperaktivitás váltakozása is.

Hogyan kezeljük az atkát?

Természetesen fontos, hogy hörcsögünket mihamarabb lássa egy egzotikus állatokhoz értő orvos. Viszont ha az állaton láthatóak a piros, vérrel teli bogarak, és rendelkezésünkre áll otthon hörcsögös házipatika, akkor mi magunk is elkezdhetjük az állat kezelését. Az alábbi szereket javasoljuk:

  • Insecticide 2000
    Ez a szer az, ami elpusztítja az atkát. A hörcsögöt helyezzük hordozóba, majd a lakhelyén lévő almot fújjuk be néhányszor, keverjük össze, hagyjuk állni fél órát. Ezután tegyük vissza a hörcsögöt. Ezt megismételhetjük több naponta. Fontos, hogy ez a szer a hörcsögre, illetve ételre és vízre ne menjen. A fa felszereléseket érdemes kisütni sütőben kb. 20 percen át 150-200°C-on, vagy az is jó, ha fagyasztóba tesszük őket 4-5 éjszakára. De az is megoldás, ha kitesszük őket a teraszra/erkélyre, és pár naponta alaposan átfújjuk őket a szerrel, majd 1-2 hét után visszatesszük az állathoz.
  • SH-Rodemectin spot on
    Ez egy élősködők elleni csepp. Általában nem öli meg az atkákat, csak eltávolítja őket. Így nem szaporodnak tovább, elmennek az állatról. Hörcsögünk tarkójára hetente 1 cseppet kell cseppentenünk, és ezt kell folytatnunk 3-4 héten át. Akkor is érdemes ennyi ideig folytatni a kezelést, ha az atkának már nincs nyoma az állaton. Bár a “csepp” nem egy pontos adagolás, és a legtöbb gyógyszer esetében tilos így mérni, de ebben az esetben elfogadható.
  • Vetri-DMG liquid vagy DM Guard
    Immunerősítők, mindenféle betegség esetében használhatóak. Egy kúra 30 napos, szükség esetén a 30 nap után 1-2 hónappal ismételni lehet. Az első 2 hétben 0,2 ml/100 g, utána 0,1 ml/100 g adandó belőle szájon át. Bár ez nem egy elsősegélynyújtó gyógyszer, de mégis hasznos, ha van belőle egy otthon, és nem a szükséges helyzetben kell felkutatni, hogy hol szerezhető be.

Egyéb jótanácsok atka esetére

Sajnos az atka átterjedhet emberre is. Ha saját magunkon is találunk kis piros csípéseket, ajánlott pár naponta porszívózni abban a szobában, ahol a hörcsög lakik. Emellett cseréljük gyakrabban az ágyneműt, néhány naponta porszívózzuk ki az ágyat is. Az Insecticide 2000-rel be lehet fújni akár az ágyat és a szekrényben lévő ruhákat is. Nincs szaga, és nem hagy foltot sem, így nincs mitől félnünk.